NASLOVNAZVONIMO ZA VASZANIMLJIVOSTI

»Tomo Vinković« – legendarni bjelovarski proizvođač traktora

ŠTO JE BJELOVARSKA INDUSTRIJA IMALA
»Tomo Vinković« – legendarni bjelovarski proizvođač traktora

Još jedna tvrtka koja je upala u pukotine privatizacijskog procesa nekad je svoja vozila izvozila u Poljsku, Portugal, Čehoslovačku.....

12.06.2017. PIŠE: Veljko Vrhovnik FOTO: Veljko Vrhovnik PREGLEDA: 7592


BJELOVAR Cijela je priča počela početkom 1960. kad je tvrtka Metalac dobila novo ime – »Tomo Vinković« (po bjelovarskom prvoborcu koji se 1942. ubio da ga ustaše ne uhvate živog). Uz novo ime krenule su i velike ambicije. Licenčni ugovor sa talijanskom tvornicom traktora Pasquali iz 1965. godine omogućio je daljnji razvoj i širenje proizvodnog programa i okupljanje sve većeg broja kooperanata iz cijele Jugoslavije. Kako je potražnja za ovim tipom traktora iz dana u dan rasla tvrtka je počela izgradnju nove moderne tvornice. Na žalost, kada je gradnja već bila u završnoj fazi a proizvodnja se odvijala bez zastoja, došlo je do katastrofalnog požara. Da bi dovršili gradnju morali su uzimati skupe kratkoročne kredite sa visokom kamatom.

Ipak 1976. godine nova tvornica je počela sa radom. U prvoj fazi bila je projektirana proizvodnja od šest tisuća traktora godišnje da bi nakon druge faze trebala proizvoditi dvanaest tisuća traktora odnosno adekvatan broj priključaka. Zajedno sa već prije moderniziranom ljevaonicom bilo je zaposleno 1150 radnika.

Moderna organizacija proizvodnje, stručni kadrovi, specijalni strojevi, montažna traka uključujući i lakirnicu unutar montažnog ciklusa i tekuća traka za lakiranje pozicija - ova tvornica je bila ponos Bjelovara.

Katastrofalne pogreške u cjelokupnom procesu pretvorbe i privatizacije hrvatskog gospodarstva platila je i ova moderna i vrlo perspektivna tvornica čiji traktori su još i danas vrlo traženi na tržištu rabljenih poljoprivrednih strojeva. Danas se u Bjelovaru u mnogo manjem obujmu proizvode traktori Hittner i Prima Commerce, ali te marke ne odzvanjaju ni upola impozantno kao »Tomo Vinković«. Ime koje je garantiralo visoku kvalitetu malih traktora i motokultivatora.


Tagovi: tomo vinković, traktori, motokultivatori, privatizacija

Bjelovarska auto kamp prikolica koja je bila bolja od »Adrijine«

Bez kreditnih zaduženja 30 novozaposlenih

Peti Memorijal »Dominik Deželić«

Prometna nesreća u četvrtak navečer

Kawasaki 3P u Ivanskoj

Praznički četvrtak na grđevačkim bazenima

Položeni vijenci u Spomen parku Borik

Međunarodni veteranski rukometni turnir »Bjelovarski Cepelin«

Trijumf Omege na Zadar Openu

nude kredite između posebice ozbiljan

Nudimo Finansiranje

Novcane Pozajmice

Ponuda financiraje

Nudimo brze kredite

Grupa Vigor na Terezijani

Prometna nesreća u četvrtak navečer

Praznički četvrtak na grđevačkim bazenima

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO