NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

Ogorčena majka stavila sliku ozlijeđene kćeri na Facebook

OPASNI BICIKLI
Ogorčena majka stavila sliku ozlijeđene kćeri na Facebook

Ozbiljan problem biciklista koji ne gledaju kuda voze kulminirao je ozljedama djevojčice koja je udarena u pješačkoj zoni

03.06.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Facebook PREGLEDA: 13418


BJELOVAR Bjelovarčanka M. M. čija je kći ozlijeđena u četvrtak 1. lipnja oko pol devet navečer na Trgu Eugena Kvaternika, na stazi koja vodi prema Podravskoj banci (pred kafićem), napisala je vrlo ogorčen status na Facebooku:

»Dugo sam razmisljala da li da ovo javno objavim ili ne... ali duša me boli dok je gledam.... Može li mi netko od gradskih "otaca" objasniti do kada će biti omogućeno divljanje biciklima po središnjem parku i općenito gdje bi djeca trebala biti sigurna i bezbrižna...a ne s traumama kao što će sad biti moje dijete! Apeliram na sve koji mogu bilo kako pomoći sa se jave! Omogućimo našoj djeci barem sigurnost u parku i na igralištima. Moje dijete "pokupio" je dječak koji uopće nije gledao gdje vozi!«

U gužvi nakon incidenta, netko je kao nepoznatog biciklista dobi oko šestog razreda osnovne škole, zbog kojeg je oborena djevojčica morala na šivanje i snimanje glave, imenovao I. T. Za kojeg je ustanovljeno da nije mogao biti taj neoprezni biciklist, jer je te večeri bio u Vukovaru na školskom natjecanju.

Neki bi zbog ovakvih incidenata – koji su sve češći – tražili zabranu vožnje bicikla u pješačkoj zoni, ali svaka zabrana je kontraproduktivna. No, svakako su potrebne i bolja edukacija mladih učesnika u prometu, a i moralo bi se poraditi na boljoj prometnoj regulaciji i ucrtavanju biciklističkih staza gdje god je to moguće. Zadnjih godina dosta je porastao broj biciklista koji voze ili rekreativno ili prometno tj. vozilo na dva kotača im je zamjena za auto ili javni prijevoz, a ulice su ostale prilagođene ranijoj prometnoj situaciji i manjem broju biciklista koji više nisu izuzetak nego pravilo. U svakom većem gradu to predstavlja veliki problem, a u Bjelovaru je eto došlo i do prilično teške nezgode. Priroda biciklizma je takva da je uvijek prisutan poriv da se juri bez zaustavljanja, često i brzinom nimalo prilagođenom pješačkoj zoni, i stoga je neophodno za bicikliste označiti posebne staze, i pojačati nadzor prometne policije nad biciklistima koji voze izvan tih staza, i previše često ne ulažu ni minimum pažnje, a kamoli dovoljno koncentracije da se ovakvi incidenti izbjegnu. Zabrana ne, ali nekakva regulacija prometa svakako da, uz obaveznu edukaciju o potrebi obraćanja pozornosti na druge dok se vozi – što je dio prometne kulture koji biciklistima i prečesto akutno nedostaje. Da, ulice su onakve kakve jesu i tu nije nimalo lako smisliti i uklopiti biciklističke staze, i pri tome se mora oduzimati prostor sveprisutnim automobilima, ali to je problem koji treba riješiti. A građani iz svog džepa, iz proračuna koji pune, plaćaju ljude zadužene da probleme rješavaju. I ako ti ljudi ne rade svoj posao, bit će sve više naletanja biciklista na pješake.


Tagovi: bicikl, biciklist, ozljeda, pješačka zona

Na pješačkom prijelazu autom udario dječaka na biciklu

2. Terezijaner XCE – Cross Country Eliminator – državna biciklistička utrka

Sedamdesetogodišnji biciklist naletio na auto u Garešnici, slomio rame

Putnici na motoru moraju ispravno nositi kacige, a biciklisti reflektirajuću odjeću

Tko je ukinuo pješačku zonu i pustio automobile?

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO