NASLOVNANA SVA ZVONAZNANOST I TEHNO

Tijekom akcije »Europski dani promatranja ptica 2017« zabilježeno više od četiri miliona ptica selica

GLEDANJE SELICA
Tijekom akcije »Europski dani promatranja ptica 2017« zabilježeno više od četiri miliona ptica selica

Među 21 tisuću promatrača ptica koji su uzeli učešća u tradicionalnom danu promatranja selica ustanovljenom 1993. bilo je i Bjelovarčana svih dobi, spola i profesija, kojima je zajednička ljubav prema prirodi i pticama

06.10.2017. PIŠE: Darko Podravec FOTO: Darko Podravec PREGLEDA: 494


NARTA/SIŠČANI Ovogodišnjim Danima promatranja ptica priključilo se 21-704 osobe u Europi i središnjoj Aziji. To je najveće europsko promatranje ptica, organizirano od 41 nacionalnog partnera BirdLife International-a. Sudjelujući na više od 934 raznih aktivnosti tijekom proteklog vikenda, promatrali su jesensku seobu, put ptica na jug u njihova zimovališta.

Svaki prvi vikend u listopadu, od 1993. godine, Europski dani promatranja ptica teže podići svijest o ptičjim seobama, promovirajući nužnost zaštite ugroženih ptičjih vrsta i njihovih staništa. Nadalje, ovo je prilika da građani promatraju ptice uz pomoć mjesnih ornitologa upoznatih s prirodnim spektaklom koji se svake godine dešava svuda oko nas.

Hrvatska je već tradicionalni sudionik ove akcije. Ove godine ptice su promatrane u Kopačkom ritu, Lonjskom polju, na Vranskom jezeru, u delti Neretve, Podravini, Zagrebu, Sisku, Vukovaru, Križevcima, Sinju, na ribnjacima Narta i Siščani, na Rabu i drugim mjestima širom zemlje. Ukupno smo zabilježili više od 32 tisuće ptica iz 143 vrste, najviše otkad se akcija organizira kod nas. Najviše je viđeno crnih lisaka (masovno zimuju na Vranskom jezeru), šarenih čvoraka i galebova klaukavaca, a viđene su i kod nas rijetke vrste poput riđe muljače, velike čigre, velikog bukavca itd.

Tako se na ribnjacima Siščani i Blatnica u subotu ujutro okupilo deset promatrača ptica iz Zagreba, Križevaca, Daruvara, Bjelovara i Čazme. Radi se o ljudima različitih profila, od osmogodišnje učenice, preko biologa, do pravnika i inženjera elektrotehnike, koje očito spaja i ispunjava ovaj zanimljivi hobi. S druge strane i ptice su dale svoj doprinos, njih 1526 podijeljenih u 64 vrste koje u jesen sele sa sjevera Europe i Azije prema Atlantskoj i Mediteranskoj obali. Među njima su zapažene patka žličarka kao regionalna izumrla koja više ne gnijezdi u Hrvatskoj, crvenonoga prutka i šljuka kokošica kao predstavnici kritično ugroženih gnijezdećih populacija kod nas, zatim ugrožena velika bijela čaplja, žličarka, eja močvarica, zlatar pijukavac, žalar cirikavac i osjetljiva mala bijela čaplja, orao štekavac, mala prutka, prugasti pozviždač i vlastelica.

Organizirano sakupljanje ovakvih podataka pomaže znanstvenicima, državnim institucijama i korisnicima prostora u očuvanju staništa koja su hranilišta, gnjezdilišta i odmorišta za ptice, a time i zaštitu biološke raznolikosti i ostatka kompleksnih ekosustava koji su od doista nezamjenjive koristi poljoprivrednicima, šumarima i ribogojilištima. Upravo zbog toga smo zahvalni ribnjačarstvu i županijskoj javnoj ustanovi za zaštitu prirode koji su nam omogućili boravak na ovim velikim ribnjacima, te na održivom upravljanju koje se odnosi na šire područje duž rijeke Česme. Nadamo se da će u skorije vrijeme pronaći načina za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama koje u zadnje vrijeme na ovom području uzimaju svoj danak u i gospodarskom i u ekološkom smislu.

Ove godine, 41 država Europe i središnje Azije učestvovala je u danima promatranja ptica, a 32 su države sudjelovale i u akciji »Brzog izvještavanja« (RIA) sa zapanjujućim rezultatima. Prvi izvještaji govore o 934 akcije s 21.704 učesnika i više od 4 miliona opaženih ptica selica.

Kako milioni ptica putuju ka svojim zimovalištima u Sredozemlju i Africi, dani promatranja ptica potiču ljude svih životnih dobi da promatraju, uživaju i uče o pticama selicama i njihovim nevjerojatnim mogućnostima – ali i opasnostima s kojima se suočavaju na dugom putu. Podaci koje su sakupili nacionalni partneri obrađeni su i objavljeni u Europskom centru, posao kojeg svake godine obavlja drugi partner. Ove godine čast je pripala slovačkom partneru BirdLife-a, a rezultati se mogu vidjeti na stranici www.eurobirdwatch.eu.

Sažetak prikazuje samo kratki pregled nekih od veličanstvenih opažanja tijekom Europskih dana promatranja ptica 2017:

Prva 3 mjesta – najviše organiziranih aktivnosti

1. Mađarska123

2. Nizozemska 120

3. Poljska 112

Prva 3 mjesta – najviše učesnika

1. Mađarska 3919

2. Švicarska 3695

3. Bjelarusija 2219

Prva 3 mjesta – najviše viđenih ptica

1. Finska 1 285 000

2. Švedska 980 000

3. Mađarska 479 054

Prva 3 mjesta – najveće koncentracije ptica

1. bjelolica guska 670 000+

2. čvorak 620 000+

3. zebe (bitkavica i nikavica) 545 000+

Za više podataka o Danima promatranja ptica pogledajte stranicu: www.eurobirdwatch.eu ili posjetite stranice nacionalnih organizatora u Hrvatskoj (www.biom.hrwww.ptice.hr).

Tagovi: promatranje ptica, narta, siščani, selice

I Ivanska ima svoje ZOI za učenike, u kojima je bitno i učestvovati i zabaviti se

Internist u bjelovarskoj Općoj bolnici nije dopuštao da obitelj bude uz umirućeg

Zlatni pir bračnog para Galović

Obavljena berba aronije u Narti

NK Polet – NK Zrinski 6:1

Pučki korizmeni napjevi u Velikoj Pisanici

Bjelovarski gimnazijalci izborili prolaz na državnu razinu natjecanja u košarci

Kreću europski projekti od 6 milijuna kuna ulaganja u obnovu Doma zdravlja u Daruvaru te glazbenu školu Brune Bjelinskog

Igor Brajdić: »Dođite u centar grada i fotkajte se uz najstariju pisanicu u Hrvatskoj!«

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Preminuo omiljeni profesor

Koving – dva desetljeća uspjeha

Iz prvaka Slovenije stiglo 20 lopti u Ždralove

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO