NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Prije 80 godina na današnji dan u knjižare je krenuo Tolkienov »Hobit«

TAMO I NATRAG
Prije 80 godina na današnji dan u knjižare je krenuo Tolkienov »Hobit«

Knjiga »Hobit, ili tamo i natrag« nastala je iz priča koje je profesor Tolkien pričao svojoj djeci u pismima s ratišta u Prvom svjetskom ratu

24.09.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 521


Jedan od najvećih klasika književnosti za djecu, priča o hobitu Bilbu Bagginsu koji kreće s čarobnjakom Gandalfom i grupom patuljaka da im pomogne da ponovo zadobiju svoje kraljevstvo koje im je oteo zmaj Smaug, krenula je u britanske knjižare 24. rujna 1937. Ne može se sa sigurnošću reći koliko je, osim vlastite mašte, J. R. R. Tolkien utkao i utjecaje poput Ivane Brlić Mažuranić; njezine »Priče iz davnine«, »Croatian Tales of Long Ago«, u engleskom prijevodu je trinaest godina ranije objavio upravo Allen & Unwin, isti nakladnik koji je tiskao i Tolkienovu knjigu.

Zbog velikog uspjeha »Hobita«, nakladnici su od Tolkiena tražili nastavak; kad im je on ponudio svoju viziju vilinske povijesti Međuzemlja (posthumno priređenu I objavljenu kao »Silmarillion«), oni su rekli da bi ipak radije opet nešto s hobitima, te je profesor Tolkien krenuo ispredati novu priču o Bilbovom nećaku Frodu I čarobnom prstenu kojeg je Bilbo našao u sredini radnje »Hobita« i, kako je sam prof. Tolkien priznao, »the tale grew in telling« – priča je malo narasla dok ju je pričao – te je tako nastao slavni roman »Gospodar prstenova« (objavljen 1954/1955.).

Prvi susret čitatelja u bivšoj Jugoslaviji s Tolkienom bio je baš »Hobit«, kojeg je beogradski izdavač Nolit objavio u svojoj biblioteci »Raspust«. Prvi prevoditelj Tolkiena, srpski pjesnik Milan Milišić, poginuo je u Domovinskom ratu u svom rodnom Dubrovniku kad je 5. listopada 1991. granata pogodila njegov stan. Prvi prijevod na hrvatski radio je za Algoritam veliki Zlatko Crnković 1994.. A ta knjiga imala je u prvom izdanju i sjajnu naslovnicu Igora Kordeja. Za ponovljeno izdanje nakladnik se odlučio za sliku iz filma koji je Peter Jackson po knjizi napravio nakon velikog uspjeha s trilogijom »Gospodar prstenova«, ali je ta ekranizacija razvučena preko svake mjere i od jedne male, dječje knjige na silu napravljena još jedna trilogija.

Činjenica je da je »Hobit«, za razliku od svojeg kultnog nastavka, baš knjiga za mlađu djecu, ali u njoj se mogu nazrijeti natruhe veličanstvenog djela koje će mu slijediti – pažljiviji čitatelji zamijetit će da duh i ozračje knjige, nakon što Bilbo u susretu s Gollumom dođe do prstena, postaje ozbiljnije i tmurnije nego što je bio prije toga. Ali svakako je pravo vrijeme za uživanje u »Hobitu« rano djetinjstvo, da bi se kasnije došlo do »Gospodara prstenova« koji je, pogotovo nakon Jacksonove ekranizacije, postao nezaobilazni dio opće kulture. A sve je počelo prije osam desetljeća, kad su prvi čitatelji kupili knjigu, otvorili je i krenuli od prve rečenice: »U rupi u zemlji živio je hobit.«.

Tagovi: hobit, gospodar prstenova, j. r. r. tolkien

Nekoliko sitnica koje možda ne znate o Johnu Ronaldu Rezenu Tolikenu

Jutros smrtno stradao biciklist

Ornela Malogorski nova je predsjednica Ogranka HPKZ

Učenici volontirali za vrijeme praznika

Predgrupa Iron maidena u Zagrebu bit će Tremonti

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Na današnji dan 1957. umro je veliki američki šahist Humphrey DeForest Bogart

»Obale rijeke« – nova pjesma Tvrtka Hopeka Lesa o ljubavi u siromaštvu

Društvo »naša djeca« i u Velikom Trojstvu

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Kredit Ponuda @ 3 Kamatna Stopa

ponuda kredita između posebno i tvrtke

ponuda kredita između posebno i tvrtke

Jutros smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO