NASLOVNAKULTURNO ZVONOGLAZBA

Harmonikaš iz Velikog Grđevca kreće na studij glazbe u Kragujevac

NASTAVLJA ŠKOLOVANJE
Harmonikaš iz Velikog Grđevca kreće na studij glazbe u Kragujevac

Popularni velikogrđevački harmonikaš svoju će vještinu usavršiti studirajući glazbu u Šumadiji, na kragujevačkom fakultetu gdje su se školovali najbolji harmonikaši

15.09.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Zvono.eu PREGLEDA: 5501


VELIKI GRĐEVAC Tomislav Babić ima dvadeset godina, a harmoniku svira tek koju godinu manje; njegovi sumještani iz Velikog Grđevca kažu da je naučio svirati harmoniku prije nego čitati i pisati. Glazba je njegov život, zbog svoje vještine s harmonikom omiljen je u društvu, ali to mu nije ispunilo sve ambicije; od svirke »za dušu« krenuo je korak dalje, na studij glazbe.

Da bi postigao svoj životni cilj nakratko će se morati oprostiti od onih kojima najradije zasvira za dušu, svojih velikogrđevačkih prijatelja. Tomislav je odlučio studirati harmoniku, instrument kojemu je vjeran već desetak godina i upravo se ovih dana sprema u Kragujevac, na Filološko-umjetnički fakultet, kaže, svjetski poznati rasadnik sjajnih harmonikaša.

– S osam godina prvi sam put javno zasvirao u našem folkloru. No, tada sam mislio kako ću krenuti djedovim i očevim stopama pa sam se dohvatio bisernice, žičanog instrumenta. Kada sam odlučio da želim biti školovani glazbenik, priželjkivao sam saksofon, no tada u daruvarskoj Glazbenoj školi nisu upisivali taj instrument pa je nekako odluka pala na harmoniku. Prva na kojoj sam zasvirao imala je 48 basova i djed Fabijan ju je kupio tati Željku, ali on nikada na njoj nije svirao – priča nam o svojim počecima Tomislav.

Iako nije nimalo jednostavno bilo putovati iz udaljenog Velikog Grđevca prvo u daruvarsku osnovnu i tri razreda srednje škole, a onda i u završni četvrti u Bjelovar, Tomislav nije odustajao, a najbolji poticaj i njemu i njegovim profesoricama bila su međunarodna natjecanja s kojih se uredno vraćao najčešće kao najbolji u svojoj klasi.

– Ne sramim se reći da sviram i narodnjake, konačno, oni su me školovali jer od prvog razreda srednje škole živim od svirke, a na feštama i svatovima većinom prolazi takva glazba. No, jednako dobro harmonika zvuči i u klasičnoj glazbi, što mnogi ne znaju ili ne žele vjerovati – komentira mladi virtuoz. Kragujevački fakultet kani završiti u roku i nakon pet godina se vratiti kao magistar muzike te opet svirati u svome kraju.


Tagovi: harmonikaš, tomislav babić, veliki grđevac, kragujevac, šumadija

Obilježena obljetnica oslobođenja Velikog Grđevca

Dani kruha u Velikom Grđevcu

Osmaši na terenskoj nastavi u Vukovaru

Župan Bajs zadovoljan poslovanjem velikogrđevičkih bazena

Blagdan Velike Gospe na grđevačkim bazenima

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

Nudimo brze kredite

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO