NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Sanja Vranješević – život posvećen ne samo obrazovanju, nego i odgoju djece

OSOBA TJEDNA
Sanja Vranješević – život posvećen ne samo obrazovanju, nego i odgoju djece

Za novoizabranu ravnateljicu Osnovne škole Veliko Trojstvo, ujedno i predsjednicu bjelovarskog društva »Naša djeca«, biti učitelj nije samo profesija nego i poziv koji iziskuje veliku posvećenost

05.10.2017. PIŠE: Maja Geček FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 4758


Sanja Vranješević nova je ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo, volonterka i  predsjednica Društva Naša djeca Bjelovar, mladi entuzijasta s vizijom moderne škole za 21. stoljeće.

Recite nam nešto o svom školovanju.

Niže razrede osnovne škole pohađala sam u Područnom odjelu Šandrovac, dok sam više razrede osnovne završila u OŠ Veliko Trojstvo. Nakon srednje ekonomske škole, upisujem Učiteljski fakultet u Petrinji, gdje nakon redovnog četverogodišnjeg studija stječem zvanje diplomirani učitelj razredne nastave.

Dosad ste radili u područnoj školi u Malom Trojstvu, kakva iskustva nosite iz tog perioda?

Cijeli moj obrazovni put nekako se veže uz OŠ Veliko Trojstvo, jer tokom studija u toj školi odrađujem i stručnu pedagošku praksu, ali i pripravnički staž. Po završetku studija, prvo radno mjesto bilo mi je upravo u Područnom odjelu Šandrovac, gdje sam učila prvi razred i to u  prostoriji koja je bila i moja učionica nekada. Zatim prelazim raditi u Područni odjel Malo Trojstvo, kombinirani razredni odjel od četiri razreda, gdje sam radila sve do ove školske godine. Najbolji učiteljski dani vežu se uz moj rad u toj maloj područnoj školi. Iako je broj učenika u toj školi bio brojčano mali, i uvjeti rada u četiri razreda iziskuju puno truda i pripreme,  voljela sam tamo raditi upravo zbog posebne obiteljske atmosfere, odlične suradnje s roditeljima i mještanima, svi smo djelovali kao jedno, timski. Djeca su bila zainteresirana za sve oblike rada i ništa im nije bilo teško, jednostavno sam uživala radeći kao učiteljica upravo u Malom Trojstvu.

Što vas je privuklo radu u školi?

O učiteljskom poslu počela sam razmišljati tek u srednjoškolskim danima, premda sam se kao dijete, uvijek igrala učiteljice i škole. Duboki trag u odabiru zanimanja na mene su ostavile  moje učiteljice tokom osnovne škole  i nakon što sam na fakultetu krenula u razrede održavati javne satove, shvatila sam da je to posao koji zaista želim raditi u svom životu, u kojem pronalazim sebe, shvatila sam to kao svoj životni poziv.

Danas su prosvjetni djelatnici u vrlo nezavidnom položaju, od plaća, nedostatka kvalitetne opreme u školama, pa do nedostatka poštovanja i dostojanstva struke. Što mislite o tome?

Učiteljski posao zaista je plemenit, jer učitelji  djeci usađuju i prenose prve spoznaje, uče ih temeljnim vrijednostima, u njihovim životima ispisuju novo poglavlje, koje će im postati temelj za daljnji napredak. Vjerujem da je najveća nagrada za svakog učitelja, kada vidi da je njegov učenik postao kvalitetna mlada osoba.

U današnje vrijeme biti učitelj zaista je teško, ne zbog toga da netko od učitelja ne voli raditi taj posao, već zbog svih drugih segmenata koje nam nameću mnogobrojni čimbenici. Svakom učitelju u fokusu njegova rada je dijete, učenik, kojeg odgaja i obrazuje, s druge strane se nalaze roditelji, koji bi isto za svoje dijete učinili ono najbolje, tu je i niz zakona i propisa, kojih se mi, kao prosvjetni djelatnici moramo pridržavati i upravo u svemu tome, često puta dolazi do krivih shvaćanja i otežane komunikacije, a učitelji u većini slučajeva bivaju poniženi i kako se kaže izvuku tanji kraj. Nadam se da će se u dogledno vrijeme, nešto promijeniti i da će učitelji ponovno imati svoje dostojanstvo i status kakav zaslužuju, jer su upravo oni moralna vertikala društva.

Predsjednica ste i Društva Naša djeca Bjelovar. Što za Vas znači taj posao ? Čime se sve bavite?

U slobodno vrijeme volontiram u Društvu Naša djeca Bjelovar, a prošle godine postala sam i predsjednica Društva. Aktivnosti koje zajedno s ostalim volonterkama provodim u Društvu, također su vezane uz djecu i mlade, odnosno njihovo kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Osim brojnih projekata koje provodimo u suradnji s drugim Udrugama na području grada Bjelovara i Gradom Bjelovarom, imamo izvrsnu suradnju sa svim odgojno obrazovnim ustanovama na području grada Bjelovara, ali i okolnih općina.

Osim naših, sada već tradicionalnih aktivnosti (Cvjetni korzo, Mali Fašnik, Dan igara, Dječji tjedan, likovni natječaj Bjelovar moj grad, doček Dječje Nove godine), ove godine provodili smo projekt namijenjen za djecu predškolske dobi u suradnji s Postajom prometne policije Bjelovar »Pješači sigurno«, te smo izdali i istoimenu slikovnicu; ovo ljeto zajedno s Dječjim odjelom Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar provodili smo »Čitaonice-igraonice« u središnjem gradskom parku… Širok je popis naših aktivnosti, što nas sve zajedno veseli, jer radimo nešto korisno za naš grad, za našu djecu i mlade i osjećamo se ispunjeno i nadahnuto.

Što Vas je motiviralo da se natječete za ravnateljicu škole?

U ulozi ravnateljice škole možda sam se i zamišljala jednog dana, no nikada se nisam ozbiljno uhvatila tog svog razmišljanja.  Nekako je to došlo samo od sebe, prilikom javljanja na natječaj za to radno mjesto, bitna mi je bila podrška obitelji i prijatelja, koju su mi oni i pružili. Upustila sam se u to s puno entuzijazma i volje, a daljnji motivirajući poticaj bila je iskazana podrška kolega i kolegica iz kolektiva, te roditelja. 

Biti ravnateljica škole, u kojoj imate ljude koji su spremni na svaki oblik suradnje i koji svoj posao vole raditi i zajedno s našim učenicima stvarati nove projekte, ostvarivati zadane ciljeve, obrazovati novi naraštaj kvalitetnih mladih ljudi, neizmjerno je zadovoljstvo i privilegija.

Izabrani ste za ravnateljicu, imate li  svoju viziju vođenja škole?

Želja mi je stvoriti dobru školu 21. stoljeća, školu koja motivira učenika, školu koja okuplja i cijeni učenike, prepoznaje njihove interese i želje, školu u kojoj su svi jednaki, bez obzira na modni ili glazbeni stil ili bilo koju drugu značajku koju ljudi nose, školu u kojoj se cijeni i poštuje rad svakog nastavnika, učitelja i zaposlenika, školu koja njeguje profesionalno usavršavanje i razvija timski duh.


Tagovi: sanja vranješević, učiteljica, oš veliko trojstvo, ravnateljica, Društvo Naša djeca Bjelovar

Anja Stanković: »Djecu učim da razumiju i filtriraju informacije kojih ima sve više«

Tatjana Somer s projektom »Moje omiljeno piće« sudjelovala na seminaru u Litvi

Županijski LiDraNo u OŠ Veliko Trojstvo

Mala škola – uspješna priprema za polazak u osnovnu

Zbor s vjeronauka iz Velikog Trojstva nastupio na paviljonu

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Nudimo Novčane Pozajmice

Financijska pomoć.

nude kredite između posebice

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO