NASLOVNAŠKOLSKO ZVONO

Profesor Željko Supančić održao sat povijesti u knjižnici Medicinske škole Bjelovar

Profesor Željko Supančić održao sat povijesti u knjižnici Medicinske škole Bjelovar

Supančić je učenicima Medicinske škole govorio o Matici hrvatskoj, njezinu osnivanju, značenju i povijesnom razvoju

19.05.2017. PIŠE: Medicinska škola Bjelovar FOTO: Medicinska škola Bjelovar PREGLEDA: 3443


BJELOVAR U knjižnici Medicinske škole Bjelovar, 16. svibnja, predavanje o Matici hrvatskoj održao je profesor Željko Supančić. Nadahnuto, pjesnički, ali istovremeno i konkretno, enciklopedijski i dokumentaristički, profesor Supančić je učenicima Medicinske škole govorio o Matici hrvatskoj, njezinu osnivanju, značenju i povijesnom razvoju. U jedan je školski sat sažeo sva najvažnija događanja. Spomenuo je bogatu izdavačku djelatnost, važne osobe i datume, a istaknuo je i činjenicu da je Matica hrvatska jedna od najstarijih institucija koja je tijekom povijesti čuvala i gradila identitet hrvatskoga naroda.

Iznimnu ulogu imaju Ogranci Matice hrvatske koji su bili i ostali važna, a često i jedina kulturna središta naših gradova i krajeva. Profesor Supančić  razložio je razvoj Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru, a priča je imala i osobne konotacije budući da su profesor i članovi njegove obitelji vinovnici najvažnijih događanja vezanih uz bjelovarsku Maticu. Osvrnuo se na događanja u Bjelovaru sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je velik broj nastavnika, ali i učenika u školama »stradao«.Osobna sjećanja značajna su i vrijedna podloga za predočavanje višeslojnosti i višeznačnosti različitih povijesnih događaja. Ujedno mogu biti i poticaj za dublja i ozbiljnija sagledavanja stradanja i sudbina te egzistencijalnih i životnih borbi kroz koju su prolazili ljudi u našem okruženju. Svi nastavnici povijesti u Medicinskoj školi Bjelovar, Valerija Turk Presečki, Jasna Tolnaj, Đurđa Haić i Antonio Zezula proveli su malu kurikularnu reformu koja se tiče područja zavičajne povijesti, a učenici su Škole na zanimljiv i originalan način mogli čuti i naučiti nešto o povijesti svoga zavičaja.

Ovaj pogled u prošlost organiziran je u povodu nekoliko važnih obljetnica naše Matice, a to su 175 godina Matice hrvatske i 50 godina od objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika.Tagovi: željko supančić, predavanje, povijest, medicinska škola bjelovar, matica hrvatska

Usmena polemika o najvećem hrvatskom piscu 20. stoljeća

Mladi medicinari podučavaju o zdravstvenim rizicima u pubertetu

Skype tehnologiju uveo u geografiju

Ženama približili metode za rano otkrivanje raka

Otvoriti vrata EU fondova

Ženska klapa Stentoria pjevala na 13. Smotri »Puna mi Pula«

Sokolu dvije pobjede u tri kola

Pri kraju energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar

Bjelovar prvi »Tax free« grad u Hrvatskoj

KREDIiT PONUDA 3

odobravanja kredita za 1 dan.

Financijska pomoć.

Financijska pomoć.

Besplatno je novac kredit između Konkretno

Posljednje zbogom Borisu Bradiću

Opet pomama za Majburgerom

Bjelovar dobio i Bjelovarsko pivo – zasad točeno, uskoro i u boci

22.10.2017.Prva službena domaća utakmica Malonogometnog kluba Bjelovar

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO