NASLOVNAKULTURNO ZVONOGLAZBA

David Gilmour u Pompejima – samo jednu večer u kinima širom svijeta

David Gilmour u Pompejima – samo jednu večer u kinima širom svijeta

Bjelovarsko kino bit će u srijedu, 13. rujna 2017. jedno od dvije tisuće kina širom svijeta u kojima će biti prikazan, samo jedanput!, film o koncertu legendarnog gitarista u starorimskom amfiteatru

09.08.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 1227


Danas 71-godišnji David Gilmour svakako je legenda gitare – nema tog izbora najboljih gitarista svih vremena u kojem nije u prvih deset ili dvadeset najboljih. Najpoznatiji je kao glas i gitara legendarne rock grupe Pink Floyd kojoj se priključio na samim počecima 1968. kad je kao njihov prijatelj s fakulteta pozvan da zamjeni psihički oboljelog osnivača grupe, »ludog dijamanta« Syda Barretta. Nakon razlaza Pink Floyda koji su se u povijest rocka upisali velikim slovima zahvaljujući legendarnim albumima »Dark Side of the Moon«, »Wish You Were Here«, »Animals« i »The Wall« te mnogim drugima, Gilmour je imao i sjajnu solo karijeru, u kojoj je svirao s Davidom Bowiejem, Paulom McCartneyem i drugim najvećim imenima rocka, a poznat je i po tome što je otkrio i na početku karijere producirao jednu od najboljih i najinovativnijih britanskih pjevačica Kate Bush. (A i krsni je kum Naomi Watts, jedne od najljepših glumica danas čiji je otac bio tehničar na turnejama Pink Floyda.)

Pink Floyd legendarni su po svojim spektakularnim scenskim nastupima, a jedan od najpoznatijih bio je onaj u amfiteatru u Pompejima 1972. koji je zamijećen kao kultni dokumentarni film »Live at Pompeii«, redatelja Adriana Mahena. Četrdeset četiri godine kasnije, David Gilmour »vratio se na mjesto zločina« i 7. i 8. srpnja 2016.održao koncerte u Pompejima, svirajući osim pjesama sa svojih solističkih albuma i poznate pjesme Pink Floyda poput »Comfortably Numb« i »The Great Gig in the Sky«. Te je nastupe filmaš Gavin Elder uobličio u dokumentarni film koji će nakon godinu dana post- produkcije biti u kinima prikazan samo jedanput, u srijedu, 13. rujna 2017. kao poseban (kino) glazbeni doživljaj za sve fanove Pink Floyda, rocka i glazbe uopće. Virtuozni gitarist i vlasnik najdragocjenijeg Fender Stratocastera na svijetu – njegova bijela gitara sa zlatnim detaljima je prvi proizvedeni Statocaster sa serijskim brojem 0001 – i u poznim godinama je iskazao virtouznost na kojoj mu mnogi mlađi svirači mogu samo zavidjeti.

Kako Gilmour kaže, prilikom priprema za nastup u Pompejima navrla su mu sjećanja na legendarni koncert Pink Floyda, naročito na pokojnog klavijaturista Richarda Wrighta s kojim se najbolje slagao: »To je mjesto puno duhova i nisam se mogao ne sjetiti kako sam tamo svirao s Rickom... imao sam osjećaj da posjećujem prošlost. Ono što najviše volim je kad mogu svirati na prelijepim mjestima gdje publika može imati i osjećaj veličanstvenosti zdanja u kojemu nastupam i to je dodatno sjećanje koje oni mogu ponijeti u sebi i zadržati ga poslije.«

Malo je onih koji su na licu mjesta mogli osjetiti veličanstvenost amfiteatra u Pompejima i Gilmourova nastupa, ali redatelj Elder potrudio se da tu veličanstvenost prenese na filmsko platno i pruži jedinstven doživljaj; film koji svakako nije za gledanje na malom ekranu doma, nego na velikim srebrnim platnima u kinu s jakim ozvučenjem koje će dostojno reproducirati zvuk jednog od ponajboljih gitarista svih vremena i legendarnih pjesama koje su nakon četiri i pol desetljeća opet odjeknule starorimskim zdanjem. »Wish You Were Here« – »volio bih da ste ovdje« – jedna je od najpoznatijih Gilmourovih pjesama, a publici je omogućio upravo to – da se osjete, zahvaljujući čaroliji filmske tehnologije, kao da su prisutni u Pompejima početkom srpnja 2016. Samo jedna projekcija 13. rujna 2017. istodobno u više od dvije tisuće kina u svijetu; nabavite karte dok ih još ima, jer apsolutno vjerno reproduciran koncert velikoga Davida Gilmoura nešto je što se ne smije propustiti!


Tagovi: david gilmour, live at pompeii, kino, kulturni i multimedijski centar bjelovar

Danas 72. rođendan slavi David Gilmour

Stotinjak bjelovarskih gledatelja uživalo u spektaklu Davida Gilmoura

Stiže nastavak uspješnice »Mamma Mia«

OSIT-ovci i učenici Pete osnovne skupa u kinu

Legendarni koncert grupe Queen 19. studenoga u bjelovarskom kinu

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO