NASLOVNAZVONIMO ZA VASZANIMLJIVOSTI

Dizanje makete željeznice na višu razinu

MAKETA PO MAKETA – EUROPA
Dizanje makete željeznice na višu razinu

Nakon vjerne makete Ditzingena, na red je došao Graz, a u izradi je maketa željeznice kroz Švicarsku koja spaja Italiju i Njemačku

21.09.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Leon Hribljan PREGLEDA: 1122


BJELOVAR Bjelovarčanin Darko Krivak prije trinaestak godina na poticaj sina Andreja započeo je projekt »Putovanje Europom«; krenuo je graditi maketu Ditzingena, a nakon nekog vremena na red je došao i Graz, a sada slijedi izrada makete željeznice kroz Švicarsku koja spaja Italiju i Njemačku.

– Kao dječak imao sam tračnice, lokomotivu i tri vagona, a kada sam čistio kuću, krenuo sam to baciti, no tada mi je sin rekao kako bi bilo lijepo da od toga napravim nešto za uspomenu. U tom trenu sam odlučio da će tako i biti, no da to što ću napraviti zaista mora biti posebno. Budući da sam kroz obrazovanje imao dosta tehničke kulture što mi je bio odličan temelj, moja avantura je mogla započeti – kaže nam Krivak koji je krenuo s gradnjom makete njemačkog gradića u kojem je svojevremeno živio s obitelji.

– Pazio sam na sve. Svaka kuća, zgrada, željeznička postaja, jezero, ceste, vinogradi i drveće su na svom mjestu. Kada biste došli u taj gradić, točno biste ga mogli prepoznati prema ovoj maketi. Osim samih građevina i prijevoznih sredstava, što su jedini kupljeni dijelovi, moja maketa ima i rasvjetu, ali i zvukove pa uz nju lako možete zamisliti da ste tamo – kaže naš sugovornik, koji je inače i član Udruge maketara u Zagrebu, te otkriva kako je došao na ideju napraviti maketu Graza.

– Kumovi su nas vodili u taj predivni austrijski grad, ali su mi rekli da nikada neću napraviti maketu Graza, a ja sam baš u inat tome odlučio započeti gradnju nove makete. Danas, nekoliko godina nakon toga, imam Graz u malom. Svaka lampa, stube, hoteli, zvonik, kao i sve druge turističke atrakcije kojim se Graz diči sada su dio moje makete. Posla je bilo dosta, a da bih sve uspio napraviti kako sam zamišljao po zidu sam polijepio fotografije gradova, ali i gledao video zapise ne bi li što vjernije prikazao ove gradove – pojašnjava Krivak otkrivajući od čega je napravljena njegova maketa.

Prije svega, riječ je o 67 kilograma gipsa, ali i 70 metara električnog kabla koji povezuje sve ono što se pokreće i pali na struju. Osim toga, korišteni su različiti uporabni predmeti koji su u maketi dobili posve drugu svrhu. Tako je žlica za juhu pretvorena u cvjetni aranžman, kutijice od špiceva za šestar su postale lampe, a spužve za suđe mljevene u mlincu za kavu danas su travnjaci i čempresi. Sada, kada su njemački i austrijski dio posve dovršeni, na red dolazi i dio koji će prikazati ljepote Švicarske, a ovoga puta neke biti riječ o nekom urbanom središtu, već o pruzi.

– Napravit ću dio željeznice koja prolazi kroz različite švicarske krajolike te je danas pod zaštitom UNESCO-a. Nadvožnjak je već spreman, no to je tek početak. Koliko će mi to za sve skupa trebati vremena, teško je reći jer nije mi cilj što prije završiti, već napraviti što vjernije i bolje – otkriva nam ovaj poštar kojeg preko tjedna možete susresti kako raznosi poštu po Bjelovaru i okolici, dok su vikendi rezervirani za njegov hobi.


Tagovi: darko krivak, maketa, željeznica, ditzingen, graz, švicarska , italija, njemačka

Željeznički putnici između Vrbovca i Dugog Sela prevozit će se autobusom

HŽ tvrdi da je s brkljom sve po propisima

Brklja na pružnom prijelazu ponovno u kvaru?

Veličanstveni Castor od 4228 metra

Država se odupire digitalizaciji

KREDITI i POZAJMICE

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Obitelj i brojni Bjelovarčani ispratili Albina Vidovića na posljednji počinak

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO