NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Fotografije baštine – snimci mladih autora iz 30 zemalja

MEĐUNARODNA IZLOŽBA U FOTOKLUBU BJELOVAR
Fotografije baštine – snimci mladih autora iz 30 zemalja

Izložba »2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine« otvorena je u subotu, a moći će se pogledati cijeli mjesec

15.06.2017. PIŠE: Ernest Meštrović FOTO: Aleksandra Keserin PREGLEDA: 2020


BJELOVAR U galeriji Fotokluba Bjelovar, u subotu 10. lipnja, u nazočnosti  članova kluba i njihovih gostiju, te zainteresiranih građana koje je privukao interes za fotografiju i baštinu otvorena je međunarodna izložba fotografija  pod nazivom »2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine«. 

Riječ je o jedinstvenoj međunarodnoj izložbi koju u Bjelovar donosi i postavlja  Hrvatski fotosavez. Zbirka je to koja sadrži fotografije iz trideset zemalja, specifična po tome jer su svi autori učenici ili studenti do navršene 21 godine života.Prije samog otvorenja izložbe o Fotoklubu Bjelovar, osvrnuvši se na povijest  i postignućima govorila je tajnica kluba gospođa Vanda Kocur Lovrović, mag.educ.rehab.:

– Fotoklub Bjelovar povijesni je nasljednik Fotokluba Bjelovar nastalog 1946. god., djeluje na području naše županije a udružen je u Zajednicu tehničke kulture grada Bjelovara. Dugi niz godina (od 1995.) usko surađuje sa Hrvatskim fotosavezom i sudjeluje u mnogim njihovim programima zahvaljujući današnjoj predsjednici Zlati Medak, učiteljici tehničke kulture.»2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine«, izložba je koja već 20 godina  govori o postignućima, važnosti i vrijednosti rada velikog tima vrijednih ljudi. Oni rade s našom djecom. Provode vrijeme s njima učeći ih kako da budu sretni i ispunjeni provodeći svoje slobodno vrijeme  kreativno i stvaralački. To je osobito važno danas u trenutku u kojem vlada opće otuđenje i manjak kontakata između vršnjaka.  Kroz ove fotoradionice djeca zajedno sa svojim vršnjacima čuvaju vrednote društva na način da ih bilježe fotoaparatom i izrađuju fotografije.  Rezultati toga rada su mnoge prestižne nagrade autorima, njihovim mentorima i voditeljima.

Moram spomenuti da je za prošlu godinu, Fotoklub Bjelovar dobio priznanje za rad od Hrvatskog fotosaveza, dok je Zlata Medak dobila nagradu za životno djelo na području Tehničke kulture i stvaralaštva u radu s mladima. Mnogi mladi ljudi s kojima je Zlata radila kroz Fotoklub i različite radionice Hrvatskog fotosaveza danas su priznati stručnjaci u svojim zanimanjima u Hrvatskoj i svijetu.Ova izložba je rad mladih autora iz različitih zemalja svijeta na temu kulturna baština. Mladi autori prezentiraju važnost očuvanja kulturnog nasljeđa, baštine.

»Postavljanjem izložbi fotografija u galerijama, na ulicama, u parkovima, na obalama jezera i mora Hrvatski fotosavez i mladi autori ljepotu baštine približavaju očima mnoštva u Hrvatskoj i svijetu, tako šireći i njihove vidike.« (Mirjana Pešćec, Hrvatski fotosavez, iz kataloga »2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine«).

Čast da otvori izložbu pripala je zamjenici gradonačelnika Bjelovara gospođi Valni Bastijančić Erjavec, profesorici likovne kulture.  Zamjenica gradonačelnika Bjelovara gospođa Valna Bastijančić Erjavec pozdravila je prisutne u ime Gradonačelnika Bjelovara gospodina Daria Hrebaka i svoje osobno ime te nastavila:

– Počašćena sam što danas mogu biti ovdje s Vama, prije svega što ovom izložbom pokazujemo da u gradu Bjelovaru njegujemo i potičemo kulturna događanja, kao i radi činjenice da u ovoj impozantnoj kolekciji imamo autora iz Bjelovara.  Za mene nije novost da Fotoklub Bjelovar i njegova predsjednica Zlata Medak ostvaruju iznimne rezultate, posebice u radu sa učenicima i mladima. Pratim i podupirem rad Fotokluba još od trenutka kad sam kao ravnateljica osnovne škole u Velikom Trojstvu imala prilike ugostiti sudionike županijskih natjecanja tijekom niz godina. Iz tog vremena sjećam se i Matka Meštrovića čija je fotografija uvrštena u ovu vrijednu zbirku.  Vjerujem da će Fotoklub Bjelovar nastojati nizati priznanja i nagrade, da će njegovi članovi doprinositi prepoznatljivosti Grada u čemu će uprava Grada pomoći prema mogućnostima, pri čemu na moju osobnu podršku možete računati, jer sam i sama stručno povezana s fotografijom kroz povijest umjetnosti i likovnu kulturu koju sam studirala i čime sam se bavila kroz školske programe niz godina.  Molim vas pođimo i pogledajmo radove mladih autora.

S tim riječima gospođa Valna Bajstić Erjavec proglasila je izložbu otvorenom.Nakon toga uslijedilo je razgledavanje izloženih radova i rasprava o individualnom doživljaju eksponata koju su gradu Bjelovaru ponudili mladi autori iz Europe i zemalja bliskog istoka. 

Posebno je važno napomenuti da je to doprinos Fotokluba Bjelovar kulturnim manifestacijama Grada –  »Bjelovarsko kulturno ljeto« i »Terezijana« te da će izložba će biti otvorena tijekom ovog mjeseca, te će se moći posjetiti prema rasporedu.

Fotografije koje su izložene u galeriji Fotokluba Bjelovar donose u naš grad slike i emocije koje kroz objektiv fotoaparata od zaborava čuvaju i nude promatraču mladi autori iz trideset zemalja svijeta.Baština svakog naroda, svake kulture prilika je svakom pojedincu da upozna sebe, svoje postojanje. Kada je čovjek u mogućnosti upoznati kulturu i baštinu drugih, otvara prostor i za osobni rast. U fotografijama drugih kultura i nacija traže se poznati motivi i vrijednost, a istovremeno se otkriva različitost koja vodi prema toleranciji i otvorenosti. Različitost društva je njegovo najveće bogatstvo, bogatstvo koje treba očuvati i zaštititi. 

Svaka fotografija ove kolekcije jedinstvena je i vrijedna, svaki autor nastoji promatraču pokloniti dio sebe i dio svoje kulture. Kad se obiđu i pogledaju svi radovi ovih vrijednih kolekcija fotografija dobije se spoznaja o vrijednosti baštine, kako narodne tako i međunarodne, njihovoj sličnosti i različitosti te važnosti njezina očuvanja. Isto tako, neizostavan je dio vrijednih fotografija i osobni doživljaj svakog autora u trenutku nastajanja jedinstvenih kadrova.

Tagovi: fotoklub bjelovar, izložba, 2016- međunarodni fotografski doživljaj baštine, fotoradionice, fotografije, fotografi, bjelovarsko kulturno ljeto, terezijana

Tekvando klub Fox novu sezonu počeo brojnim aktivnostima

Samozatajna promotorica mladih fotografa

»Noć muzeja« rekordno posjećena

U galeriji Gradskog muzeja u petak se otvara izložba o povijesti motoristike u Bjelovaru

»Ratnici u miru« izradili brojne umjetnine

Marić obećao Tomincu da će pitanje zemljišta budućeg stadiona biti uskoro riješeno

Veliki rezultat u malom nogometu

Župan Damir Bajs najavio dvadeset četvrte Dane hrvatskog pučkog teatra

Damir Bajs u radnom posjetu Daruvaru

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Nudimo Novčane Pozajmice

Financijska pomoć.

nude kredite između posebice

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO