NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Prije 80 godina na današnji dan u knjižare je krenuo Tolkienov »Hobit«

TAMO I NATRAG
Prije 80 godina na današnji dan u knjižare je krenuo Tolkienov »Hobit«

Knjiga »Hobit, ili tamo i natrag« nastala je iz priča koje je profesor Tolkien pričao svojoj djeci u pismima s ratišta u Prvom svjetskom ratu

24.09.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 567


Jedan od najvećih klasika književnosti za djecu, priča o hobitu Bilbu Bagginsu koji kreće s čarobnjakom Gandalfom i grupom patuljaka da im pomogne da ponovo zadobiju svoje kraljevstvo koje im je oteo zmaj Smaug, krenula je u britanske knjižare 24. rujna 1937. Ne može se sa sigurnošću reći koliko je, osim vlastite mašte, J. R. R. Tolkien utkao i utjecaje poput Ivane Brlić Mažuranić; njezine »Priče iz davnine«, »Croatian Tales of Long Ago«, u engleskom prijevodu je trinaest godina ranije objavio upravo Allen & Unwin, isti nakladnik koji je tiskao i Tolkienovu knjigu.

Zbog velikog uspjeha »Hobita«, nakladnici su od Tolkiena tražili nastavak; kad im je on ponudio svoju viziju vilinske povijesti Međuzemlja (posthumno priređenu I objavljenu kao »Silmarillion«), oni su rekli da bi ipak radije opet nešto s hobitima, te je profesor Tolkien krenuo ispredati novu priču o Bilbovom nećaku Frodu I čarobnom prstenu kojeg je Bilbo našao u sredini radnje »Hobita« i, kako je sam prof. Tolkien priznao, »the tale grew in telling« – priča je malo narasla dok ju je pričao – te je tako nastao slavni roman »Gospodar prstenova« (objavljen 1954/1955.).

Prvi susret čitatelja u bivšoj Jugoslaviji s Tolkienom bio je baš »Hobit«, kojeg je beogradski izdavač Nolit objavio u svojoj biblioteci »Raspust«. Prvi prevoditelj Tolkiena, srpski pjesnik Milan Milišić, poginuo je u Domovinskom ratu u svom rodnom Dubrovniku kad je 5. listopada 1991. granata pogodila njegov stan. Prvi prijevod na hrvatski radio je za Algoritam veliki Zlatko Crnković 1994.. A ta knjiga imala je u prvom izdanju i sjajnu naslovnicu Igora Kordeja. Za ponovljeno izdanje nakladnik se odlučio za sliku iz filma koji je Peter Jackson po knjizi napravio nakon velikog uspjeha s trilogijom »Gospodar prstenova«, ali je ta ekranizacija razvučena preko svake mjere i od jedne male, dječje knjige na silu napravljena još jedna trilogija.

Činjenica je da je »Hobit«, za razliku od svojeg kultnog nastavka, baš knjiga za mlađu djecu, ali u njoj se mogu nazrijeti natruhe veličanstvenog djela koje će mu slijediti – pažljiviji čitatelji zamijetit će da duh i ozračje knjige, nakon što Bilbo u susretu s Gollumom dođe do prstena, postaje ozbiljnije i tmurnije nego što je bio prije toga. Ali svakako je pravo vrijeme za uživanje u »Hobitu« rano djetinjstvo, da bi se kasnije došlo do »Gospodara prstenova« koji je, pogotovo nakon Jacksonove ekranizacije, postao nezaobilazni dio opće kulture. A sve je počelo prije osam desetljeća, kad su prvi čitatelji kupili knjigu, otvorili je i krenuli od prve rečenice: »U rupi u zemlji živio je hobit.«.

Tagovi: hobit, gospodar prstenova, j. r. r. tolkien

Nekoliko sitnica koje možda ne znate o Johnu Ronaldu Rezenu Tolikenu

Pučki korizmeni napjevi u Velikoj Pisanici

Bjelovarski gimnazijalci izborili prolaz na državnu razinu natjecanja u košarci

Kreću europski projekti od 6 milijuna kuna ulaganja u obnovu Doma zdravlja u Daruvaru te glazbenu školu Brune Bjelinskog

Igor Brajdić: »Dođite u centar grada i fotkajte se uz najstariju pisanicu u Hrvatskoj!«

Još samo dva dana do uvoda u Uskrs

Gradonačelnik Hrebak sudjelovao na investicijskom forumu

Četiri medalje za Omegu u Zagrebu

Policajac za eure »gledao kroz prste« kamiondžijama

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Jeste li u potrebi za krediiit

Preminuo omiljeni profesor

Koving – dva desetljeća uspjeha

Iz prvaka Slovenije stiglo 20 lopti u Ždralove

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO