NASLOVNAKULTURNO ZVONOGLAZBA

David Gilmour u Pompejima – samo jednu večer u kinima širom svijeta

David Gilmour u Pompejima – samo jednu večer u kinima širom svijeta

Bjelovarsko kino bit će u srijedu, 13. rujna 2017. jedno od dvije tisuće kina širom svijeta u kojima će biti prikazan, samo jedanput!, film o koncertu legendarnog gitarista u starorimskom amfiteatru

09.08.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 1033


Danas 71-godišnji David Gilmour svakako je legenda gitare – nema tog izbora najboljih gitarista svih vremena u kojem nije u prvih deset ili dvadeset najboljih. Najpoznatiji je kao glas i gitara legendarne rock grupe Pink Floyd kojoj se priključio na samim počecima 1968. kad je kao njihov prijatelj s fakulteta pozvan da zamjeni psihički oboljelog osnivača grupe, »ludog dijamanta« Syda Barretta. Nakon razlaza Pink Floyda koji su se u povijest rocka upisali velikim slovima zahvaljujući legendarnim albumima »Dark Side of the Moon«, »Wish You Were Here«, »Animals« i »The Wall« te mnogim drugima, Gilmour je imao i sjajnu solo karijeru, u kojoj je svirao s Davidom Bowiejem, Paulom McCartneyem i drugim najvećim imenima rocka, a poznat je i po tome što je otkrio i na početku karijere producirao jednu od najboljih i najinovativnijih britanskih pjevačica Kate Bush. (A i krsni je kum Naomi Watts, jedne od najljepših glumica danas čiji je otac bio tehničar na turnejama Pink Floyda.)

Pink Floyd legendarni su po svojim spektakularnim scenskim nastupima, a jedan od najpoznatijih bio je onaj u amfiteatru u Pompejima 1972. koji je zamijećen kao kultni dokumentarni film »Live at Pompeii«, redatelja Adriana Mahena. Četrdeset četiri godine kasnije, David Gilmour »vratio se na mjesto zločina« i 7. i 8. srpnja 2016.održao koncerte u Pompejima, svirajući osim pjesama sa svojih solističkih albuma i poznate pjesme Pink Floyda poput »Comfortably Numb« i »The Great Gig in the Sky«. Te je nastupe filmaš Gavin Elder uobličio u dokumentarni film koji će nakon godinu dana post- produkcije biti u kinima prikazan samo jedanput, u srijedu, 13. rujna 2017. kao poseban (kino) glazbeni doživljaj za sve fanove Pink Floyda, rocka i glazbe uopće. Virtuozni gitarist i vlasnik najdragocjenijeg Fender Stratocastera na svijetu – njegova bijela gitara sa zlatnim detaljima je prvi proizvedeni Statocaster sa serijskim brojem 0001 – i u poznim godinama je iskazao virtouznost na kojoj mu mnogi mlađi svirači mogu samo zavidjeti.

Kako Gilmour kaže, prilikom priprema za nastup u Pompejima navrla su mu sjećanja na legendarni koncert Pink Floyda, naročito na pokojnog klavijaturista Richarda Wrighta s kojim se najbolje slagao: »To je mjesto puno duhova i nisam se mogao ne sjetiti kako sam tamo svirao s Rickom... imao sam osjećaj da posjećujem prošlost. Ono što najviše volim je kad mogu svirati na prelijepim mjestima gdje publika može imati i osjećaj veličanstvenosti zdanja u kojemu nastupam i to je dodatno sjećanje koje oni mogu ponijeti u sebi i zadržati ga poslije.«

Malo je onih koji su na licu mjesta mogli osjetiti veličanstvenost amfiteatra u Pompejima i Gilmourova nastupa, ali redatelj Elder potrudio se da tu veličanstvenost prenese na filmsko platno i pruži jedinstven doživljaj; film koji svakako nije za gledanje na malom ekranu doma, nego na velikim srebrnim platnima u kinu s jakim ozvučenjem koje će dostojno reproducirati zvuk jednog od ponajboljih gitarista svih vremena i legendarnih pjesama koje su nakon četiri i pol desetljeća opet odjeknule starorimskim zdanjem. »Wish You Were Here« – »volio bih da ste ovdje« – jedna je od najpoznatijih Gilmourovih pjesama, a publici je omogućio upravo to – da se osjete, zahvaljujući čaroliji filmske tehnologije, kao da su prisutni u Pompejima početkom srpnja 2016. Samo jedna projekcija 13. rujna 2017. istodobno u više od dvije tisuće kina u svijetu; nabavite karte dok ih još ima, jer apsolutno vjerno reproduciran koncert velikoga Davida Gilmoura nešto je što se ne smije propustiti!


Tagovi: david gilmour, live at pompeii, kino, kulturni i multimedijski centar bjelovar

Stotinjak bjelovarskih gledatelja uživalo u spektaklu Davida Gilmoura

Karta više za dokumentarce – počeo je 12. DOKUart

12. DOKUart od 30. rujna do 6. listopada

I u bjelovarskom kinu filmovi na srebrnom platnu

Diklić: Sretan sam što me moj grad voli. Ljubav je uzajamna.

Pozajmice do 500.000 eur cfinancials11@gmail.com

Trebate li kredit Vrati me sada

KREDIT PONUDA 3

Prijavite se za vaš brzi krediit cfinancials11@gmail.

Trebate li kredit Dobiti natrag na mene

Opet pomama za Majburgerom

Bjelovar dobio i Bjelovarsko pivo – zasad točeno, uskoro i u boci

Subotnja šetnja Bjelovarom

22.10.2017.Prva službena domaća utakmica Malonogometnog kluba Bjelovar

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO