NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

Otišao je Smoki

LJUBIŠA SAMARDŽIĆ (1936-2017)
Otišao je Smoki

Sjajni glumac, dobitnik rekordnog broja Zlatnih arena u Puli, briljirao je i u akcijskim partizanskim filmovima i u urbanim komedijama

09.09.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Krasnodar Peršun PREGLEDA: 1382


Ljubišu Samardžića su, ne bez razloga, proglašavali »srpskom verzijom Gregoryja Pecka«; bio je visok, naočit, ležeran i šarmantan, što je sjajno koristio na filmu i televiziji. Karijeru je počeo kasnih pedesetih i ranih šezdesetih, a prva zapažena uloga bila mu je u filmu »Prekobrojna« s Milenom Dravić, čestom glumačkom partnericom, 1962.; po filmu »Smoki« iz 1967. dobio je nadimak po kojem je postao poznat. U brojnim partizanskim filmovima, od »Kozare«, »Bitke na Neretvi«, »Sutjeske«, »Valter brani Sarajevo« i drugima, uglavnom je bio »druga violina« Velimiru Bati Živojjinoviću, ali da može sam nositi cijelu TV seriju kao glavni glumac pokazao je kao Crni Rok u kultnoj hrvatskoj seriji »Kuda idu divlje svinje«, svom možda i najpoznatijem TV ostvarenju uz ulogu Borivoja Šurdilovića u seriji »Vruć vetar« osamdesetih. Kao glavni glumac »nosio« je seriju filmova započetu komedijom »Rad na određeno vreme«, a bio je i otac u »Ljubavnom životu Budimira Trajkovića«.

Ljubiša Samardžić bavio se i politikom, bio je član CK SKJ, a nakon rata devedesetih jedan je od prvih filmskih radnika koji je došao u Hrvatsku i obnovio stara prijateljstva. U 21. stoljeću uglavnom se preselio iza kamere i bio aktivniji kao producent i redatelj nego kao glumac, sve dok ga od filma nije odvojila teška bolest od koje je na kraju preminuo. Nabrajati sve njegove dojmljive i nezaboravne uloge, i sve nagrade koje je za svoj glumački rad dobio, trajalo bi koliko i njegova polustoljetna karijera pred kamerama. Za posljednji oproštaj od tog velikog glumca, podsjetit ćemo vas na par uloga koje možda niste ni vidjeli, a koje je Smoki Samardžić odglumio možda i bolje od svih onih razvikanih po kojima ga se najčešće prepoznaje: novinar Dragan koji razotkriva trgovinu romskom djecom u Italiji u filmu »Anđeo čuvar« (1987.), policajac Žika Ajkula u filmu »Mala« Predraga Antonijevića (1991.). Rajko u »Medenom mjesecu« Nikole Baića po scenariju Zvonimira Majdaka (1983.)… Svaku je njegovu ulogu vrijedilo pogledati i svaki film u kojem je glumio činio je boljim. Bio je jedan od najvećih simbola bivše jugoslovenske kinematografije, ali je taj status zaslužio ne samo karizmom, fizičkim izgledom i odabirom uloga, nego prije svega glumačkim umijećem kakvo se zaista rijetko viđa. Crni Rok je otišao doznati kuda to idu divlje svinje; možemo mu samo reći zbogom, i hvala za sve što je odglumio.


Tagovi: ljubiša samardžić, glumac , smoki

Na današnji dan 1924. rođen je jedan od najboljih glumaca svih vremena, legendarni Lee Marvin

Na današnji dan 1957. umro je veliki američki šahist Humphrey DeForest Bogart

Lee Van Cleef – legenda vesterna i ne samo vesterna

Prije 12 godina napustio nas je legendarni Dean Martin

Legendarni glumac slavi sto i prvi rođendan

KREDITI i POZAJMICE

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Kreditna pomoc u cijeloj sigurnosti 100 brža

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Obitelj i brojni Bjelovarčani ispratili Albina Vidovića na posljednji počinak

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO