Multitalentirana umjetnica

NASLOVNAOSOBA TJEDNA

FOTO: Štefan Brajković

OSOBA TJEDNA – IRENA JUKIĆ-PRANJIĆ

Multitalentirana umjetnica

S izvrsnom stripašicom i animatoricom, rođenom Bjelovarčankom, smo povodom nedavne nagrade u Puli, uz čestitanje u ime svih čitatelja Zvona, obavili i kraći razgovor

18.8.2017. 10:03 | Marko Fančović PREGLEDA: 3155

Prije svega, čestitke na nagradi za »Gamer Girl«; rekla si da ti je posebno bitno što si osvojila baš tu nagradu, s tim imenom i da ti to mnogo znači.....

Nagrada Vedran Šamanović dodjeljuje se za inovaciju i pomicanje granica u hrvatskom filmu, a meni se čini da sam od samih početaka bavljenja animacijom i stripom najviše energije ulagala u traženje novih komunikacijskih modela i stilova i da je inovativnost glavna odlika mog rada. U principu sam skoro i odustala od takvog pristupa jer on zahtijeva puno više vremena i razmišljanja od korištenja uobičajenih špranci, pa me je obrazloženje nagrade navelo na odluku da ipak ostanem vjerna sebi i da ne odustajem od težeg puta. Ovo nije prva nagrada koju sam do sada primila za svoj rad ni za ovaj film, ali mi puno znači, ne samo zato što je to najviše godišnje filmsko priznanje koju dodjeljuje pet filmskih udruga (Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez), već i zbog prepoznavanja onog što smatram da je najbitnije u mom radu.Prvo jedno modno pitanje – nosiš li šešire? Ono se nameće jer za tebe se svakako može reći da »nosiš mnogo šešira« – strip crtačica si, animatorica, redateljica, teoretičarka i povjesničarka stripa, pedagoginja.... pod kojim od tih šešira se najbolje osjećaš, i koji s najviše entuzijazma nosiš

Ne nosim šešire, ali zato imam nekoliko radnih stolova u ateljeu. Neki služe za crtanje, neki za animaciju, neki za pisanje. Stvar je u tome da na svakome od njih imam pripremljen sav alat ili skice ili neki slični materijal za svaku od tih aktivnosti, pa ne moram gubiti vrijeme na traženje svega što mi treba da bi počela s radom.

Najviše volim crtati i animirati. To nekako ide prirodno, samo od sebe, dok se kod pisanja o stripu puno nerviram. Uz pisanje se uvijek vratim pušenju, nekako mi je uvijek potrebno da zapalim kako bih se koncentrirala i kako bih nakon pisanja »u miru« pročitala napisani tekst. Taj problem nemam s crtanjem ni s animacijom ni s režiranjem, sve je uvijek pregledno i jasno u mojoj glavi.

Kako si ušla u strip, a kako u animaciju?

Stripove sam čitala od malena, a tijekom studija, u takozvanoj eri fanzina, početka Stripburgera i tadašnjeg Studentskog lista koji je bio uređivao Bruno Kuman sam ih počela ozbiljnije crtati i objavljivati. No to je uvijek bilo usput, jer sam većinu svog vremena i svoje energije ulagala u polaganje ispita, pa onda u posao u nastavi. Tek posljednjih sedam godina crtam puno radno vrijeme, po osam i više sati dnevno.

U animaciju sam ušla na nagovor kolega strip-crtača koji su prije mene već bili ušli u animaciju. Iz razloga što se u Hrvatskoj danas od stripa može živjeti na dva načina – ili da počneš raditi za američke izdavače po njihovoj špranci, ili da svoje autorske stripove pretočiš u medij animacije. Meni se više svidjela ova druga opcija jer sam tu mogla zadržati svoj stil crtanja i svoje priče. Iskustvo koje sam godinama stjecala u stripu – od pisanja scenarija, preko caracter-designa, kadriranja, režiranja, stilizacije, sam mogla lako pretočiti u animirani film, a opet i iskustvo rada na animiranom filmu mi je pomoglo da se posljednjih godina razvijam na polju stripa, naročito u pogledu prikazivanja mimike i organiziranja samog procesa rada.Koji su ti bili najveći idoli i crtački uzori?

Moji crtački uzori se mijenjaju s godinama i ima ih jako puno. Ponekad su to bili stripaši, a ponekad slikari, kipari, grafičari koje sam upoznala tijekom studiranja na Povijesti umjetnosti i na Akademiji. Posljednji koji su me oduševili su Craig Thompson, David B. i Alfred. Najviše me inspiriraju kolege – Maja Veselinović, Marko Dješka, Matija Pisačić, Helena Janečić, Damir Steinfl, Aleksandar Zograf i mnogi drugi. Dragocjeni su mi sati provedeni s njima u razgovoru o umjetnosti, o procesu crtanja, o stvarima koje ih inspiriraju, čak i o sitnicama – olovkama i tuševima s kojima rade.

Sama si pišeš scenarije – tko ti je uzor, u književnosti i u strip-scenariju?

Ranije sam najviše voljela Shakespeara koji je, naravno, klasičan i Danila Ivanovića Harmsa koji mu je posve oprečan u svojoj dekonstrukciji dramaturgije. Najnovije otkriće mi je Vince Gilligan – tek ove godine sam na ljetovanju našla vremena za Breaking Bad. Kod njega cijenim ono što mi je najčešće bitno u mom animiranom filmu i stripu, a to je razvoj likova – putanja kojom likovi prolaze i način na koji reagiraju i koji ih to mijenja. Omiljeni autori u književnosti su mi virtuozi stila, ti »detalji« – misli i opservacije koje im ulaze u radar su mi najdragocjeniji – prvi koji mi padaju na pamet su Tatjana Gromača, Milan Kundera, Dubravka Ugrešić, Alice Munro i Etgar Keret koji je i sam pisao scenarije za izraelsku strip-crtačicu Rutu Modan. Što se tiče samih strip-scenarista, najviše me fascinira Darko Macan.Kakve stripove i crtane filmove voliš – a kakve prezireš? Što je po tebi najbolje, a što najgore trenutno na tržištu?

Volim autorske stripove i animirane filmove, dobar omjer likovnosti i scenarija, s tim da mi je likovnost uvijek najprivlačnija, ali dobra priča me može ponesti i natjerati da zaboravim na crtež. Kad sam bila mlađa, nalazila sam ih u časopisu Patak i autorima Novog Kvadrata, a danas u izdanjima Fibre i na festivalima animiranog filma. S godinama sam naučila da ništa ne prezirem, naprosto preskočim ono što mi nije po volji. Poštujem tuđi ukus i trud uložen u stvaranje, u razvoj samog autora i njegovih vještina, u koji sam upućena i kroz poznanstva s brojnim kolegama, i koji sam još bolje upoznala uređujući antologiju Ženski strip na Balkanu, a zatim televizijski serijal Strip u Hrvatskoj. Sada se njime još više bavim kroz rad sa studentima likovne akademije u Zagrebu gdje od nedavno predajem.

Kakva misliš da je stripovska situacija u Bjelovaru – ima li publike za dobar strip, poznaju li ljudi stripove, ili je to nešto na čemu treba sustavno raditi?

S Gradom Bjelovarom, točnije njihovim uredom za kulturu, već godinama imam zaista lijepu suradnju. Nekoliko puta do sada su, zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, financijski podržali neke moje izdavačke poduhvate, ne postavljajući pitanje je li stripovi umjetnost – od samih početaka ponašali su se kao da se to podrazumijeva. I nakon izlaska mog filma Gamer Girl pomogli su u tiskanju promotivnog materijala s crtežima iz filma, tako da sam im vrlo zahvalna na podršci.

Poznajem nekoliko kolekcionara iz Bjelovara, ne znam da li se oni međusobno druže, ali vidim da se izdanja iz zbirke strip-albuma u gradskoj knjižnici često posuđuju i da je zbirka jako lijepo istaknuta. Ono što mi je naročito drago je da se od nedavno stripom počela baviti i bjelovarska akademska slikarica, karikaturistica Ana Gezi, i da joj to jako dobro ide.


Tagovi: irena jukić-pranjić, gamer girl, nagrada, pula, strip, animacija, umjetnica

Još jedna nagrada za »Gamer Girl«
Irena Jukić-Pranjić filmom »Gamer Girl« osvojila nagradu u Puli
I Sicilijanci nagradili Gamer Girl
Povratak iz Pompeja s nagradom
Ireni Jukić Pranjić nagrada u Pompejima
Pobjedniku 30 tisuća eura
Irena Hlupić-Rašo dobitnica nagrade za dramski odgoj
Daruvarskom festivalu nagrada »Suncokret«
Učenici iz Velikog Trojstva dobili nagradu Nacionalne zaklade za civilno društvo
Nagrade Snježani Tribuson i Goranu Navojcu za film »Sve najbolje«
Ženska klapa Stentoria pjevala na 13. Smotri »Puna mi Pula«
Zuccherov možda i najbolji dosad koncert u pulskoj Areni
Tom Jones sjajno zabavio prepunu Arenu
Kao Zuccherova gošća u Puli će nastupiti Sporty Spice
NK Lasta – NK Kamen 0:10
NK BŠK – NK Čazma 0:1
NK Trnski– NK Ivanska 1:1
DVIJE VISOKE POBJEDE: Lasta uništena u Gudovcu, Čazma sigurno prva
Nije guslač na krovu, nego pas na krovu
OSIGURAN OPSTANAK: Bjelovarski nogometaši uvjerljivi u Đakovu, kao i Ždralovčani kod kuće
NK MLADOST – NK SLAVIJA 2:0
SIGURNO ČETVRTE: U predzadnjem kolu visoka pobjeda bjelovarskih rukometašica
ŽRK Bjelovar – ŽRK Dugo Selo 38:26
50 godina bjelovarskog »Čvora« (1968.-2018.)
Subotnja šetnja Bjelovarom
Završna priredba Prve osnovne škole Bjelovar u Domu kulture
HREBAK I MINISTAR POTPISALI UGOVOR O DARIVANJU LOGORA GRADU: Kreće gradnja stadiona
U požaru u Paljevinama izgorjela kuća i radionica
Učenici Druge osnovne bježali od požara

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Lasta – NK Kamen 0:10

.

NK BŠK – NK Čazma 0:1

.

NK Trnski– NK Ivanska 1:1

.

DVIJE VISOKE POBJEDE: Lasta uništena u Gudovcu, Čazma sigurno prva

.

Nije guslač na krovu, nego pas na krovu

»Profesor pedofil« – stvarni zlostavljač djece ili žrtva optužbi bivše partnerice?

Subotnja šetnja Bjelovarom

U požaru u Paljevinama izgorjela kuća i radionica

Rođendan Florence Nightingale obilježen u Medicinskoj školi

Dva srebra u Poreču za Ivana Županića

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o prijedlogu da se napravi pothodnik kod Gimnazije i Korza?

Da, svakako, to bi smanjilo nepodnošljive gužve na prijelazu.

Ne, bolje most nad cestom, to je jeftinije.

Da, ali samo ako se cesta sasvim ogradi, tako da oni koji su lijeni silaziti ne mogu pretrčavati.

Nepotreban trošak, i ovako se može izdržati dok se ne izumi teleportacija.

A biciklisti? i za njih treba neko rješenje, neće valjda niz stube.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE