NASLOVNANA SVA ZVONAGOSPODARSTVO

Zbog prebučnog rada ugrožena radna mjesta i budućnost bjelovarske tvornice laminata

45 DECIBELA, A DOPUŠTENO 40
Zbog prebučnog rada ugrožena radna mjesta i budućnost bjelovarske tvornice laminata

Premda tvornica koja radio u tri smjene ima problema s udovoljavanjem propisima o zaštiti okoliša, izvor buke nije do kraja razjašnjen, budući da je buka izmjerena i nakon gašenja strojeva

24.05.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Zvono.eu PREGLEDA: 8757


BJELOVAR Stjepan Vojinić, direktor tvrtke Pervanovo u čijem je sastavu i bjelovarski pogon Bjelina (nekadašnji pogon Česme na Slavonskoj cesti), potvrdio je da zbog prevelike buke koja nastaje tijekom noćne smjene postoji ne samo opasnost da će morati doći do otpuštanja radnika, već i do zaustavljanja investicija vrijednih više desetaka milijuna eura, piše lokalni tjednik Bjelovarac.

Dopuštena buka tijekom noćnog rada iznosi 40 decibela, a kod posljednjih mjerenja prilikom rada tvornice iznosila je 45 decibela. Radimo na otklanjanju ovih problema, svjesni smo da situacija nije nimalo ugodna, no ukoliko dođe do zabrane rada tijekom noćne smjene, mogli bismo imati ozbiljne posljedice. Osim što bi nas to dovelo u situaciju da moramo otpustiti dio radnika, lako je moguće da bi bila obustavljena i investicija u tvornicu furnira u koju kanimo uložiti 20 milijuna eura i zaposliti još pedesetak radnika – rekao je Vojinić, čija tvrtka danas u Bjelovaru zapošljava više od 200 ljudi, a osim u Bjelovaru daljnja ulaganja planiraju se i u tvornicu u Ogulinu, ali i u pokretanje tvornice u Vukovaru, gdje bi također bilo posla za 250 ljudi.

– Napravili smo i bukobrane i na sve načine pokušavamo riješiti ovaj problem, no nisam pretjerano optimističan. Bojim se da će zbog buke uskoro imati problema i proizvodni pogoni koji se nalaze u našoj neposrednoj blizini, a u kontaktu smo i s Gradom Bjelovarom i s mještanima obližnjeg naselja jer nam je svima zajednički cilj da se ovaj problem riješi na zadovoljstvo svih – kaže Vojinić.

Jasna je stvar da nije ugodno živjeti u prvom redu do tvornice u kojoj se noću radi, a to na svojoj koži najbolje osjete mještani Radničkog naselja, posebno oni koji su odmah u prvom redu do potoka Bjelovacka i koje od proizvodnog pogona Bjelina dijeli jedva 150 metara.– Vijeće MO Ban Josip Jelačić upoznato je s problemom oko buke koju stanovnici u Radničkom naselju u prilazu I svakodnevno proživljavaju, a koja je vrlo vjerojatno uzrokovana radom obližnjih tvrtki. Osjećaj buke se pojačava u noćnim satima i to je problem koji se svakako treba riješiti, dok s druge strane ne smijemo dopustiti posrnuće gospodarstva i ukidanja smjene rada jer bi to moglo dovesti do neželjenih posljedica – ističe predsjednik ovog mjesnog odbora Igor Brajdić i naglašava da se mora pronaći kompromisno rješenje na zadovoljstvo stanovnika i gospodarstvenika.


Tagovi: bjelin, buka , tvornica, česma, radničko naselje, igor brajdić

Namještaj iz Bjelovara sa skandinavskim pedigreom

Buka i galama iz gradskih stanova – tko je kriv?

Drage komšije

Nakon pametnih klupa, nastradala i česma

Bjelovar dobio dvije česme – manju namijenjenu mališanima te veću za odrasle

U subotu se gasi javna rasvjeta

Hrebak najavio manifestaciju »Pisanicom do Uskrsa« i holografsku projekciju

Preminuo omiljeni profesor

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO