NASLOVNAZVONIMO ZA VASZANIMLJIVOSTI

Na današnji dan rođen je legendarni »Doc« Holliday

PRIJE 166 GODINA
Na današnji dan rođen je legendarni »Doc« Holliday

»Došao je tiho i ušao u legendu« u petparačkim romanima Franka Laramyja, a u stvarnosti je učestvovao u samo osam pucnjava i ubio samo dva (ili tri) čovjeka

15.08.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 655


Na današnji dan se 1851. u Valdasti u Georgiji rodio John Henry Holliday, poznatiji kao Doc, zubar, kockar i revolveraš koji je zbog tuberkuloze otišao na zapad gdje je zrak manje vlažan, a zbog neprekidnog kašljanja ostavio se zubarstva i postao kockar, premda je bio sjajan zubar i specijalist za izradu mostova; neki tvrde da je njegovo legendarno prijateljstvo s Wyattom Earpom počelo upravo tako što su Wyattu nedostajala dva prednja zuba, izbijena u djetinjstvu, te mu ih je Doc nadomjestio. Bio je pijanac i autodestruktivan, prznica i svađalica, ali je dokumentirano u životu ubio dvojicu ljudi, i možda trećeg; u većini od osam obračuna u kojima je učestvovao nije samo njegov metak pogodio usmrćenog, a za onog neizvjesnog trećeg nikad nije sprovedena istraga. U pitanju je bio neki idiot koji je mrtav pijan 1879. u Las Vegasu u Novom Meksiku išao gradskom ulicom i nasumice pucao okolo iz revolvera, te ga je nakon što je ranio jednu trudnicu netko – možda Doc a možda netko drugi od prisutnih – pucajući iz prikrajka ubio jednim metkom, prije nego što još teže rani ili ubije nekoga; kako je to ubojstvo bilo smatrano opravdanim i u službi javne sigurnosti, nikad nije ni istraženo tko je počinitelj. U obračunu kod OK korala Doc je iz sačmarice smrtonosno pogodio Toma McLauryja, dok za drugo ubojstvo ima nekoliko različitih verzija.

Holliday je umro 8. studenog 1887. u sumpornim toplicama Glenwood Springs u Coloradu, sam i napušten od svih, i bez prebijene pare – pogoršanje tuberkuloze udaljilo ga je od kockarskih stolova koji su mu bili glavni izvor zarade. Od sebe je otjerao ne samo svoju ljubavnicu, Mađaricu Mariju Katarinu Horony zvanu »Nosata Kate«, nego i u svom alkoholičarskom, ciničnom a bogami i rasističkom autodestruktivnom raspoloženju, čak i svojeg jedinog prijatelja Wyatta Earpa; namjerno je pred njim izrekao antisemitsku uvredu, nazvavši ga »židovskim potrčkom« – Wyatt, čija je nevjenčana supruga bila Židovka, na svakog drugog tko ga tako uvrijedi potegnuo bi revolver, ali kako je to bio Doc, koji mi je dva puta spasio život, samo se okrenuo i otišao i više nikad nije ni riječ progovorio s Docom.

Docu se ni grob ne zna – na groblju u Glenwood Springsu mu je dobrovoljnim prilozima građana podignut krasan mramorni nadgrobni kamen, ali s njegove druge strane sitnim slovima piše »ovo je spomenik Docu Hollidayu, koji ej sahranjen negdje na ovom groblju ali se ne zna gdje«. Umro je tijekom iznimno oštre zime, zemlja je bila smrznuta i nije se dala kopati, te je privremeno sahranjen u prvu raspoloživu već iskopanu raku, s namjerom da ga na proljeće premjeste u poseban grob, ali je to zaboravljeno i ostao je pokopan u privremenom neoznačenom grobu.

»Čudno je to s Docom – bio je uglađen, pravi džentlmen, izvrstan zubar i znao je biti vrlo prijazan kad je htio, ali mislim da osim nas braće Earp nije imao niti jednog jedinog prijatelja u cijeloj Arizoni. O njemu se pričalo svašta, da je ubio čovjeka tu ili tamo, ali kad biste pitali osobu koja to kaže odakle joj podatak, ispostavilo bi se da su to sve rekla-kazala i da se ništa od toga ne može dokazano povezati s njim,« opisao je Doca Wyattov brat Virgil Earp u intervjuu za novine Arizona Daily Star.


Tagovi: doc, john henry holliday, wyatt earp, obračun, ok koral, divlji zapad

NK Omladinac – NK Rovišće 0:3

NK Mladost – NK Tomislav 10:1

NK Bjelovar – NK Zagreb 2:3

Novi načelnik PU bjelovarsko-bilogorske je Jakob Bukvić

Bjelovarski košarkaški dragulj ostaje u Hrvatskoj

Tuča kao orah

Povratak iz Pompeja s nagradom

NOVO: Bjelovarska second hand trgovina otvorena i u Čazmi

Slab nastup bjelovarskih badmintonaša u Zagrebu

Prijavite se za vaš brzi krediiit danas

Trebate li kredit Dobiti natrag na mene

Prijavite se za vaš brzi krediiit danas

Pozajmice do 500.000 eur cfinancials11@gmail.com

Pozajmice do 1,000.000 EURO

Napad na TV novinare u selu kod Garešnice

Druga faza izgradnje nove bjelovarske bolnice prošla na natječaju

Harmonikaš iz Velikog Grđevca kreće na studij glazbe u Kragujevac

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO