NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Odlazak svestranog velikana: Sam Shepard (1943-2017)

FRAJER NAD FRAJERIMA
Odlazak svestranog velikana: Sam Shepard (1943-2017)

Pisac i kauboj, koji se jednako dobro snalazio za pisaćim strojem i u sedlu, za glumu bio nominiran za Oscara, za drame osvojio Pulitzera, a na rodeu nagradu u jahanju divljih konja, bio je jedna od najiznimnijih pojava na američkoj kulturnoj sceni druge polovice dvadesetog stoljeća

31.07.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Internet PREGLEDA: 1058


Svi će se Sama Sheparda sjetiti kao glumca koji je bio nominiran za Oscara za ulogu Chucka Yeagera, pilota koji je prvi probio zvučni zid, u kultnom filmu »Put u svemir« (»The Right Suff«); da bi odigrao tu ulogu, Shepard – koji je patio od straha od letenja – zatražio je od pravog Yeagera da ga povede na let mlažnjakom i nakon toga ga tako upečatljivo odglumio. Bio je samozatajni intelektualac koji je par godina bio u vezi s Patti Smith, a ona uopće nije znala da je on pisac drama koje se izvode na off-Broadwayu. Osim Pulitzerove nagrade za dramu »Pokopano dijete« dobio je I nagradu PEN-a za kazališno pisanje, a pisao je i pripovijetke, pjesme, eseje..... Pored glumačke karijere, koju je započeo kao ljubavni rival Richardu Gereu u »Rajskim danima« kultnog redatelja Terrencea Malika, a nastavio sjajnim ulogama poput bandita Franka Jamesa u filmu iz 2007. (mlađeg brata Jessea glumio je Brad Pitt), doživio je da ga Altman režira u adaptaciji njegove drame »A Fool For Love«, a bio je koscenarist nekih od najkultnijih filmova od šezdesetih naovamo, od »Zabriskie Point« do »Paris, Texas«. Nabrajati tko je sve Sam Shepard bio i što je radio, od koskladatelja pjesama Boba Dylana do bizarne činjenice da je kao bubnjar psihodeličnog benda Holy Modal Rounders snimio nekoliko albuma s njima pa do impresivnog renomea intelektualca zavodnika i 30-godišnje veze s kolegicom Jessicom Lange s kojom je imao dvoje djece, popunilo bi ne jedan nego deset članaka.Mogli bismo, dakle, do sutra nabrajati što je sve bio i što je radio veliki Sam Shepard, koji je za razliku od mnogih ispraznih pozera zbilja bio i vrhunski intelektualac, avangardni umjetnik, i čovjek koji je znao osedlati konja i lasom uhvatiti i žigosati tele, ali i ovo je dovoljno da shvatite kakav je frajer napustio ovaj svijet zbog komplikacija od amiotropne lateralne skleroze (»bolest Loua Gehriga«). Jedan pravi književnik i kauboj odjahao je da bude Ghostrider in the Sky, kao u slavnoj pjesmi Stana Jonesa. Budući da je nedugo nakon njega preminula legendarna francuska glumica Jeanne Moreau, netko je rekao da je Sam kao pravi kavalir otišao ispred nje, jer takvoj legendi treba druga legenda da joj uslužno otvara vrata na putu za onaj svijet.Adio, kauboju, bio si »Budala zbog ljubavi« i još mnogo toga; neka ti je poslušna nebeska stoka, i neka ti riječi lako klize ispod pera tamo gdje ćeš ih sad pisati. Nama su ostale drame, pjesme, filmovi i sjećanje na velikog, iznimnog Sama Sheparda.

Tagovi: sam shepard, kauboj, glumac , intelektualac, umjetnik, književnik, the right suff, broadway, oscar , pulitzer

Otišao je Smoki

Skromni egoist iz Bjelovarskog kazališta

Bjelovarčani ovacijama ispratili BOK fest

BOK fest: Glumac... je glumac... je glumac

Pero Kvesić: Bjelovar je bio gnijezdo iz kojega sam mogao poletjeti i stvarati

NK Ivanska – NK Ribar 4:1

Prepolovio traktor i pobjegao

NK Lasta – NK Trnski 1:0

NK Dinamo – NK Rovišće 1:0

Zajam srebrne pojedinci

Vedea-ne pentru problemele financiare

Ostali oglasi su već ovde. Dodajte vaš oglas

Ostali oglasi su već ovde. Dodajte vaš oglas

KREDITI I POZAJMICE

U prometnoj nesreći u Trojstvenom Markovcu dvoje lakše ozlijeđenih

Ljuban Perenčević je generacije i generacije ekonomista naučio matematiku

Golf udario u Mazdu u Ždralovima, ozlijeđen vozač Opela

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO