Tomislav Čaisa najviše voli kad ga unuk zove »deda na baterije«

NASLOVNAZVONIMO ZA VASZDRAVLJE

FOTO: Štefan Brajković

ŽIVOT S UMJETNIM SRCEM

Tomislav Čaisa najviše voli kad ga unuk zove »deda na baterije«

Garešničanin Tomislav Čaisa, 61-godišnjak koji je 37 minuta bio klinički mrtav nakon teškog infarkta, danas živi više-manje normalno zahvaljujući mehaničkom dodatku srcu koje je otkazalo

5.9.2017. 09:12 | Alica Konjević PREGLEDA: 2747

GAREŠNICA – Bio je to dan kao i svaki drugi dan. Spremao sam se pokositi voćnjak. Odjednom sam osjetio jaku bol u prsima i zavrtilo mi se u glavi. Uspio sam se nekako dovući do telefona te nazvati suprugu i hitnu. Opet me na par sekundi obuzela strašna bol, i pao sam i onda se ničega ne sjećam – govori Tomislav Čaisa prisjećajući se trenutka koji mu je prije godinu dana u potpunosti promijenio život.Iako je zbog teškog srčanog udara hitno prevezen u Zagreb na Rebro gdje su mu prvo ugradili sentove zbog bolje protočnosti krvi, sve to nije pomoglo. Lijeva strana srca ostala je bez funkcije, samo je desna nešto malo radila, govori Čaisa, objašnjavajući što se dalje događalo. Njegovo je srce pumpalo tek oko 1,5 litru krvi u minuti, a normalno za muškarca njegove dobi i težine je da pumpa oko 7 litara u minuti. To je razlog što su liječnici odlučili ugraditi mu ECMO. Mehanička je to cirkulacijska pumpa za srce i pluća zahvaljujući kojoj živi. Da je jedan od rijetkih koji je nekim čudom ostao živ i da ga liječnici smatraju medicinskim fenomenom saznao sam tek kasnije jer se mjesec dana svoga života ne sjeća. Prošla godina za mene je imala samo 11 mjeseci, zafrkava se na vlastiti račun Čaisa, sretan što je vratio među žive. Može li se to razdoblje nazvati životom i sam se pita jer tek je naknadno od liječnika saznao da je 37 minuta bio klinički mrtav i punih 30 dana u komi.– Probudio sam se sa strašnom boli. Nisam bio svjestan gdje se nalazim. Sve mi se pomiješalo. Nisam znao što je stvarnost, a što priviđanje i halucinacija. Sjećam se da sam bio u nekoj koloni i tjerale su me neke spodobe kojima nisam vidio lica. Teške, preteške slike s kojima sam se borio kao u ratu, ali nisam se dao. Sada kada je sve prošlo zahvalan sam ovome gore koji me je zbog gužve u Čistilištu odlučio poslati natrag – šali se na vlastiti račun Čaisa. I doktori su mu rekli da sam doslovno bio u Božjim rukama, ali na kraju je ispalo da mi se smilovao i dodijelio mi jackpot.  Zahvalan je svima posebno sjajnom liječničkom timu na Rebru. Danas živi normalno koliko je to moguće i uživa u životu, iskreno govori Čaisa.Ispod lijeve strane srca ima ugrađenu pumpu. To je kaže u šali, ko bosch pumpa za traktor  jedino što u njegovom slučaju mora po potrebi mijenjati baterije. Pumpa je od srca povezana kabelom koji mu izlazi iz trbušne šupljine da bi bio  spojen na mali kontrolni uređaj koji prati rad i zvučno alarmira ako nešto nije u redu.

– Zovu nas pumpaši i moram reći da sam ja kao 61- godišnjak jedan od najstarijih  pumpaša iako mi je puno draže kada me unuk zove djedom na baterije, govori Čaisa koji je postao svjestan da je svaki trenutak koji provodi sa svojom obitelji i dragim prijateljima dragocjen. Jer čini se tek kada ti smrt pokuca na vrata postaneš svjestan koliko je život dragocjen i lijep.Iako je riječ o svestranom i vrlo kreativnom čovjeku koji je oduvijek bio nekako poseban, otkako je ponovno rođen kreativnost je dodatno došla do izražaja. Osim što se amaterski bavi slikarstvom bavi se i drvodjelstvom točnije izradom drvenih igračaka. Prvo je  igračke radio za unuka, a kako se to svidjelo i ostaloj djeci, proširio je asortiman i nastala je cijela serija igračaka. Budući da imaju prijavljen obiteljski obrt za izradu sapuna odlučili su proširiti  djelatnost i tržištu ponuditi drvene eko bojane igračke objašnjava naš sugovornik pokazujući  različite drvene igračke koje izrađuje s puno mašte, ljubavi i zadovoljstva. Tako je nastala i najmaštovitija ograda u Garešnici.


Tagovi: tomislav čaisa, srce, ecmo, pumpa, garešnica, deda na baterije

Čovjek u zrcalu iz Zrinskog Topolovca
U Draženovim grudima kuca srce Splićanke
Tijesne pobjede domaćina u Predavcu, Garešnici i Zdencima
Samo Tomislav uzeo bod, a ostali primili ukupno 13 golova
Uz Bajsovu podršku tri škole kreću u novi sustav obrazovanja
Rumunjski kamion sletio s puta u Stupovači
Prošlog vikenda nastavljen U-8 turnir »Petica«
Predsjednica s 23 godine
Powerlifting: Vusić i Karakaš prvi u Gospiću
Akcijska potjera – policija protiv Mazde
GAREŠČANI ODNIJELI BODOVE IZ BEREKA: NK Tomislav – NK Garić 0:1
NK Garić – NK Virovitica 1:1
Garešnička navijačka skupina uređuje kućicu
NK Garić – NK Pitomača 0:2
NK Garić – NK Mladost 3:0
NK Garić – NK Zdenka ʼ91. 1:1
Vjekoslav Karakaš najavljuje pohod na svjetski rekord
NK Garić – NK Rovišće 2:0
Vjekoslav Karakaš svjetski prvak!
Napad na TV novinare u selu kod Garešnice
NK Šandrovac – NK Skok 2:2

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Šandrovac – NK Skok 2:2

.

NK Omladinac – NK Bilogorac 2:0

.

NK BŠK – NK Trnski 1:0

.

KOLO DOMAĆIH POBJEDA: Bilo uvjerljiv protiv Draganca, BŠK-u minimalna pobjeda protiv Trnskog

.

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Auto udario dvije curice u Štefanju

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE