Petra Slobodnjak stvara trokut u koji hvata promatračev pogled

NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

FOTO: Petra Slobodnjak

SUSRETI U ZAVIČAJU 3

Petra Slobodnjak stvara trokut u koji hvata promatračev pogled

Kolumnist Zvona Ernest Meštrović ovaj put pažnju usmjeruje na fotografiju bjelovarske umjetnice u čijoj besprijekorno postavljenoj kompoziciji otkriva kako se zagonetka života može uklopiti u jedan crno-bijeli kvadrat s naizgled mundanom radnjom, ali punom suptilnih značenja

7.8.2017. 20:05 | Ernest Meštrović PREGLEDA: 2973

Ovogodišnja izložba  »Susreti u zavičaju 3« bila je stvarno bogata fotografijama u crno-bijeloj tehnici.  Ovim prilogom zatvaram krug,  istina, možda sam trebao ovu fotografiju predstaviti prvu, radi se o djelu autorice Petre Slobodnjak, priličilo bi da dobije prednost pred ostalim autorima, s druge strane uradak koji je Petra izložila tražio je dodatno i dodatno promatranje,  promišljanje, uranjanje u dubinu djela. 

Kompozicija jednostavnog naziva »Žena« privukla je moju pozornost prvim ulaskom u dvoranu.  Fotografije nagih ljudskih tijela, atkovi, toliko puta obrađene teme, mogu biti načinjeni po određenoj šabloni, čime se djelo pretvara u niz već viđenog, s druge strane, ako se načini pravilna kompozicija, postaju neiscrpno vrelo priča i istinskih doživljaja.  Gledajući fotografiju iz sredine prostorije, pokušao sam pročitati poruke koji autor šalje, da bi bolje pogledao detalje, korak bliže, proučavam detalje fotografije, tražim ime autora, čitam, Petra, sad fotografija dobiva još veću vrijednost, jer nema iskrenijeg doživljaja, iskrenijeg i istinitijeg od priče u kojoj o ženskom tijelu priča  žena. Naizgled banalan prizor, naga žena reže povrće. Upravo je u tome vrijednost ove fotografije koja šalje niz važnih poruka i progovara o vrijednostima o kojima svakodnevno vrijedi promišljati. Moju pažnju privukao je prirodan i lagano zaokružen trbuščić. Kao kontrast ovom prizoru pred očima trepere sve one reklame, natpisi, članci jeftinih časopisa,  svi proizvodi i tretmani koji žensko tijelo nastoje ukalupiti u mjere idealnih proporcija. Protuteža tome je fotografija koju nudi Petra, na kojoj je žensko tijelo prikazano prirodno. Upravo u toj prirodnosti leži savršenstvo. Petra koristi dnevno svjetlo, koje prodire kroz prozor, raspršuje se na zavjesi i mekoćom kojoj nema premca dodiruje obline . Tijelo nije trebalo mazati uljima u nakani da se istakne ženstvenost, za to se pobrinula sama priroda. 

Povezujem tu fotografiju sa djelima poznatih kipara, prije svega Ivana Meštrovića, koji je stvarao svoja djela noseći u sjećanju istinsku ljepotu žene koju je viđao u selima Dalmatinske zagore. Drugi važan element ove fotografije trokut je koji zatvaraju ruke. Vrh trokuta uperen je prema jednostavnom pokretu rezanja povrća, unutar trokuta, u samom centru, dominira trbuh, a kompoziciju zatvaraju grudi.  Smisao tog trokuta slavi najveću tajnu i vrijednost koju imamo, slavi život. Plodovi koje daje priroda, koje oplemeni ljudska ruka, pretvara u hranu, hranu koja daje snagu tijelu, hranu koja daje mogućnost rada i stvaranja. Ne mislim da je smisao života jelo, da je smisao u svim sastojcima, egzotičnim ili običnim, koji nestaju u utrobi i daju osjećaj zadovoljstva. Jedemo da bismo mogli živjeti i stvarati, ne živimo da bismo mogli jesti.

Upravo povrće koje se nalazi na stolu ukazuje na važnost balansa raznolikosti koji ti daje dovoljno snage i energije, a s druge strane čuva te od prekomjernosti. Ponovo se vraćam trokutu, u sredini blago zaokružen trbuščić iznad kojeg su grudi koje zatvaraju prostor, svojim volumenom hvataju zrake svjetla, stvaraju kontrast i govore o tajni života, o savršenstvu koje nastaje u utrobi žene i hrani se majčinim mlijekom. Čitava kompozicija smještena je u prostor u kojem na prvi pogled nema ničeg veličanstvenog, sve je toliko jednostavno i obično. Upravo taj običan prostor daje dodatnu snagu kompoziciji. Ljepota koja izvire iz savršenstva, koju nudi naizgled nesavršeno žensko tijelo.

Osobno sam veliki zaljubljenik u matematiku i brojeve, mjere i proporcije, ti alati omogućavaju istraživanje i razumijevanje prirode i pojava u njoj. U nakani da se ljepota i sklad propišu, da se nametne univerzalan smisao ljepote ženskog tijela, mnogi su primijenili matematiku, opisali i u tablice stavili naputke koji nude recepte za postizanje univerzalne ljepote. Toliko pogrešno i krivo da za tu pogrešku ne mogu pronaći matematičku mjeru. Upravo radi toga važno je slaviti ljepotu žene na način na koji nam to prikazuje Petra, istinski, bez glamura i sjajnih krema, ulja i sjenila, bez okretanja modela na način da se istaknu »prave« proporcije.

Brojke i proporcije omogućavaju nam da bolje shvatimo prirodu i pojave, to je nepobitna istina. Isto tako, život je ljepota, a najsjajniji biser u toj ogrlici je tijelo žene, da bi tako ostalo, najgore što možemo je propisati univerzalne  proporcije, najgore što možemo je tijelo pretvoriti u tablice i mjere. Ako to načinimo, ljepota i strast će nestati.  Želio bih ukazati na još jedan element ovog djela, važno je pogledati način na koji je popunjen prostor, naizgled, stječe se dojam da je kadar pobjegao previše desno i da ima previše praznog prostora. Nalazim suprotno, lijeva strana fotografije skromna je detaljima, nalazi se tu samo zdjela s povrćem i odraz praznog stola. Prazan prostor namijenjen je za svakog od nas, da načinimo svoju priču, da iskoristimo zdjelu koju nam daje priroda i odaberemo istinsko i vrijedno. Žensko tijelo bilo je i bit će inspiracija mnogih umjetnika, a posebno je vrijedno kad o ženi progovara žena kroz svoj autorski rad.

Petra svojim aparatom hrabro priča priče, od trenutka kad je kao djevojčica počela raditi u Fotoklubu Bjelovar, kao i danas kao seniorni član koji otkriva nova prostranstva. Ovim djelom Petra je pokazala talent koji ima, način na koji promišlja o životu i vrijednostima. Na kraju jedino što mogu reći. Hvala ti, Petra, na tome.


Tagovi: susret u zavičaju 3, fotografija , gradski muzej bjelovar, petra slobodnjak, akt

Dok Tihomir Pinter starinskom fotografskom tehnikom otkriva zagonetku željeza, Predrag Kovač dojmljivo prikazuje tragediju rata
Brajković na izložbi »Susret u zavičaju 3« imponira snagom svojih uradaka
Toni Hnojčik – ime mu zaboravljaju, ali fotografije pamte
Iz povijesti fotografije u Bjelovaru
Fotkajte i šaljite fotografije zimskih pisaničkih motiva
Najviše volim fotografirati ljude!
Oaza radosti u turobnom okruženju
Samozatajna promotorica mladih fotografa
Uspješan nastup Mire Gavrana u Gradskom muzeju Bjelovar
Splitski pustolov i motorist Željan Rakela oduševio Bjelovarčane svojim pričama
Plesno-kazališna predstava za najmlađe »Astronauti«
Mladi bjelovarski violončelist očarao sugrađane
Sjajni bjelovarski violončelist svirat će u Gradskom muzeju
»Noć muzeja« rekordno posjećena
U galeriji Gradskog muzeja u petak se otvara izložba o povijesti motoristike u Bjelovaru
Ivica Puljak zaintrigirao bjelovarsku publiku
Damir Bajs prisustvovao otvaranju izložbe »Srednjovjekovna čudovišta – reljefni prikaz na keramičkim pećnjacima«
Koncert Mladena Medaka Gage u Gradskom muzeju Bjelovar
Grupa San & Vuco u Novoj Rači

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

.

Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana

.

Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila

.

Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna

.

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

.

Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«

.

Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji

.

Poginuo motorist u blizini Đurđevca

.

Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju

.

Uspješan nastup Mire Gavrana u Gradskom muzeju Bjelovar

.

Auto udario dvije curice u Štefanju

.

Omegi deset odličja u Zaprešiću

Subotnja šetnja Bjelovarom

Auto udario dvije curice u Štefanju

Subotnja šetnja Bjelovarom

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE