Hrebak: VRAĆANJE POBJEDNIČKOG DUHA GRADU BJELOVARU

NASLOVNAOSOBA TJEDNA

FOTO: Štefan Brajković

NOVA METLA ŽELI DOBRO MESTI

Hrebak: VRAĆANJE POBJEDNIČKOG DUHA GRADU BJELOVARU

Gradonačelnik koji je danas stupio na dužnost za nas je prvi progovorio o svojim stavovima i planovima, ali i o rješavanju konkretnih problema – vrtića, prometne infrastrukture, radnih mjesta...

8.6.2017. 16:58 | Maja Geček PREGLEDA: 8966

Gospodine Hrebak, novi ste gradonačelnik grada Bjelovara i na početku Vam čestitam. Pobijedili ste u drugom krugu izbora sa velikom prednošću pred svojim protukandidatom. Možemo zaključiti da ste Bjelovarčane uvjerili u svoj program i viziju, osvojili ih svježinom i pobjedničkim duhom, kao i to da su Bjelovarčani zaista željni korjenitih promjena u svom uspavanom gradu.

Bjelovarčani su Vam poklonili svoje povjerenje, možete li Bjelovaru zaista vratiti duh pobjednika?

Kada smo razmišljali o sloganu kampanje htjeli smo da to bude stvaran slogan s kojim će se građani poistovjetiti, koji je tako tipičan za Bjelovar, a ne da on bude produkt neke marketinške agencije. Nažalost, bilo je jako lagano doći do slogana jer nam se odmah stvorila slika Bjelovarčana pognutih glava koji su izgubili svaku nadu da Bjelovar može bolje. Bjelovar je bio grad pobjednika, europskih rukometnih prvaka, imali smo snažnu industriju i bili centar regije. Danas smo neprepoznatljivi, ne vidim više taj ponos u Bjelovarčanima. Neće to biti lagan zadatak, napraviti Bjelovar boljim gradom za život, ali želja mi je da se opet probudi taj bjelovarski inat, da opet budemo prepoznatljivi i da drugim gradovima postanemo uzor, da u Zagrebu postanemo ponovno bitni, na ponos svih Bjelovarčana. Vrijeme će pokazati hoćemo li u tome uspjeti, ali građani su mi dali svoje veliko povjerenje jer znaju da sam osoba koja se uvijek bori svim srcem i nikada ne odustaje.

Kampanju ste vodili korektno i dostojanstveno, iskreno i sa srcem, pozivajući se uvijek na planove, ideje i ciljeve u svom radu, ali i bez straha od sučeljavanja sa protukandidatima.

Mislim da sam sazrio kao političar, stekao dovoljno iskustva i životnog i političkog i da sam spreman preuzeti jednu tako važnu i odgovornu dužnost. Htio sam voditi pozitivnu kampanju usmjerenu na oporavak Bjelovara, konkretne projekte, jer mi vremena više nemamo za politička prepucavanja. Kao što znate. imao sam sigurnu funkciju u Zagrebu, ali odlučio sam se vratiti u Bjelovar jer me potjerao inat i izazov da u Bjelovaru nešto napravimo, nije mi svejedno kako se moj grad razvija. Nije lako u Bjelovaru pobijediti kandidate dviju velikih stranaka, nitko nije vjerovao osim ekipe iz mog tima da možemo pobijediti dva velika politička Golijata, ali uspjeli smo, jer imamo u sebi dovoljno znanja, energije i mladenačke drskosti. Vjerujem da danas mnogi sumnjaju da Bjelovar možemo učiniti boljim, ali zato postoji inat...

Za sve naše čitatelje, recite nam nešto o svojoj političkoj karijeri, o njenim početcima, te kada se i zašto, javila želja da se kandidirate za gradonačelnika grada Bjelovara?

Prije deset godina počeo sam se baviti politikom, više iz znatiželje, nikada nisam mislio da će mi politika postati strast i profesija. Krenuo sam od predsjednika mjesnog odbora u Gudovcu, gradskog vijeća, visokih funkcija u stranci, saborskog zastupnika i na kraju državnog tajnika u MUP-u. Uvijek sam ulagao silnu energiju i stalno bio na usluzi građanima, u kontaktu s njima. Premda se bavim politikom deset godina, ne vučem iza sebe nikakve afere i političke mrlje. Uvijek sam pazio da u političkom djelovanju budem maksimalno principijelan i vjerodostojan, a građani su na izborima uvijek to najviše cijenili, zato sam i postao saborski zastupnik, a danas i gradonačelnik. I nemam namjeru to promijeniti.

Mnogi Bjelovarčani su već duži niz godina nezadovoljni politikom i smjerom u kojem se vodio naš grad. Prema najnovijem istraživanju, Bjelovar nije među pedeset gradova najpogodnijih za život. Koji su njegovi najveći problemi, te kako ih mislite rješavati?

Osobno mislim da se grad vodio na krivi način, tražila se stabilnost, ulazilo u razne političke kompromise, jedno dugo razdoblje bili smo politički izolirani. Naime, sve odluke donose se u Zagrebu, a nas je nejedinstvo političara koštalo toga da prvi puta u povijesti ovoga grada ostanemo bez svog glasa u Hrvatskom Saboru. Kada tome pridodamo da je uvijek jedna vlast bila u gradu, a suprotna politička opcija na vlasti u državi, projekti su nas počeli zaobilaziti. O tome sam otvoreno i iskreno govorio u kampanji i zbog toga bio prozivan, ali samo sam htio građanima reći istinu. Mislim da je to najpoštenije. Mi moramo ponovno vratiti Bjelovar na političku kartu Hrvatske i na budućim parlamentarnim izborima ponovno imati glas Bjelovara u Saboru.U svojoj kampanji i programu, veliki je naglasak bio na Vašoj viziji Bjelovara kao »pametnog grada«, tj. na modernizaciji cjelokupnog gradskog sustava. Koje su glavne ideje tog koncepta?

Pametan grad se može najjednostavnije definirati kao sustav koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije da zadovolji sve potrebe svojih građana te unaprijedi učinkovitost gradskih usluga. Pametan grad uz to smanjuje troškove i potrošnju energije, što stvara čišći okoliš i podiže životni standard stanovnika. To je koncept koji postoji u Europi, a počeo se primjenjivati i kod nas u nekim progresivnim gradovima. Upravo danas je prilika da budemo napredniji od drugih, trebam uložiti puno energije u kratkom vremenu kako bismo ponovno postali lider, ovaj put u korištenju novih tehnologija u funkcioniranju grada. Prvi potezi koje ćemo napraviti u tom smjeru je otvaranja starog Partizanovog igrališta, uvođenje video nadzora i paljenje i gašenje svjetala iz portirnice gradske uprave. Ovakvo jedno pametno rješenje upravljanja na daljinu će omogućiti nadzor novouređenog igrališta, a građanima i djeci će ga otvoriti za korištenje. Zamjena LED žarulja u javnoj rasvjeti, efikasnije gospodarenje otpadom, informatizacija gradske uprave u vidu izdavanja e-dozvola, računa...

Tijekom kampanje, mnogi su kandidati obećavali besplatne udžbenike za osnovnoškolce, je li to realno ostvarivo s obzirom na gradski proračun?

Osobno mislim da je, ali način da se knjige od školske godine 2018/2019. uzimaju na rok od 4 godine i da se poslije toga razmjenjuju i kod djece stvaraju osjećaj odgovornosti za udžbenike. Mislim da si to Grad na takav način može priuštiti.

Mnogo se pričalo i o smanjenju cijena vrtića, kao i o njihovom dužem radnom vremenu, što bi uvelike olakšalo život svim roditeljima.

Kada gledamo prosječnu cijenu vrtića, ona doista i je 500 kuna, međutim naša zamisao je da maksimalna cijena vrtića bude 500 kuna, dakle pojedini roditelji neće više plaćati 750 kuna već će plaćati maksimalno 500 kuna. Za to su nam potrebna dodatna sredstva i ići ćemo sa raspodjelom sredstava u gradskom proračunu, ići ćemo sa određenim vidom ušteda kako bismo doista smanjili cijenu vrtića.Mada, neki vrtići su čak najavili poskupljenje cijene od jeseni, zbog smanjenja broja djece u skupinama (povećanja broja skupina) tj. usklađivanja pedagoških standarda, što sa sobom donosi i  dodatno zapošljavanje odgajatelja. Vrtićima je također veliki problem  i nedostatak prostora. Planirate li povećati sufinanciranje vrtićima, kako bi  sve to bilo ostvarivo?

Ovo je jedan ozbiljan problem s kojim se treba ozbiljno i pozabaviti, osobno vjerujem da ćemo pronaći rješenje, a govorio sam tijekom kampanje i o mogućnosti gradnje novih vrtića. Jako sam osjetljiv na pitanja vrtića jer i sam imam dva klinca od kojih jedan ide, a drugi će tek krenuti u vrtić.

Jedan od glavnih problema Bjelovara je nedostatak industrije i radnih mjesta. Bjelovar je od nekad vrlo uspješnog  i poznatog industrijskog grada, postao grad propalih i zatvorenih tvornica i industrijskih postrojenja, kao i grad iz kojeg su mnogi morali otići u potrazi za poslom. Što mislite učiniti po tom pitanju?

Treba biti realan, teško će neka nova investicija doći u Bjelovar i otvoriti nova radna mjesta, jer posljednju takvu investiciju smo imali prije 12 godina. Mislim da je pametnije poslušati naše velike tvrtke koje na svu sreću imamo i koje su poznate izvan granice Bjelovara, a neke od njih izvoze u druge zemlje svijeta. S njima treba razgovarati, vidjeti postoji li mogućnost zajedničke suradnje da u Bjelovaru prošire svoje djelatnosti, zaposle nove ljude, a da grad u tome njima može pomoći. S druge strane. treba se okrenuti i malim obrtnicima kojih je u Bjelovaru nekada bilo mnogo. Ponekad je lakše njih 50 pomoći sufinanciranjem putem kredita nekih projekata koji u konačnici mogu zaposliti da svatko od njih zaposli 1-2 čovjeka. Ali zato treba puno truda i komunikacije grada s poduzetnicima.Mnoge također zanima, kakvi su Vaši planovi vezani za kulturni i sportski život grada Bjelovara?

Vratimo duh pobjednika je slogan koji prvo asocira na rukomet. Rukomet je srce sporta u našem gradu i vrijeme je da se on vrati u prvu hrvatsku rukometnu ligu. Nogometni stadion je dobio potporu svih političkih opcija i kada dogovorimo i usuglasimo sve detalje vezane uz projekt vjerujem da ćemo ubrzo zakopati i prvu lopatu. Ne smijemo zaboraviti i pojedinačne sportove, »male sportove« od jahanja, stolnog tenisa, tekvandoa, odbojke i košarke koji isto tako djecu odvajaju od ulice. Što se tiče kulture, nužno je Terezijani vratiti stari sjaj kao glavnoj gradskoj manifestaciji.

Kao prvi korak Vašeg programa, najavili ste reviziju  tvrtki u vlasništvu i suvlasništvu  grada Bjelovara, kao i inventuru stanja u gradu?

Naravno, želim steći pravi uvid u stanje, napraviti »clean start« kako bismo lakše krenuli dalje. Ne može se dogoditi da grad sufinancira neke tvrtke, a da na njih poslije nema nikakav utjecaj. Takvo vrijeme rastrošnosti je završilo.Tu je naravno i uvijek aktualno pitanje famozne brze ceste, koja bi  kao i nova pruga, oveliko olakšala život Bjelovarčanima. Hoćemo li je uskoro dobiti?

Dok sam bio saborski zastupnik gurao sam lobirajući za krak prema Farkaševcu i on će se sigurno završiti i otvoriti tijekom ljeta, ali doista radovi stalno kasne. Što se tiče nastavka ceste prema Bjelovaru, tu će trebati mnogo više truda i lobiranja, ali ne moram niti napominjati što bi to značilo ne samo zbog građana i bržeg putovanja već i zbog buduće gospodarske zone u Korenovu.

Jeste li zadovoljni novonastalom situacijom u Gradskom vijeću? Očekujete li dobru suradnju?

Moja vrata otvorena su svima koji žele bolji Bjelovar, pružio sam ruku suradnje i svom protukandidatu, ali i strankama koje će činiti oporbu. Mi ćemo imati stabilnu većinu od 16 vijećnika koja se može i dodatno proširiti ukoliko će biti volje. Mislim da je građanima dosta političkih prepucavanja i izbora, žele mir i stabilnost, a uvjeren sam da ćemo im to osigurati u gradskom vijeću.Još kao gradski vijećnik, zalagali ste se za interese »malih ljudi«, podržavali njihove borbe i postavljali pitanja u njihovo ime. Bjelovarčani Vam vjeruju.

Tako će biti i ubuduće, sve svoje aktivnosti kao gradonačelnik komunicirati ću sa svojim građanima preko svog službenog facebook profila, po tome sam postao poznat, da svatko brzo može doći do mene direktno i dogovoriti sastanak ili samo kavu. Takav ću biti i kao gradonačelnik, uvijek dostupan i uvijek na terenu.

Sada, kada su Vam dali svoje glasove, što im poručujete?

Ne postoji drugi dojam u politici, postoji samo prvi i toga ću se držati, ne treba nam nikakvo vrijeme prilagodbe, u prva tri mjeseca uložiti ćemo silnu energiju i angažman da pokažemo građanima da nam nisu uzalud dali svoje povjerenje.


Tagovi: dario hrebak, gradonačelnik bjelovara

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu
Grad Bjelovar nagrađuje najvrijednije zaposlenike
Ministrica kulture s gradonačelnikom Hrebakom i ravnateljima
Turneja radosti Plazma Sportskih igara: Djeca preplavila bjelovarski Korzo
Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih stiže u Bjelovar
Pola milijuna za 42 udruge
Britanski veleposlanik kod gradonačelnika Hrebaka
U Gudovcu otvoren 21. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam
Bajs, Hrebak i Posavac najavili 21. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam
Hrebak zadovoljan dolaskom Serengetia, obećao dalju podršku
Hrebak otvorio izložbu Pisanica u Gudovcu
Gradonačelnik Hrebak sudjelovao na investicijskom forumu
Hrebak i Brajdić u »Sireli«
Hrebak najavio manifestaciju »Pisanicom do Uskrsa« i holografsku projekciju
Gradonačelnik Hrebak pokazao građanima kako se ulazi na rukometno igralište
Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«
Hrebak s nogometašima Greenhornsa
Dario Hrebak čestitao rukometnim kadetkinjama na naslovu
Počela izgradnja istočne obilaznice i potpisan Sporazum o rekonstrukciji prometnice prema brzoj cesti u Farkaševcu
Dario Hrebak: Koliko su građani i poduzeća dužni Gradu Bjelovaru
NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1
Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva
Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Grupa San & Vuco u Novoj Rači
Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana
Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila
Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna
Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida
Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«
Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji
Poginuo motorist u blizini Đurđevca
Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju
Uspješan nastup Mire Gavrana u Gradskom muzeju Bjelovar
Auto udario dvije curice u Štefanju
Omegi deset odličja u Zaprešiću
Bjelovarčanin Mario krenuo put Zagreba s biljkom konoplje
Na današnji dan prije točno 100 godina rodio se William Holden
Traži se nestali Željko Klekuš
U Ivanskoj spomen na »pjesnika sutona«
Bajs potpisao sporazum o sufinanciranju Obrtničke komore
Domaće je domaće, a bjelovarsko je bjelovarsko

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

.

Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana

.

Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila

.

Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna

.

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

.

Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«

.

Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji

.

Poginuo motorist u blizini Đurđevca

.

Auto udario dvije curice u Štefanju

Auto udario dvije curice u Štefanju

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE