NASLOVNANA SVA ZVONAZNANOST I TEHNO

Bjelovarski gimnazijalci među najboljima u Hrvatskoj u uzgoju kristala

IZMEĐU 500 UČENIKA
Bjelovarski gimnazijalci među najboljima u Hrvatskoj u uzgoju kristala

U drugom izdanju natjecanja »Ljepota kristalnih ploha«, bjelovarski srednjoškolci osvojili su sjajno drugo mjesto

09.06.2017. PIŠE: Ernest Meštrović FOTO: Ernest Meštrović PREGLEDA: 3086


BJELOVAR/ZAGREB Drugo izdanje natjecanja »Ljepota kristalnih ploha« u organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Hrvatske kristalografske zajednice u suradnji s PLIVOM, izazvalo je velik interes učenika iz cijele Hrvatske. Više od 500 učenika osnovnih i srednjih škola kroz proteklih nekoliko mjeseci vrijedno je radilo na uzgajanju kristala i praćenju njihova rasta. Cilj timskog rada bio je uzgojiti što veći i pravilniji kristal , a najuspješniji od njih odabrani su od strane grupe znanstvenika i nastavnika članova Hrvatske udruge kristalografa, predvođene dr.sc. Aleksandrom Višnjevcem, predsjednikom Hrvatske udruge kristalografa i PLIVINIM višim direktorom istraživanja i razvoja TAPI,  prof.dr.sc. Ernestom Meštrovićem.Predsjednik Hrvatske udruge kristalografa i jedan od voditelja natjecanja, dr.sc. Aleksandar Višnjevac ovom prigodom je istaknuo:

– Raduje nas činjenica da smo u drugom izdanju našeg projekta privukli ovako veliki broj učenika iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Gledajući njihov interes i motiviranost koja je rezultirala izvrsnim radovima možemo biti sigurni kako se među njima kriju i naši budući kolege koji će prirodne znanosti odabrati kao svoje životno zanimanje.

Među pobjednicima natjecanja našao se je i tim naših Bjelovarskih gimnazijalaca,  Lucije Glazer, Igora Bosanca i Luke Ćurića pod mentorstvom profesorice Ankice Fusić.

U kategorijama: Kristalni rast anorganske soli, kristalni rast organske soli i Izazovna – sinteza i kristalizacija anorganskog spoja naša Ekipa se okusila u  brzim vodama u Izazovnoj kategoriji koja im je donijela izvanredno drugo mjesto. Očima punim žara tim  nam je ispričala kako je njihov put započeo, što su na tome putu naučili, na koji način je ovo iskustvo obogatilo njihovo školovanje, kako su sa svojim kristalom rasli i oni sami.

– Neizmjerno nam je drago što smo sudjelovali u ovom natjecanju, koje je posebno i po mnogočemu drugačije od svih natjecanja iz kemije. Sam naziv naše kategorije natjecanja »Izazovna« nam je probudila znatiželju i poticaj da uronimo u čaroban i mističan svijet kristala. Tijekom dva mjeseca svakodnevnog rada u našem laboratoriju zajedno s drugim timom iz naše škole koji je sudjelovao u kategoriji »Rast organskog kristala« puno smo naučili ne samo o kristalima, njihovim svojstvima, građi, sintezi, kristalizaciji, već i o važnosti složnog timskog rada i povjerenja u druge članove tima. Naučili smo i kako se u znanosti velike stvari ne događaju odjednom, već su produkt svakodnevnih malih koraka, zapisanih u našem laboratorijskom dnevniku. Svakog dana naš smo kristal mjerili, dodirivali, pratili pod povećalom, njegovali, povremeno dodavali novu otopinu i slikali . Bilo je tu i razočaranja kada nam se činilo da naš kristal nazaduje, zbunjenosti kada nismo znali koji je tome uzrok, ponekad i umora zbog svih obaveza u ostalim redovnim predmetima i velikom broju natjecanja poput informatike, kemije, matematike i biologije. No, nismo odustali. Radost kad smo nakon dva do tri tjedna sintetizirali naš kristal bila je neopisiva.Kao što i sami vidimo njihov trud se isplatio kao što i sami kažu:

– Nismo mogli vjerovati kad smo saznali rezultate natjecanja da je naš »kristalić« pobijedio.

Veliki utisak na njih je ostavila i dodjela nagrada koja se odvila prošli tjedan u petak (2. lipnja) u prostorima Plivinog istraživačkog centra.

– Razgledavajući laboratorije koji su vrhunski opremljeni nekima od nas je srce zatitralo u nadi da ćemo jednog dana i mi ovdje nešto važno stvarati. Iako smo tek na pragu našeg budućeg zanimanja, koje će nadamo se biti u području prirodnih znanosti, ovo iskustvo nam je pomoglo da već sada iskusimo što to znači biti znanstvenikom. Taj je osjećaj neprocjenjiv. Zahvaljujemo organizatorima natjecanja koji su priredili svečanu dodjelu za sve pobjedničke timove ne zaboravljajući istaknuti i ostale sudionike natjecanja kojih je bilo jako puno iz svih krajeva Hrvatske.

Mentorica profesorica Ankica Fusić poručuje:

 – Učenici su kroz ovo natjecanje naučili da uz rad, upornost, znatiželju, kreativnost na malim istraživačkim projektima mogu postići jako puno jer stvaraju nešto konkretno, bore se s neuspjehom, vesele se svakodnevnim malim uspjesima i dolaze do rezultata sami. Zahvaljujem organizatorima natjecanja što su omogućili sudjelovanje i iz najmanjeg kutka naše domovine jer malih znanstvenika ima svuda oko nas. Ovakva natjecanja poticaj su učenicima i nama mentorima da i dalje radimo s darovitim učenicima i stvaramo male istraživačke laboratorije koji su »minicentri kristalizacije« budućih velikih istraživačkih laboratorija.

Što nam je više ostalo za reći. Osim da im čestitamo na izvrsnom rezultatu. Učenici koji su uz sve obaveze i pripreme za maturu uspjeli osvijetlili obraze našeg grada ovim velikim uspjehom. Hvala im na tome.

Tagovi: bjelovarski gimnazijalci, gimnazija, ljepota kristalnih ploha, pliva

Vršnjacima predstavljen roman »Iskra« maturantice gimnazije Stelle Zavišić

Pijan autom udario pješaka pa pobjegao

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište

Juniori Bjelovara nadigrali zagrebački Dinamo

Bjelovarski gimnazijalci uspješni u Primoštenu

Metalni modeli

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Svećenika ošamućenog od pića odvezli na groblje uz lijes

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO