NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Bjelovarskim Česima prvo mjesto na folklornom festivalu u Pragu

USPJEH U PRADOMOVINI
Bjelovarskim Česima prvo mjesto na folklornom festivalu u Pragu

Folklorna skupina Češke obeci Bjelovar osvojila je prvo mjesto na festivalu u Pragu, koji je okupio češke skupine iz brojnih europskih zemalja

06.10.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Češka obec Bjelovar PREGLEDA: 1853


BJELOVAR/PRAG Češka obec Bjelovar nastupila je na 11. Međunarodnom krajanskom festivalu u Pragu, Češka Republika od 29. rujna do 2. listopada 2017. Međunarodni krajanski festival okuplja češke nacionalne manjine iz raznih krajeva svijeta a cijeli festival je natjecateljskog karaktera u kategorijama »pjesma« i »ples«. Na ovogodišnjem festivalu predstavila su se češka društva iz Rusije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Iz Hrvatske su se predstavljala tri društva: Češka obec Bjelovar, Češka beseda Hercegovac i Češka beseda Rijeka.

Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Grad Bjelovar, s ponosom je predstavila Češka obec Bjelovar, te promovirala bilogorske krajeve u svim mjestima na kojima se našla. Tako su nastupali u subotu u gradskoj četvrti Liběn, Praha 8 pred bijelim domom, u sklopu proslave međunarodnog dana starijih osoba. Tom prilikom je zamjenik gradonačelnika Radomír Nepil izjavio: »Proslava je posvećena našim roditeljima, bakama i djedovima i našim precima. Želimo im zahvaliti za sve što su učinili i što rade za nas. Istodobno, to je prilika za shvaćanje prepreka starijih. U našoj mladosti nitko od nas ne shvaća ili ne prihvaća da ćemo jednom svi biti stari«. Tisuće ljudi se izmjenjivalo cijeli dan na trgu a program je bio pripremljen za svakoga bez dobne razlike.U nedjelju se nastupalo pred kulturnim centrom »Chaberský dvor«, Dolní Chabry, gdje su se sva društva ponovno predstavila i imala priliku družiti sa građanima. Na kraju samog programa, svi učesnici zajedno su zapjevali pjesmu »Ta naše písnička česká«, nakon čega su proglašeni pobjednici i podijeljene nagrade i priznanja. Češka obec Bjelovar se u ta dva dana predstavila u obje kategorije »pjesma« i »ples« sa dvije skupine: zborom »Kateřine« koji je nastupio uz pratnju glazbene skupine »Stari prijatelji«, te velikom folklornom skupinom »Srdečko« koja je nastupila uz pratnju glazbene skupine »Stari prijatelji« i vokalne skupine »Rozmarinke«.Svojom raznolikošću, izvedbom, plesom i pjesmom, veliki dojam i zapaženost svojim nastupima ostavila je upravo velika folklorna skupina »Srdečko«, Češke obeci Bjelovar, te time osvojila 1. mjesto u kategoriji »ples«. Svi članovi Češke obeci Bjelovar ponosni su na svoje mlade naraštaje folkloraša, na njihovom trudu i ulaganju u kulturu i tradiciju, čestitaju na osvojenoj nagradi.

Folkloraši i ostali članovi skupina nadaju se da će imati prilike nastupiti na još kojem ovakvom festivalu. Ovakav festival daje priliku da pokažu što znaju i umiju, ali i da upoznaju nove ljude, njihove običaje i kulturu, naročito od sunarodnjaka iz svih krajeva svijeta. I nakon višemjesečnih priprema, vježbe, uloženog truda i volje, zajedničkim zalaganjem svih, dobiti ovakvo priznanje, prekrasan je to osjećaj!

Tagovi: češka obec bjelovar, prag, međunarodni krajanski festival

Iduće subote 11. Večer nacionalnih manjina

Tradicionalna »Večer folklora« bjelovarskih Čeha u Domu kulture 21. listopada

Večer evergreena u Češkoj obeci Bjelovar

Večer folklora u Domu kulture

Mali i veliki folkloraši s gostima

Pučki korizmeni napjevi u Velikoj Pisanici

Bjelovarski gimnazijalci izborili prolaz na državnu razinu natjecanja u košarci

Kreću europski projekti od 6 milijuna kuna ulaganja u obnovu Doma zdravlja u Daruvaru te glazbenu školu Brune Bjelinskog

Igor Brajdić: »Dođite u centar grada i fotkajte se uz najstariju pisanicu u Hrvatskoj!«

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Preminuo omiljeni profesor

Koving – dva desetljeća uspjeha

Iz prvaka Slovenije stiglo 20 lopti u Ždralove

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO