NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

Otišao je Smoki

LJUBIŠA SAMARDŽIĆ (1936-2017)
Otišao je Smoki

Sjajni glumac, dobitnik rekordnog broja Zlatnih arena u Puli, briljirao je i u akcijskim partizanskim filmovima i u urbanim komedijama

09.09.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Krasnodar Peršun PREGLEDA: 1261


Ljubišu Samardžića su, ne bez razloga, proglašavali »srpskom verzijom Gregoryja Pecka«; bio je visok, naočit, ležeran i šarmantan, što je sjajno koristio na filmu i televiziji. Karijeru je počeo kasnih pedesetih i ranih šezdesetih, a prva zapažena uloga bila mu je u filmu »Prekobrojna« s Milenom Dravić, čestom glumačkom partnericom, 1962.; po filmu »Smoki« iz 1967. dobio je nadimak po kojem je postao poznat. U brojnim partizanskim filmovima, od »Kozare«, »Bitke na Neretvi«, »Sutjeske«, »Valter brani Sarajevo« i drugima, uglavnom je bio »druga violina« Velimiru Bati Živojjinoviću, ali da može sam nositi cijelu TV seriju kao glavni glumac pokazao je kao Crni Rok u kultnoj hrvatskoj seriji »Kuda idu divlje svinje«, svom možda i najpoznatijem TV ostvarenju uz ulogu Borivoja Šurdilovića u seriji »Vruć vetar« osamdesetih. Kao glavni glumac »nosio« je seriju filmova započetu komedijom »Rad na određeno vreme«, a bio je i otac u »Ljubavnom životu Budimira Trajkovića«.

Ljubiša Samardžić bavio se i politikom, bio je član CK SKJ, a nakon rata devedesetih jedan je od prvih filmskih radnika koji je došao u Hrvatsku i obnovio stara prijateljstva. U 21. stoljeću uglavnom se preselio iza kamere i bio aktivniji kao producent i redatelj nego kao glumac, sve dok ga od filma nije odvojila teška bolest od koje je na kraju preminuo. Nabrajati sve njegove dojmljive i nezaboravne uloge, i sve nagrade koje je za svoj glumački rad dobio, trajalo bi koliko i njegova polustoljetna karijera pred kamerama. Za posljednji oproštaj od tog velikog glumca, podsjetit ćemo vas na par uloga koje možda niste ni vidjeli, a koje je Smoki Samardžić odglumio možda i bolje od svih onih razvikanih po kojima ga se najčešće prepoznaje: novinar Dragan koji razotkriva trgovinu romskom djecom u Italiji u filmu »Anđeo čuvar« (1987.), policajac Žika Ajkula u filmu »Mala« Predraga Antonijevića (1991.). Rajko u »Medenom mjesecu« Nikole Baića po scenariju Zvonimira Majdaka (1983.)… Svaku je njegovu ulogu vrijedilo pogledati i svaki film u kojem je glumio činio je boljim. Bio je jedan od najvećih simbola bivše jugoslovenske kinematografije, ali je taj status zaslužio ne samo karizmom, fizičkim izgledom i odabirom uloga, nego prije svega glumačkim umijećem kakvo se zaista rijetko viđa. Crni Rok je otišao doznati kuda to idu divlje svinje; možemo mu samo reći zbogom, i hvala za sve što je odglumio.


Tagovi: ljubiša samardžić, glumac , smoki

Na današnji dan 1957. umro je veliki američki šahist Humphrey DeForest Bogart

Lee Van Cleef – legenda vesterna i ne samo vesterna

Prije 12 godina napustio nas je legendarni Dean Martin

Legendarni glumac slavi sto i prvi rođendan

Odlazak svestranog velikana: Sam Shepard (1943-2017)

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Nudimo kredit novac Finansijski gotovine ovdje

Kredit Ponuda @ 3 Kamatna Stopa

ponuda kredita između posebno i tvrtke

ponuda kredita između posebno i tvrtke

Jutros smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO