NASLOVNANA SVA ZVONAGOSPODARSTVO

Odlagalište »Doline« – suvremeni način gospodarenja komunalnim otpadom i zbrinjavanja istog

SMEĆE KOJE ZAGAĐIVAT NEĆE
Odlagalište »Doline« – suvremeni način gospodarenja komunalnim otpadom i zbrinjavanja istog

Na desetak hektara u Prespi smeće grada Bjelovara i osam okolnih općina odlaže se po svim propisima suvremenog gospodarenja otpadom

10.08.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 2034


BJELOVAR Komunalni otpad iz domaćinstava i gospodarskih objekata te neopasni proizvodni otpad iz gospodarstva Grada Bjelovara i osam općina: Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac zbrinjava se odlaganjem na odlagalištu «Doline» u Prespi. Lokacija odlagališta neopasnog otpada »Doline« je uvala površine 9,9853 ha, u vlasništvu Grada Bjelovara.Odlagalištem upravlja tvrtka Komunalac. Maksimalni raspoloživi volumen za odlaganje je oko 570.000 m³. Predviđeni vijek trajanja odlagališta je 25 godina. Najbliže naselje odlagalištu otpada je Mala Prespa na udaljenosti 500 m, dok je naselje Stari Pavljani udaljeno 1000 m. S obzirom na provedene hidrogeološke istražne radove, teren na lokaciji je izgrađen od glinovito prašinastih, slabopropusnih i relativno stabilnih materijala. Najbliži vodotok je potok Berak-Blatnik koji se nalazi 100 m od lokacije. Do odlagališta se dolazi asfaltiranom cestom.Za rad odlagališta izrađena je Konačna studija utjecaja na okoliš sanitarnog deponija za grad Bjelovar, Grad Bjelovar, siječanj 1995. , temeljem studije ishođeno je mišljenje Komisije od 26.06.1995. godine, kojim je prihvaćena SUO čime su stvorene pretpostavke za daljnji nastavak aktivnosti na izgradnji odlagališta komunalnog otpada na lokaciji »Doline«, te ishođena lokacijska dozvola, građevinska dozvola te Uporabna dozvola; odlagalište otpada »Doline« prvo je odlagalište u Hrvastkoj izgrađeno prema svim važećim zakonskim propisima, uvažavajući sve mjere zaštite. Odlagalište je započelo s radom 16.11.1998. godine. Prošle godine na odlagalištu je odloženo 15.147 tona otpada. U planu je proširenje na još dvije susjedne čestice, te izgradnja reciklažnog dvorišta i ostalih objekata (poput kompostane) neophodnih za suvremeno i ekološki prihvatljivo gospodarenje otpadom.Donji brtveni sloj odlagališta sastoji se od: gline debljine preko 6 m i HDPE folije, geotekstila i drenažnog sloja. Na odlagalištu je također izvedena plinodrenaža. Od strojeva opremljeno je buldožerom i kompaktorom koji svakodnevno razastiru dovezen otpad, nabijaju ga, te ga prekrivaju zemljom. Odlagalište je ograđeno ogradom visine 2 m i čuvano svakodnevno 24 sata čuvarskom službom i posjeduje videonadzor. Na odlagalištu je zaposleno 6 radnika, za koje je izgrađen objekt s perlištem. Vodi se redoviti monitoring, očevidnik i dezinsekcija i deratizacija. Dovezene i odložene količine otpada se važu i evidentiraju po vrstama otpada, području s kojeg je otpad dovezen, načinu dovoza (osobni ili Komunalac) itd.Inače, odlagalište radi od ponedjeljka do subote od 7 do 17 sati, i zna se dogoditi da građani dođu na odlagalište Doline u potrazi, često i paničnoj, za nečim što je završilo u smeću a nije trebalo; u takvim slučajevima, premda je to najčešće »nemoguća misija«, no svejedno, im se ne omogućava pristup dovezenom otpadu da u smeću pokušaju naći ono što je greškom bačeno.

Tagovi: odlagalište otpada, doline, smeće, komunalac, komunalni otpad

Župani Bajs i Androić ovaj tjedan u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike

Županija ne vidi ništa netočno, riječ je o činjenici koja je lako provjerljiva u dokumentima Vlade

Niži računi za odvoz smeća

Sve što možda i ne želite znati, ali htjeli-ne htjeli morate o zbrinjavanju i razvrstavanju otpada prema novom zakonu

Majka i sin godinama živjeli u smeću

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

KK Bjelovar – KK Cedevita 66:105

Balcano izdao novi single Crna Haljina

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO