NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Petra Slobodnjak stvara trokut u koji hvata promatračev pogled

SUSRETI U ZAVIČAJU 3
Petra Slobodnjak stvara trokut u koji hvata promatračev pogled

Kolumnist Zvona Ernest Meštrović ovaj put pažnju usmjeruje na fotografiju bjelovarske umjetnice u čijoj besprijekorno postavljenoj kompoziciji otkriva kako se zagonetka života može uklopiti u jedan crno-bijeli kvadrat s naizgled mundanom radnjom, ali punom suptilnih značenja

07.08.2017. PIŠE: Ernest Meštrović FOTO: Petra Slobodnjak PREGLEDA: 2757


Ovogodišnja izložba  »Susreti u zavičaju 3« bila je stvarno bogata fotografijama u crno-bijeloj tehnici.  Ovim prilogom zatvaram krug,  istina, možda sam trebao ovu fotografiju predstaviti prvu, radi se o djelu autorice Petre Slobodnjak, priličilo bi da dobije prednost pred ostalim autorima, s druge strane uradak koji je Petra izložila tražio je dodatno i dodatno promatranje,  promišljanje, uranjanje u dubinu djela. 

Kompozicija jednostavnog naziva »Žena« privukla je moju pozornost prvim ulaskom u dvoranu.  Fotografije nagih ljudskih tijela, atkovi, toliko puta obrađene teme, mogu biti načinjeni po određenoj šabloni, čime se djelo pretvara u niz već viđenog, s druge strane, ako se načini pravilna kompozicija, postaju neiscrpno vrelo priča i istinskih doživljaja.  Gledajući fotografiju iz sredine prostorije, pokušao sam pročitati poruke koji autor šalje, da bi bolje pogledao detalje, korak bliže, proučavam detalje fotografije, tražim ime autora, čitam, Petra, sad fotografija dobiva još veću vrijednost, jer nema iskrenijeg doživljaja, iskrenijeg i istinitijeg od priče u kojoj o ženskom tijelu priča  žena. Naizgled banalan prizor, naga žena reže povrće. Upravo je u tome vrijednost ove fotografije koja šalje niz važnih poruka i progovara o vrijednostima o kojima svakodnevno vrijedi promišljati. Moju pažnju privukao je prirodan i lagano zaokružen trbuščić. Kao kontrast ovom prizoru pred očima trepere sve one reklame, natpisi, članci jeftinih časopisa,  svi proizvodi i tretmani koji žensko tijelo nastoje ukalupiti u mjere idealnih proporcija. Protuteža tome je fotografija koju nudi Petra, na kojoj je žensko tijelo prikazano prirodno. Upravo u toj prirodnosti leži savršenstvo. Petra koristi dnevno svjetlo, koje prodire kroz prozor, raspršuje se na zavjesi i mekoćom kojoj nema premca dodiruje obline . Tijelo nije trebalo mazati uljima u nakani da se istakne ženstvenost, za to se pobrinula sama priroda. 

Povezujem tu fotografiju sa djelima poznatih kipara, prije svega Ivana Meštrovića, koji je stvarao svoja djela noseći u sjećanju istinsku ljepotu žene koju je viđao u selima Dalmatinske zagore. Drugi važan element ove fotografije trokut je koji zatvaraju ruke. Vrh trokuta uperen je prema jednostavnom pokretu rezanja povrća, unutar trokuta, u samom centru, dominira trbuh, a kompoziciju zatvaraju grudi.  Smisao tog trokuta slavi najveću tajnu i vrijednost koju imamo, slavi život. Plodovi koje daje priroda, koje oplemeni ljudska ruka, pretvara u hranu, hranu koja daje snagu tijelu, hranu koja daje mogućnost rada i stvaranja. Ne mislim da je smisao života jelo, da je smisao u svim sastojcima, egzotičnim ili običnim, koji nestaju u utrobi i daju osjećaj zadovoljstva. Jedemo da bismo mogli živjeti i stvarati, ne živimo da bismo mogli jesti.

Upravo povrće koje se nalazi na stolu ukazuje na važnost balansa raznolikosti koji ti daje dovoljno snage i energije, a s druge strane čuva te od prekomjernosti. Ponovo se vraćam trokutu, u sredini blago zaokružen trbuščić iznad kojeg su grudi koje zatvaraju prostor, svojim volumenom hvataju zrake svjetla, stvaraju kontrast i govore o tajni života, o savršenstvu koje nastaje u utrobi žene i hrani se majčinim mlijekom. Čitava kompozicija smještena je u prostor u kojem na prvi pogled nema ničeg veličanstvenog, sve je toliko jednostavno i obično. Upravo taj običan prostor daje dodatnu snagu kompoziciji. Ljepota koja izvire iz savršenstva, koju nudi naizgled nesavršeno žensko tijelo.

Osobno sam veliki zaljubljenik u matematiku i brojeve, mjere i proporcije, ti alati omogućavaju istraživanje i razumijevanje prirode i pojava u njoj. U nakani da se ljepota i sklad propišu, da se nametne univerzalan smisao ljepote ženskog tijela, mnogi su primijenili matematiku, opisali i u tablice stavili naputke koji nude recepte za postizanje univerzalne ljepote. Toliko pogrešno i krivo da za tu pogrešku ne mogu pronaći matematičku mjeru. Upravo radi toga važno je slaviti ljepotu žene na način na koji nam to prikazuje Petra, istinski, bez glamura i sjajnih krema, ulja i sjenila, bez okretanja modela na način da se istaknu »prave« proporcije.

Brojke i proporcije omogućavaju nam da bolje shvatimo prirodu i pojave, to je nepobitna istina. Isto tako, život je ljepota, a najsjajniji biser u toj ogrlici je tijelo žene, da bi tako ostalo, najgore što možemo je propisati univerzalne  proporcije, najgore što možemo je tijelo pretvoriti u tablice i mjere. Ako to načinimo, ljepota i strast će nestati.  Želio bih ukazati na još jedan element ovog djela, važno je pogledati način na koji je popunjen prostor, naizgled, stječe se dojam da je kadar pobjegao previše desno i da ima previše praznog prostora. Nalazim suprotno, lijeva strana fotografije skromna je detaljima, nalazi se tu samo zdjela s povrćem i odraz praznog stola. Prazan prostor namijenjen je za svakog od nas, da načinimo svoju priču, da iskoristimo zdjelu koju nam daje priroda i odaberemo istinsko i vrijedno. Žensko tijelo bilo je i bit će inspiracija mnogih umjetnika, a posebno je vrijedno kad o ženi progovara žena kroz svoj autorski rad.

Petra svojim aparatom hrabro priča priče, od trenutka kad je kao djevojčica počela raditi u Fotoklubu Bjelovar, kao i danas kao seniorni član koji otkriva nova prostranstva. Ovim djelom Petra je pokazala talent koji ima, način na koji promišlja o životu i vrijednostima. Na kraju jedino što mogu reći. Hvala ti, Petra, na tome.


Tagovi: susret u zavičaju 3, fotografija , gradski muzej bjelovar, petra slobodnjak, akt

Dok Tihomir Pinter starinskom fotografskom tehnikom otkriva zagonetku željeza, Predrag Kovač dojmljivo prikazuje tragediju rata

Brajković na izložbi »Susret u zavičaju 3« imponira snagom svojih uradaka

Toni Hnojčik – ime mu zaboravljaju, ali fotografije pamte

Iz povijesti fotografije u Bjelovaru

Fotkajte i šaljite fotografije zimskih pisaničkih motiva

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Neoprezna vozačica oborila starca na Lebovićevom šetalištu

Bjelovarčanin Saša Tklačević, prvi pobjednik Big Brothera, postao švedski poduzetnik

Kolindu Grabar-Kitarović dočekali gradonačelnik Hrebak i župan Bajs sa suradnicima

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO