NASLOVNAKOMENTARI

Zašto izaći na biralište

LOKALNI IZBORI
Zašto izaći na biralište

Bili lokalni ili opći, svaki izbori su prigoda da se ispuni svoja građanska dužnost, ali i pravo; to je uvijek bitno, i bez toga jednostavno nema demokracije. A evo zašto je bitno.

21.05.2017. PIŠE: Marko Fančović FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 2355


Znate za koga biste glasali, imate stranku ili kandidata koji su vaši favoriti? U tom slučaju nema problema – olovku u šake, zaokružite i čekajte rezultate. Ali ako ne znate za koga biste glasali, ako vas politika ne zanima ili vam se čak i gadi (sve češći slučaj u zadnje vrijeme), svejedno ima dobrih razloga da ipak odete na biralište, pa makar zaokružili nekog nasumce, ni ne znajući iz koje je stranke, po načelu »i ćorava kokoš zna ubost zrno«; vrlo je bitno ne apstinirati i dati svoj glas, a evo i razloga za to.

Reći da ste razočarani ponudom i da jednostavno nemate za koga glasati odustajanje je od statusa građanina, od bilo kakve demokracije. Kao što je ridikulozna ona rečenica iz usta nekog vlastodršca »dajte mi neki bolji narod od ovoga pa ćete vidjeti kako ja mogu biti dobar vladar«, isto tako glupo bilo bi reći »dajte mi neke bolje kandidate pa ćete vidjeti kakav sam ja dobar birač«; nema boljih, i bira se između onog što je na ponudi. I to po sustavu koji nije baš savršen, ali to nam je što nam je. Možda ste čuli za slučaj onog kockara na Divljem zapadu koji se žalio da u lokalnom saloonu varaju na kartama, ali ja kad su ga pitali zašto se ide tamo kartati kad varaju, rekao: »Možda igra nije poštena, ali je jedina igra u gradu.« Ovaj izborni sustav i ovi i ovakvi kandidati i ove i ovakve stranke jedina su igra u gradu, i valja nam nju igrati dok se tu nešto ne promjeni.

A zašto ne odustati? Ponavljamo – ako imate kandidata za kojeg vjerujete da je dobar, glasujte. Ako su vam svi loši – svejedno glasujte. Naš izborni sustav posložen je manipulacijama, da ih sad ne nabrajamo, ali pomoću manipulacija se 49 % glasova može pretvoriti u pobjedničkih 51 % vrlo lako – ako mali broj glasača izađe na izbore. Što je više glasača, za koga god glasali, tim je teže zakulisnim radnjama namaknuti nekakvu tanku većinu, i vaš glas – ma kome ga dali – ono je što tjera vlast da služi građanima, jer joj manipulacije kojima će pomoću svojih pristaša doći na vlast ili na njoj ostati uz veliku izlaznost nisu dovoljni – svaki glas više ono je što političare tjera da, da prostite na izrazu, rade svoj posao. Još je američki predsjednik Abraham Lincoln rekao: »Sve ljude možeš varati neko vrijeme, neke ljude možeš varati cijelo vrijeme, ali ne možeš sve ljude varati cijelo vrijeme.« Ako se smatrate onim koga (ili koju) nije lako prevariti, vaš glas doprinosi tome da o vlasti ne odlučuju samo oni ljudi koje se može cijelo vrijem varati.

»Ali nemam što odlučiti – i ovi drugi će, kad dođu na vlast, biti jednako loši kao i ovi.« Možda – a možda i neće, nikad se ne zna. Pa čak i ako jesu – onda će potrajati samo do sljedećih izbora, pa će se naći netko tko će popuniti politički vakuum i povući prave poteze – ali taj vakuum treba stvoriti, a ne držati na vlasti one koji ne valjaju jer »boljih nema«. Iznijet ćemo vam nedavni primjer iz susjedne Srbije: Vojislav Koštunica kad se pomnije pogleda nije bio nešto bolji od Miloševića, zadrt i rigidan – ali, da nije on došao na vlast i tako maknut Milošević, do vlasti nikad ne bi došao Zoran Đinđić kojem je tako bio otvoren prostor. (To što je Đinđić ubijen je sasvim druga stvar, ali je barem dalo lekciju svakom reformatoru iz ove regije da se u javnosti pancirka, hoćeš-nećeš, mora nositi.) Ako želimo nekog boljeg, moramo otvoriti prostor da se pojavi tako što one loše nećemo ostaviti na vlasti, smjenjivost vlasti je temelj demokracije. A ako nekih boljih, po vašem mišljenju, već ima na glasačkom listići – tim bolje, dovoljno je da ih zaokružite. Potrebna vam je samo osobna i par minuta s kemijskom i listićem. Nije bolno i neprijatno, nije odlazak kod zubara, nego izlazak na biralište. Pokažite da ste građanin. Vremena imate do 19 sati, stignete bez problema.


Tagovi: lokalni izbori, glasovi, demokracija, birači, glasovanje

Rukavina: Totgergeli se nije u stanju ni potpisati na svoj odgovor

Rukavina odgovara Totgergeliju: »Bilo bi moralno da podnesete ostavku jer ste promašena politička investicija«

Hrebak novi gradonačelnik Bjelovara; Lneniček novi gradonačelnik Daruvara

Vratimo Bjelovaru duh pobjednika!

Posavec podržao Posavca za gradonačelnika

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO