NASLOVNAKOMENTARI

Hrebak bez oporbe – vlastodržac ili Don Quijote?

KOLUMNA ŽELJKA RUKAVINE
Hrebak bez oporbe – vlastodržac ili Don Quijote?

Da bi se slizali s novom vlašću, politički protivnici su toliko brzo odustali od svojih ideja da postaje upitno jesu li ih uopće ikad i imali

03.07.2017. PIŠE: Željko Rukavina FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 3996


Novoizabrani burgermeister, Dario Hrebak je prva dva tjedna potrošio kopajući šanac oko Zimskog dvorca kako bi se osigurao od upada onih koji bi mu eventualno mogli ugroziti žezlo. Politički pragmatično, samo pitam koliko će ga koštati dojučerašnji ljuti protivnici, a današnji  »štitonoše« u liku Sanča Pansi kojima se okružio, jer se sve u životu plaća. Teorija besplatnog ručka ne postoji, a drvena peć ne ugrije. Samo izazove požar u kojem kuća izgori.

Moje razmišljanje ide u drugom smjeru, jer u Bjelovaru ne postoji oporba kakvu poznaju društva s dugim demokratskim tradicijama. Naravno, na državnoj razini je to još uočljivije. No, vratimo se u našu varoš unatrag mjesec i pol dana. Tada su se ukrštali mačevi tako da je iskrilo sa svih strana. Danas se to oružje pretvorilo u proteze koje omogućuju da se stane uz bok »vitezu« od Zimskog dvorca. Umjesto nastavka borbe za svoje ideje, ako su i postojale, potražena je »vladarova« naklonost. Meni neprihvatljivo. Ako sam bio u predizborno vrijeme ljuti protivnik koji je iz petnih žila vikao kako je moj program najbolji za Bjelovar, a sada ga odjednom nema. Znači predizborna laž i obmana. Svi su krenuli ka izvoru, ali jedini je žeđ ugasio na Vrilu mudrosti, kao što bi rekao lički pisac Mile Budak, Dario Hrebak. Jučerašnji su protivnici posjedali oko Ognjišta  (Budakov roman) i toplinu potražili uz tuđe skute i zaboravili svoju ideju, ako su je i imali.

Da previše ne filozofiram, reći ću da bez jake oporbe nema ni dobre vlasti. Samo da na trenutak skrenem s teme. Dok je u svijetu postojao socijalizam kao protuteža, onda je kapitalizam imao humano lice. Od kada ga nema izgubila se društvena klackalica. Protuteža te jedino tjera da budeš bolji i bolji. Sada u nedostatku protivnika, igraš utakmicu sam protiv sebe. Na taj se način gradonačelnik dovodi u poziciju da postaje »nepogrešiv«.

Meni bi bilo draže, a za društvo korisnije, da se u Gradskom vijeću ukrštaju mišljenja jer je to put do pravih rješenja. Da je Korušec imao oporbu možda ne bi umislio da je nešto korisno za grad napravio. I čak si utuvio u glavu da je Mesija. Ovako, sve ostaje na kazališnoj sceni gdje i loš glumac dobije aplauz jer u gledalištu sjede laskavci koji nisu zaradili ulaznicu nego su u teatar ušli sporazumima potpisanim s glavnim glumcem. Tada on radi što mu padne na pamet svjestan da ga aplauz neće zaobići.

Korisnije bi bilo da gradonačelnika vrebaju štuke koje bi ga tjerale da brže misli i tada bi na površinu isplivale dobre i za grad korisne ideje, a ujedno se održava prirodna i društvena ravnoteža. Prvi Hrebakov test je podjela »kolača«. Gladnih usta ima puno više kad nemaš oporbu. No, na žalost nekima su draže mrvice s tuđeg stola nego vlastita misao, po cijenu dostojanstva. Žalosno ali istinito. Na kraju. Gradonačelniče, krenite s predizbornim najavama, jer se vjerodostojnost brzo gubi, a teško stječe. Kineska poslovica kaže da se tri stvari ne mogu vratiti. Ispucana strijela, propuštena prilika i izgovorena riječ.

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije ZVONO.eu portala.


Tagovi: dario hrebak, gradonačelnik bjelovara, grad bjelovar

Bjelovar dobio i Bjelovarsko pivo – zasad točeno, uskoro i u boci

Opet pomama za Majburgerom

Gradonačelniku treba dati vremena i povjerenja, počeo je dobro

Počeli radovi na novom pješačkom mostu za Jošine, kao što je Hrebak i obećao

Projekti udruga prošli na natječajima zahvaljujući pomoći Grada Bjelovara

Nude kredite između posebice

odobravanja kredita za 1 dan.

Financijska pomoć.

Besplatno je novac kredit između Konkretno

Dajem besplatno kredit i ozbiljna

Opet pomama za Majburgerom

Bjelovar dobio i Bjelovarsko pivo – zasad točeno, uskoro i u boci

Subotnja šetnja Bjelovarom

22.10.2017.Prva službena domaća utakmica Malonogometnog kluba Bjelovar

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO