Fotografije baštine – snimci mladih autora iz 30 zemalja

NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

FOTO: Aleksandra Keserin

MEĐUNARODNA IZLOŽBA U FOTOKLUBU BJELOVAR

Fotografije baštine – snimci mladih autora iz 30 zemalja

Izložba »2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine« otvorena je u subotu, a moći će se pogledati cijeli mjesec

15.6.2017. 10:57 | Ernest Meštrović PREGLEDA: 2215

BJELOVAR U galeriji Fotokluba Bjelovar, u subotu 10. lipnja, u nazočnosti  članova kluba i njihovih gostiju, te zainteresiranih građana koje je privukao interes za fotografiju i baštinu otvorena je međunarodna izložba fotografija  pod nazivom »2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine«. 

Riječ je o jedinstvenoj međunarodnoj izložbi koju u Bjelovar donosi i postavlja  Hrvatski fotosavez. Zbirka je to koja sadrži fotografije iz trideset zemalja, specifična po tome jer su svi autori učenici ili studenti do navršene 21 godine života.Prije samog otvorenja izložbe o Fotoklubu Bjelovar, osvrnuvši se na povijest  i postignućima govorila je tajnica kluba gospođa Vanda Kocur Lovrović, mag.educ.rehab.:

– Fotoklub Bjelovar povijesni je nasljednik Fotokluba Bjelovar nastalog 1946. god., djeluje na području naše županije a udružen je u Zajednicu tehničke kulture grada Bjelovara. Dugi niz godina (od 1995.) usko surađuje sa Hrvatskim fotosavezom i sudjeluje u mnogim njihovim programima zahvaljujući današnjoj predsjednici Zlati Medak, učiteljici tehničke kulture.»2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine«, izložba je koja već 20 godina  govori o postignućima, važnosti i vrijednosti rada velikog tima vrijednih ljudi. Oni rade s našom djecom. Provode vrijeme s njima učeći ih kako da budu sretni i ispunjeni provodeći svoje slobodno vrijeme  kreativno i stvaralački. To je osobito važno danas u trenutku u kojem vlada opće otuđenje i manjak kontakata između vršnjaka.  Kroz ove fotoradionice djeca zajedno sa svojim vršnjacima čuvaju vrednote društva na način da ih bilježe fotoaparatom i izrađuju fotografije.  Rezultati toga rada su mnoge prestižne nagrade autorima, njihovim mentorima i voditeljima.

Moram spomenuti da je za prošlu godinu, Fotoklub Bjelovar dobio priznanje za rad od Hrvatskog fotosaveza, dok je Zlata Medak dobila nagradu za životno djelo na području Tehničke kulture i stvaralaštva u radu s mladima. Mnogi mladi ljudi s kojima je Zlata radila kroz Fotoklub i različite radionice Hrvatskog fotosaveza danas su priznati stručnjaci u svojim zanimanjima u Hrvatskoj i svijetu.Ova izložba je rad mladih autora iz različitih zemalja svijeta na temu kulturna baština. Mladi autori prezentiraju važnost očuvanja kulturnog nasljeđa, baštine.

»Postavljanjem izložbi fotografija u galerijama, na ulicama, u parkovima, na obalama jezera i mora Hrvatski fotosavez i mladi autori ljepotu baštine približavaju očima mnoštva u Hrvatskoj i svijetu, tako šireći i njihove vidike.« (Mirjana Pešćec, Hrvatski fotosavez, iz kataloga »2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine«).

Čast da otvori izložbu pripala je zamjenici gradonačelnika Bjelovara gospođi Valni Bastijančić Erjavec, profesorici likovne kulture.  Zamjenica gradonačelnika Bjelovara gospođa Valna Bastijančić Erjavec pozdravila je prisutne u ime Gradonačelnika Bjelovara gospodina Daria Hrebaka i svoje osobno ime te nastavila:

– Počašćena sam što danas mogu biti ovdje s Vama, prije svega što ovom izložbom pokazujemo da u gradu Bjelovaru njegujemo i potičemo kulturna događanja, kao i radi činjenice da u ovoj impozantnoj kolekciji imamo autora iz Bjelovara.  Za mene nije novost da Fotoklub Bjelovar i njegova predsjednica Zlata Medak ostvaruju iznimne rezultate, posebice u radu sa učenicima i mladima. Pratim i podupirem rad Fotokluba još od trenutka kad sam kao ravnateljica osnovne škole u Velikom Trojstvu imala prilike ugostiti sudionike županijskih natjecanja tijekom niz godina. Iz tog vremena sjećam se i Matka Meštrovića čija je fotografija uvrštena u ovu vrijednu zbirku.  Vjerujem da će Fotoklub Bjelovar nastojati nizati priznanja i nagrade, da će njegovi članovi doprinositi prepoznatljivosti Grada u čemu će uprava Grada pomoći prema mogućnostima, pri čemu na moju osobnu podršku možete računati, jer sam i sama stručno povezana s fotografijom kroz povijest umjetnosti i likovnu kulturu koju sam studirala i čime sam se bavila kroz školske programe niz godina.  Molim vas pođimo i pogledajmo radove mladih autora.

S tim riječima gospođa Valna Bajstić Erjavec proglasila je izložbu otvorenom.Nakon toga uslijedilo je razgledavanje izloženih radova i rasprava o individualnom doživljaju eksponata koju su gradu Bjelovaru ponudili mladi autori iz Europe i zemalja bliskog istoka. 

Posebno je važno napomenuti da je to doprinos Fotokluba Bjelovar kulturnim manifestacijama Grada –  »Bjelovarsko kulturno ljeto« i »Terezijana« te da će izložba će biti otvorena tijekom ovog mjeseca, te će se moći posjetiti prema rasporedu.

Fotografije koje su izložene u galeriji Fotokluba Bjelovar donose u naš grad slike i emocije koje kroz objektiv fotoaparata od zaborava čuvaju i nude promatraču mladi autori iz trideset zemalja svijeta.Baština svakog naroda, svake kulture prilika je svakom pojedincu da upozna sebe, svoje postojanje. Kada je čovjek u mogućnosti upoznati kulturu i baštinu drugih, otvara prostor i za osobni rast. U fotografijama drugih kultura i nacija traže se poznati motivi i vrijednost, a istovremeno se otkriva različitost koja vodi prema toleranciji i otvorenosti. Različitost društva je njegovo najveće bogatstvo, bogatstvo koje treba očuvati i zaštititi. 

Svaka fotografija ove kolekcije jedinstvena je i vrijedna, svaki autor nastoji promatraču pokloniti dio sebe i dio svoje kulture. Kad se obiđu i pogledaju svi radovi ovih vrijednih kolekcija fotografija dobije se spoznaja o vrijednosti baštine, kako narodne tako i međunarodne, njihovoj sličnosti i različitosti te važnosti njezina očuvanja. Isto tako, neizostavan je dio vrijednih fotografija i osobni doživljaj svakog autora u trenutku nastajanja jedinstvenih kadrova.


Tagovi: fotoklub bjelovar, izložba, 2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine, fotoradionice, fotografije, fotografi, bjelovarsko kulturno ljeto, terezijana

Fotoradionica za mališane iz Cicibana
Tekvando klub Fox novu sezonu počeo brojnim aktivnostima
Samozatajna promotorica mladih fotografa
»Noć muzeja« rekordno posjećena
U galeriji Gradskog muzeja u petak se otvara izložba o povijesti motoristike u Bjelovaru
»Ratnici u miru« izradili brojne umjetnine
Za kraj… Natali
Uz Dane Ede Murtića u njegovoj rodnoj Velikoj Pisanci, zanimljiva izložba njegovog dizajnerskog rada
Župan Bajs otvorio 20. izložbu likovnih radova Anđelke Papić
HVIDR-ina prodajna izložba slika
Između stvarnosti i kista
U bjelovarski muzej s esperantistima stigla ostavština Tibora Sekelja
Velika izložba likovnih radova osnovnoškolaca u galeriji Naste Rojc
Izloženo 200-tinjak dječjih radova
»Neću ravnalo, hvala«
Oaza radosti u turobnom okruženju
260 godina duga priča »Od utvrde do grada«
Svečano otvorenje dosad najveće izložbe Gradskog muzeja Bjelovar
Čazmanski vrtićanci posjetili izložbu u Centru za kulturu
Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste
Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja
Veslači kod župana Bajsa
Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro
BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom
Bajs u Daruvaru na potpisivanju ugovora o obnovi Glazbene škole
Župan Bajs na Info-danu u Obrtničkoj komori
Župan Bajs proglasio elementarnu nepogodu za općinu Dežanovac
Bjelovarsko kulturno ljeto
Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada
Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

.

Višnja Pevec vraća se u uši slušatelja

.

Veslači kod župana Bajsa

.

Vrlo slab odaziv na poziv na rad za opće dobro

.

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila s ceste

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Učiteljice na Terezijani

BJELOVARSKI NAVIJAČI U AKCIJI: U centru proslavili pobjedu nad nogometnom velesilom

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Kako komentirate slab odaziv na rad za opće dobro?

Svaki početak je težak, vidjet ćemo do kraja godine.

Bespotrebno cimaju ljude, nije njima lako.

Treba ukinuti socijalnu pomoć.

Ma svi znaju da oni ustvari rade na crno, samo smo se dosad pravili ludi, a sad je jasno.

Tko ima opravdanje u redu, a ostalima koji nisu došli prestati plaćati.

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE