NASLOVNAKOMENTARI

Biciklisti u centru? Da, ali pješaci moraju imati prednost

BJELOVAR NA DVA KOTAČA
Biciklisti u centru? Da, ali pješaci moraju imati prednost

Ono što Bjelovaru nedostaje nisu samo biciklističke staze, koje su toliko mjestimične da usporavaju vožnju i čine bicikl bespredmetnim, nego i više obuke iz prometne kulture da bi suživot biciklista i pješaka bio lakši i uređeniji

12.07.2017. PIŠE: Štefan Brajković FOTO: Adam Ralica PREGLEDA: 7741


Jučer, 12. srpnja, bjelovarska policija, kako je  navedeno u policijskom priopćenju od 16 do 20 sati provodila »preventivno-represivnu akciju na kontrolu vozača bicikla u Bjelovaru, u Ulicama P. Preradovića, F. Supila i Trgu E. Kvaternika (gradski park i korzo)«. Nameće se pitanje trebali li biciklistima zabraniti vožnju bjelovarskim korzom te gradskim parkovima? Apsolutno ne. Svima bi trebalo biti u interesu da se Bjelovarčanke i Bjelovarčani što više voze biciklima, zbog njihovog zdravlja ali i zbog zdravlja grada. To se svakako neće postići nikakvim zabranama.

Bjelovar bi trebao biti grad prijatelj biciklista, a to s nekoliko stotina metara uređenih biciklističkih staza sigurno nije. Znam iz osobnog iskustva, nije lako biti biciklist u Bjelovaru. Ako hoćeš poštovati zakon onda se moraš voziti samo biciklističkim stazama ili kolnikom zajedno s automobilima. Po pješačkim stazama ili zonama, zakon kaže, bicikl se treba gurati. Što je to biciklistička staza? U Bjelovaru je to uglavnom pješačka staza omeđena vertikalnom signalizacijom. Odnosno, zdravo seljački, da bi dobili biciklističku stazu, povukli su žutu crtu po postojećim pješačkim stazama. Postoje i one prave biciklističke staze, ali su smještene uglavnom na periferiji grada i stvarno se mjere u desetinama metara. I sad tu dolazimo do problema, jer dio nekih žutih linija je nagrizao zub vremena, a dio njih su prekopali prilikom nekakvih radova te ih nikada ponovo obilježili. I tako se u Bjelovaru može vrlo lako dogoditi, ako se vozite strogo po zakonu, da ćete 30-tak metara voziti bicikl, a onda ga 50-tak metara gurati, pa opet voziti i tako u nedogled. Ili pak preskakati s biciklom živicu ili rubnjake i nastaviti vožnju kolnikom gurajući se zajedno s automobilima.

Što Grad Bjelovar u ovom trenutku može napraviti za bicikliste? Pa evo što. Može vrlo brzo donijeti odluku da sve pješačke staze i zone postanu pješačko-biciklističke staze. Dakle, na tim stazama je dozvoljeno voziti bicikl, ali se pri tome mora paziti na pješake, koji imaju prednost. Dakle na taj način bi se legaliziralo trenutno stanje u Bjelovaru, jer budimo iskreni svi se i vozimo po njima, iako sad po zakonu to ne bi smjeli te se izlažemo mogućnosti da budemo kažnjeni. No, sama ta odredba ne bi riješila problem koji pješaci imaju s biciklistima. Mnogi mladi, da ne kažem samo klinci, ali i poneki stari, jure tim stazama kao da su trkališta, a ne pješačke staze. Mislim da se taj problem isto ne može riješiti samo kažnjavanjem, već je potrebna edukacija djece od malih nogu kako bi se naučila kulturi vožnje bicikla. Tu upravo Grad Bjelovar zajedno sa svojim osnovnim školama i policijom može djelovati kroz razne edukativne akcije, radionice, ali i objave u lokalnim medijima kako bi se biciklisti educirali. Da sad pak ne ispadne da škole i policija ništa ne rade na tome, rade, ali ja mislim da to nije dovoljno, a to pokazuje i praksa. Isto tako Grad Bjelovar bi trebao napraviti nekoliko poligona gdje bi se klinci mogli izjuriti i izdivljati. Nadam se da će Grad Bjelovar nešto po tom pitanju i napraviti te krenuti prema cilju da postane grad prijatelj biciklista.


Tagovi: biciklisti, bjelovarsko korzo, park, biciklističke staze, bjelovar

Pet milijuna kuna za financiranje razvoja cikloturizma

Prvi biciklistički XC maraton TEREZIJANER Bjelovar

Karavana »Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana« zaustavila se u Bjelovaru

»Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana«

Znanjem do sigurnosti na biciklu

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Knjigica – mjesto gdje u Bjelovaru počinje knjiška pustolovina

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO