NASLOVNANA SVA ZVONAGOSPODARSTVO

Obavljena berba aronije u Narti

DOBAR UROD
Obavljena berba aronije u Narti

Na imanju obitelji Cug obavljena je glavnina berbe ovog atraktivnog bobičastog voća, nekad ne pretjerano poznatog na ovim prostorima, koji su Cugovi počeli uzgajati još u prošlom desetljeću

30.08.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 2060


NARTA Obitelj Cug ima 1300 sadnica, s kojih je dosad obrano oko dvije i pol tome bobica aronije.

–  Ove godine aroniju je prvo pogodio mraz, doduše, bitno slabiji nego lani, a onda je došla i suša tako da su ove godine bobice nešto slabije kvalitete iako je urod bio zaista dobar. Vidljivo je to iz same izdašnosti soka koja u dobroj godini iznosi 85 posto, a ove godine tek oko 50 posto. No svaka poljoprivredna proizvodnja je tvornica pod vedrim nebom pa tako moramo biti spremni na uvjete koje nam priroda donosi – kaže Mira Cug dodajući kako su ove godine dobili nešto više od tisuću litara kvalitetnog matičnog zdravog soka aronije bez ikakvog dodatka šećera. No iako većina nasada oko je prostire na 0,7 hektara već je pobrana, dio je ostavljen za kasnije kako bi se prirodnim putem plodovi sami posušili te kako bi ih onda trebalo samo dosušiti za čaj.–  Osim soka i čaja, proizvodimo i džem, ali dio proizvoda od aronije se odnosi i na suhe i svježe plodove koji se čuvaju u dubokom zamrzavanju. Naime, zanimljivo je da aronija ne gubi svojstva ni smrzavanjem ni kuhanjem pa se može koristiti na različite načine. Naime, riječ je o izuzetno zdravoj biljci koja je, rekla bih, nezamjenjiva u ljudskoj prehrani zbog svog antioksidativnih svojstava te mnogo vitamina i minerala. Upravo smo se zato odlučili okušati u proizvodnji ovog bobičastog voća. Naime, u to vrijeme aronija je u našim krajevima bila malo kome poznata, no ja sam je otkrila gledajući jednu stranu poljoprivrednu emisiju. Nakon toga sam odlučila malo istražiti o čemu je točno riječ, a budući da smo imali zemlje koja je stajala neobrađena i s obzirom na to da sam saznala koliko je to zapravo ljekovita i zdrava biljka, odlučili smo je i zasaditi – ističe naša sugovornica. Dodaje kako je u početku aronija bila posve nepoznata te kako je još prije koju godinu aronija s njezinog gospodarstva bila jedina koja se mogla kupiti na sajmu u Gudovcu. Danas je slika prilično drugačija, a sve je više onih koji se odlučuju na proizvodnju ovog bobičastog voća. Ipak, Cugovi se za plasman ne moraju brinuti jer su kvalitetom svojih proizvoda stekli povjerenje mnogobrojnih kupaca koji se uvijek rado vraćaju po novu dozu zdravlja.

Tagovi: opg cug, narta, aronija

Zlatni pir bračnog para Galović

Tijekom akcije »Europski dani promatranja ptica 2017« zabilježeno više od četiri miliona ptica selica

NK Polet – NK Zrinski 6:1

Proslava Međunarodnog praznika rada u pivnici »Radionica« u Narti

Sjećate li se Rikone?

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Kolegij svih pet gradonačelnika županije

Bajs na potpisivanju ugovora o prometnom masterplanu: »Najbitnije je opslužiti gospodarstvo«

Obilježen Dan grada Garešnice, na svečanosti bio i župan Bajs

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

trebate 3000 € do 60.000.000€ u 48 sati

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Iz MUP-a najavljuju pojačani nadzor u prometu

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO