NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Projekt gradnje nove bolničke zgrade prošao administrativnu provjeru

ZAMJENICA ŽUPANA I RAVNATELJ OPĆE BOLNICE BJELOVAR O PRIJAVI NA NATJEČAJE I FONDOVE EU
Projekt gradnje nove bolničke zgrade prošao administrativnu provjeru

Izgradnja nove bolničke zgrade, vrijedna oko 70 milijuna kuna, dobila je suglasnost Ministarstva i prijavljena je za EU fond

12.08.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Ustupila BBŽ PREGLEDA: 1357


BJELOVAR Uz direktora Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Ferića i ravnatelja Opće bolnice Alija Alloucha, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan, održala je 9. kolovoza konferenciju za medije na kojoj je javnost obaviještena u kojoj je fazi prijava Opće bolnice Bjelovar na natječaje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije »Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti – OHBP« i »Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama – dnevne bolnice«.Naime, nakon što su obje prijave od Ministarstva zdravstva dobile suglasnost na projekt izgradnje nove zgrade bjelovarske bolnice i povlačenja 70 milijuna kuna, prijave su predane prema Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje. Tako je Opća bolnica Bjelovar u SAFU dostavila svu potrebnu dokumentaciju, među ostalim građevnu dozvolu te odluku Županijske skupštine iz srpnja 2017. godine, koja je donesena temeljem obvezujuće ponude banke za kreditiranje, kojom se jamči osiguranje sredstava u iznosu od preostalih 90 milijuna kuna. Podsjetimo, ukupna procijenjena vrijednost gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar iznosi 160 milijuna kuna, od čega OB Bjelovar ima mogućnost povući 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, a preostalih 90 milijuna kuna će se osigurati kreditiranjem.

Napomenimo kako su obje prijave u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje prošle I. fazu, odnosno administrativnu provjeru, te se trenutno nalaze u II. fazi – provjeri prihvatljivosti projekta, aktivnosti i ocjenjivanje kvalitete, te provjeri prihvatljivosti izdataka.

Podsjetimo, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch i direktor RRA Mario Ferić održali su niz radnih sastanaka u Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, gdje je prezentirana potreba gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, s obzirom da je bolnica paviljonskog tipa i da zgrade datiraju iz 18., 19. i 20. stoljeća.

Realizacijom projekta rekonstrukcije i gradnje nove zgrade, bolnica Bjelovar pretvorila bi se u novu modernu bolnicu, prvenstveno zgradu kirurgije sa svim pratećim djelatnostima koje bi trebale dati jedan novi sadržaj i pretvoriti bolnicu starog tipa u modernu opću bolnicu, a koju građani naše županije, ali i šire, željno iščekuju.– Neupitan je značaj nove zgrade OB Bjelovar, baš kao i briga za naše građane, jer izgradnjom nove bolnice osigurali bi standard 21. stoljeća. Podsjetit ću vas da do 2021. namjeravamo izgraditi dnevnu bolnicu i OHBP, putem europskih fondova, gdje se nama nudi 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Županija mora iskoristi tu priliku i nema potrebe da čekamo, jer naši pacijenti su prisiljeni katkada tražiti pomoć van županije. SAFU nam je odobrila svu dokumentaciju, prošli smo prvu fazu i sada čekamo odluku za drugu fazu. Što se tiče zaduženja, ona su za Županiju prihvatljiva i moguća za otplatu – rekla zamjenica župana Bojana Hribljan.– Sve ide svojim tijekom i mi smo zadovoljni kako se stvari odvijaju. Više ne treba naglašavati zašto treba graditi Opću bolnicu Bjelovar, već samo da trebamo izvući sredstva. Za prvu fazu, SAFU nam je brzo dao pozitivan odgovor, napravili smo dobro svoj posao i nadamo se da će tako biti i sada. U stalnom smo kontaktu s agencijom, čak smo i pohvaljeni, jer oni su u nama prepoznali ozbiljne partnere. Nama je bitno da imamo čvrstu dokumentaciju – izjavio je ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch.

– U ovom trenutku nema otvorenih pitanja da bismo brinuli hoće li II faza dobro završiti. Nas je SAFU nekoliko puta tražio pojašnjenja dokumentacije, ali ona su bila jednostavna. Rok za II fazu je 120 dana od dana prijave do donošenja preporuka Ministarstvu regionalnog razvoja, a od tada, odnosno od završetka II faze, počinje teći rok od 45 dana da se usuglase uvjeti samog ugovora nakon čega slijedi potpisivanje. Nama je ovaj projekt jako bitan i zbog toga održavamo tiskovnu, kako bismo otklonili sve eventualne nejasnoće. Mi smo pripremu napravili kvalitetno i ubrzo očekujemo i sastanak u SAFU kako bismo vidjeli treba li još što riješiti i kako bismo porazgovarali o II fazi. Što se tiče banke i kredita, mi smo sve dogovorili i kada sklopimo ugovor s Ministarstvom regionalnoga razvoja automatski se aktivira načelo banke za zatvaranje financijske konstrukcije – pojasnio je direktor RRA-e Mario Ferić, te naglasio da sredstava ima dovoljno za sve bolnice.

Tagovi: bjelovarsko-bilogorska županija, bojana hribljan, opća bolnica bjelovar, ali allouch, eu fondovi, bolnica

O izradi Programa za mlade u Velikoj vijećnici

Nakon češkog, uče se i mađarski, albanski....

Predsjednica države i župan Bajs na Trgovačkom sudu

Župan Bajs i gradonačelnik Hrebak dočekali predsjednicu

Župan Damir Bajs s predsjednikom Koordinacije nacionalnih manjina

Antun Ibriks – 40 godina brinuo o estetskom identitetu Prve osnovne

Jura odvozio svoju zadnju utrku i »objesio volan o klin«

Advent u Babotoku

Besplatna edukacija za sadašnje i buduće poduzetnice

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Neoprezna vozačica oborila starca na Lebovićevom šetalištu

Bjelovarčanin Saša Tklačević, prvi pobjednik Big Brothera, postao švedski poduzetnik

Kolindu Grabar-Kitarović dočekali gradonačelnik Hrebak i župan Bajs sa suradnicima

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO