Biciklisti u centru? Da, ali pješaci moraju imati prednost

NASLOVNAKOMENTARI

FOTO: Adam Ralica

BJELOVAR NA DVA KOTAČA

Biciklisti u centru? Da, ali pješaci moraju imati prednost

Ono što Bjelovaru nedostaje nisu samo biciklističke staze, koje su toliko mjestimične da usporavaju vožnju i čine bicikl bespredmetnim, nego i više obuke iz prometne kulture da bi suživot biciklista i pješaka bio lakši i uređeniji

12.7.2017. 15:12 | Štefan Brajković PREGLEDA: 7908

Jučer, 12. srpnja, bjelovarska policija, kako je  navedeno u policijskom priopćenju od 16 do 20 sati provodila »preventivno-represivnu akciju na kontrolu vozača bicikla u Bjelovaru, u Ulicama P. Preradovića, F. Supila i Trgu E. Kvaternika (gradski park i korzo)«. Nameće se pitanje trebali li biciklistima zabraniti vožnju bjelovarskim korzom te gradskim parkovima? Apsolutno ne. Svima bi trebalo biti u interesu da se Bjelovarčanke i Bjelovarčani što više voze biciklima, zbog njihovog zdravlja ali i zbog zdravlja grada. To se svakako neće postići nikakvim zabranama.

Bjelovar bi trebao biti grad prijatelj biciklista, a to s nekoliko stotina metara uređenih biciklističkih staza sigurno nije. Znam iz osobnog iskustva, nije lako biti biciklist u Bjelovaru. Ako hoćeš poštovati zakon onda se moraš voziti samo biciklističkim stazama ili kolnikom zajedno s automobilima. Po pješačkim stazama ili zonama, zakon kaže, bicikl se treba gurati. Što je to biciklistička staza? U Bjelovaru je to uglavnom pješačka staza omeđena vertikalnom signalizacijom. Odnosno, zdravo seljački, da bi dobili biciklističku stazu, povukli su žutu crtu po postojećim pješačkim stazama. Postoje i one prave biciklističke staze, ali su smještene uglavnom na periferiji grada i stvarno se mjere u desetinama metara. I sad tu dolazimo do problema, jer dio nekih žutih linija je nagrizao zub vremena, a dio njih su prekopali prilikom nekakvih radova te ih nikada ponovo obilježili. I tako se u Bjelovaru može vrlo lako dogoditi, ako se vozite strogo po zakonu, da ćete 30-tak metara voziti bicikl, a onda ga 50-tak metara gurati, pa opet voziti i tako u nedogled. Ili pak preskakati s biciklom živicu ili rubnjake i nastaviti vožnju kolnikom gurajući se zajedno s automobilima.

Što Grad Bjelovar u ovom trenutku može napraviti za bicikliste? Pa evo što. Može vrlo brzo donijeti odluku da sve pješačke staze i zone postanu pješačko-biciklističke staze. Dakle, na tim stazama je dozvoljeno voziti bicikl, ali se pri tome mora paziti na pješake, koji imaju prednost. Dakle na taj način bi se legaliziralo trenutno stanje u Bjelovaru, jer budimo iskreni svi se i vozimo po njima, iako sad po zakonu to ne bi smjeli te se izlažemo mogućnosti da budemo kažnjeni. No, sama ta odredba ne bi riješila problem koji pješaci imaju s biciklistima. Mnogi mladi, da ne kažem samo klinci, ali i poneki stari, jure tim stazama kao da su trkališta, a ne pješačke staze. Mislim da se taj problem isto ne može riješiti samo kažnjavanjem, već je potrebna edukacija djece od malih nogu kako bi se naučila kulturi vožnje bicikla. Tu upravo Grad Bjelovar zajedno sa svojim osnovnim školama i policijom može djelovati kroz razne edukativne akcije, radionice, ali i objave u lokalnim medijima kako bi se biciklisti educirali. Da sad pak ne ispadne da škole i policija ništa ne rade na tome, rade, ali ja mislim da to nije dovoljno, a to pokazuje i praksa. Isto tako Grad Bjelovar bi trebao napraviti nekoliko poligona gdje bi se klinci mogli izjuriti i izdivljati. Nadam se da će Grad Bjelovar nešto po tom pitanju i napraviti te krenuti prema cilju da postane grad prijatelj biciklista.


Tagovi: biciklisti, bjelovarsko korzo, park, biciklističke staze, bjelovar

Prometnici će posebnu pozornost obratiti vozačima na dva kotača
Blagoslov motora u Rovišću kod crkve Presvetog Trojstva
Pet milijuna kuna za financiranje razvoja cikloturizma
Prvi biciklistički XC maraton TEREZIJANER Bjelovar
Karavana »Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana« zaustavila se u Bjelovaru
»Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana«
Znanjem do sigurnosti na biciklu
Edukacija učenika biciklista u pet osnovnih škola
Hoće li pruga biti gotova do 2020.?
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja Bjelovarom
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Subotnja šetnja Bjelovarom

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači

.

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

.

ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi

.

U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice

.

MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare

.

Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru

Halid Bešlić na Terezijani

Sudar na križanju Đurđevačke i Matačićeve

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Učiteljice na Terezijani

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Hoćete ići gledati nogometno SP na velikom ekranu u centru grada?

Da, sve utakmice, makar sjekire padale

Samo utakmice kad igra Hrvatska

Ne, radije gledam doma, udobnije je

Nisam u Bjelovaru, putujem u Rusiju, imam uplaćen aranžman

Kakav ekran? kakvo SP?

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE