NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Druga faza izgradnje nove bjelovarske bolnice prošla na natječaju

USPJEŠAN PROJEKT
Druga faza izgradnje nove bjelovarske bolnice prošla na natječaju

Bolnica je zadnju građevinsku intervenciju imala prije četiri desetljeća, i zahvaljujući dobro složenom projektu bit će povučen novac iz EU fondova za novu zgradu

15.09.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 6546


BJELOVAR Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) obavijestila je Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Opću bolnicu Bjelovar da su drugu fazu na natječaju uspješno prošli prijavljeni projekti gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Što znači da odgovaraju uvjetima za dodjelu bespovratnih sredstava.

Riječ je o fazi koja je obuhvaćala provjeru prihvatljivosti projekta, aktivnosti te ocjenjivanja kvalitete i provjeru prihvatljivosti troškova.SAFU je projekt uputio u zadnju fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava i predložio potpis ugovora o financiranju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Bitno je za naglasiti kako je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno Općoj bolnici Bjelovar SAFU oba prijavljena projekta po dva natječaja – »Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici i kirurgijama« i »Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti« ocijenio uspješnim i dao zeleno svjetlo kao jednoj od rijetkih Općih bolnica u Hrvatskoj kojoj je odobrena prijava  na oba natječaja.Treća je to takva investicija u zdravstvu u Republici Hrvatskoj nakon gradnje općih bolnica u Zaboku i Puli koja će omogućiti podizanje standarda liječenja u Općoj bolnici Bjelovar za pacijente, ali i bolje uvjete rada za liječničko i medicinsko osoblje u toj zdravstvenoj ustanovi.

Naime, objekti Opće bolnice Bjelovar koji su građeni paviljonskim tipom datiraju iz 18., 19., i 20. stoljeća, a posljednja velika investicija uložena u gradnju nove zgrade u krugu Opće bolnice Bjelovar bila je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Ne treba ni posebno isticati što će to sve značiti za zaposlenike bjelovarske bolnice koji će imati mogućnost rada u novoj bolnici modernog tipa prilagođenoj standardu 21. stoljeća.

Nakon potpisivanja ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja može se krenuti u projekt, jer Opća bolnica Bjelovar nakon zelenog svjetla Županijske skupštine već je osigurala preostalih 90 milijuna kuna potrebnih za gradnju, a povrat sredstava vršit će se po završetku projekta iz decentraliziranih sredstava, kao što to već čine i druge bolnice u Hrvatskoj.Inače, ovakav model gradnje nove zgrade bolnice trenutno je jedini mogući način gradnje bolnica u Hrvatskoj, a koji podrazumijeva financiranje europskim novcem. Nova bolnica  prijeko je potrebna našem kraju, a njenu gradnju očekuju građani naše županije koji zaslužuju liječenje i pružanje zdravstvene zaštite primjereno vremenu u kojem živimo.

Tako će u konačnici najveći projekt u zdravstvu u posljednjih četrdeset godina u našoj Županiji omogućiti daljnje podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ali i uvođenje novih metoda u liječenju pacijenata.– Ovo je bitan dan za Regionalnu razvojnu agenciju koja je pratila ovaj projekt, jer SAFU je donio odluku da završavamo fazu II, što znači da su prihvatili sve izdatke koje smo prijavili, ocijenili kvalitetu i prihvatljivost projekta. Donijeli su odluku da nam se odobrava maksimalni iznos po obje prijave, te će oni predati izvješće Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU koje donosi konačnu odluku čime završavamo i fazu III koja prethodi potpisivanju ugovora. U roku od mjesec dana očekujemo odluku ministarstva – pojasnio je direktor RRA Bjelovarsko-bilogorske županije, Mario Ferić.

– Za našu bolnicu ovo je veliki dan, jer odluku koju je donio SAFU široko nam se otvaraju vrata prema gradnji nove bolnice. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a najviše županu i suradnicima na nesebičnoj pomoći, ali i županu kao osobi, jer dao nam je apsolutnu podršku u ovome projektu – rekao je ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch.– Ovaj projekt nadilazi vrijednost sredstava, jer moderno zdravstvo je jedan od standarda da ljude vide svoju budućnost tamo gdje i žive. Naša bolnica ima sjajnu tradiciju ali ima zgrade iz 18. 19. I 20. stoljeća, a nama fali objedinjenje svih naših potreba u modernu izgradnju 21. stoljeća i standard u skladu s vremenom. Ovo će biti treća opća bolnica koja će biti u gradnji, Zabok je izgrađen, bolnica u Puli se gradi, a treća je OB Bjelovar. Ovaj iskorak će najviše značiti za 130.000 osiguranika koji priliježu ovoj bolnici, jer svi oni dobit će novi nivo zdravstvene zaštite u relativno kratkom roku. Nakon potpisa ugovora, očekujemo i izgradnju, međutim imamo dozvolu koju je potrebno malo preinačiti sukladno natječaju, ali to neće trajati dugo. Sama gradnja će prema iskustvima ostalih bolnica trajati nešto više od dvije godine. Izražavam svoje zadovoljstvo ovim projektom, jer za mene propustiti šansu, da jednom za budućnost napravimo novi standard te ga omogućimo doktorima i pacijentima, je nešto što ne smijemo propustiti. Ovo je tek početak kako bi se ovaj projekt proveo – zaključio je župan Damir Bajs.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, damir bajs, opća bolnica bjelovar, eu fondovi

Obilježen Dan grada Garešnice, na svečanosti bio i župan Bajs

Vijeću učenika prisustvovao i župan Bajs

Župan Bajs predao pet novih vozila Domu zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije

Bajs: Okrugli stol o Zapadnoj Slavoniji u Domovinskom ratu utvrdit će činjenice

Zamjenica župana primila vodstvo Društva esperantista

Subotnja šetnja Bjelovarom

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Kolegij svih pet gradonačelnika županije

Bajs na potpisivanju ugovora o prometnom masterplanu: »Najbitnije je opslužiti gospodarstvo«

Ponuda kredita za ozbiljni i iskreni ljudi (zeljka.b

Zajam nudi izmedu ozbiljne brzo posebno u 48 sati (ze

Svi oni kojima je potrebna pomoc brzo(zeljka.baletic

Financiranje novac od 5.000 € ima 900.000 €(zeljka.b

Kredit za sumu od 7.000 evra ima 500.000 eura: (zelj

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Iz MUP-a najavljuju pojačani nadzor u prometu

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO