NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Hitlerov neočekivani uspjeh

BJELOVARSKI KAZALIŠTARCI SUDJELOVALI NA 57. FESTIVALU HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA
Hitlerov neočekivani uspjeh

18.05.2017. PIŠE: Silvia Kolarić FOTO: Silvia Kolarić PREGLEDA: 1441


BJELOVAR/PAZIN Ovoga vikenda Bjelovarski kazalištarci sudjelovali su na 57. izdanju Festivala hrvatskih kazališnih amatera, održanom u Pazinu i osvojili nevjerojatne hvalospjeve Prosudbene komisije. Iako su naši kazalištarci marljivo radili cijelu godinu ipak su strepili od usporedbe sa najboljim od najboljih. Ove godine je prijavljeno čak 179 predstava  koje su selektori festivala ocjenjivali tijekom ožujka i travnja te odabrali najbolje 22 za sudjelovanje na Festivalu. Bjelovarsko kazalište već je ostvarilo golem uspjeh samim sudjelovanjem na Festivalu.Naši glumci predstavili su se predstavom »Sutra pripada meni?«, društveno angažiranim tekstom nastalom na temelju drame Konstantina Kostjenka: »Hitler i Hitler«. Težak je to tekst koji govori o fenomenu animacije masa i mehanizmima kojima ideologije budu prihvaćene. No, to je i vrlo slojevit tekst koji se dotiče i uloge pojedinca kao nijemog svjedoka koji samo radi svoj posao. Pa čujmo kako je prosudbena komisija doživjela Bjelovarsku predstavu.– A ono što je meni bilo jako dobro, to su igrači brijač, kuhar i fotograf s jako dobrim govorenjem i  dobro intoniranim monolozima. Kod Hitlera malo dvojim zato jer je to bila muka govorenja, a ne užitak govora. To je neki javni način njegova govora i u tom svom bijesu vidimo njegov unutarnji užitak i suludost što djeluje i to nas je plašilo. Momku (Petar Tomić, op.a.) je to bio malo provokativan zadatak kojim se dobro nosi, možda malo pretežak. Savjetujem ti da uz sve to što si napravio, probaš uživati. Jeza će biti veća. Da ne prijetiš, nego da uživaš u tome što možeš podčinjavati drugoga. I da osjetiš gušt te monstruozne povijesne osobe. Sada dolazimo do trenutka marširanja, konc logore, gdje koristite snimku različitih govora, različitih ideologija koje treba ili ne treba izjednačavati i na kraju nalazite svoju poruku, zalažete se za mir. I to mi je super! Ja vam kao grupi čestitam jer je ovo veliki rad. Vjerujem da ćete igrati ovu predstavu,a i raditi nove predstave i iznenaditi nas i na godinu – kazao je Robert Raponja, kazališni redatelj i pedagog.– Čestitam svim sudionicima, bez obzira što su neki bili samo u završnoj koreografiji, svim ulogama! Mislim da je svatko od vas lijepo iznio osobnost što vašu, što lika kojega prikazuje. Imate lijepu dikciju. Očito netko s vama jako dobro radi. Svaka vam čast i vašoj voditeljici, tj. pedagoginji, a i vama jer ste svoju prezentnost donijeli na scenu i prenosite je van na gledatelja. Isto tako što se uloge Hitlera tiče – mislim da si sjajan, raskošan talent – nadovezala se Mirta Zečević, glumicaPosljednjih 6 minuta izlaganja Dubravke Crnojević-Carić, glumice, redateljice i teatrologinja rezimirat ćemo završnom rečenicom: »Ja sam uistinu, iako sam u povjerenstvu, imala potrebu ustati se i glasno vikati: 'Bravo!'.«

– Divno je bilo čuti pohvale za predani dugogodišnji rad. Doista ne možemo sakriti oduševljenje. Preostaje nam pričekati završni dio Festivala koji će se održati krajem svibnja u Vodicama i vidjeti koliko smo doista uspješni – rekla je Margareta Fabičević redateljica i predsjednica Bjelovarskog kazališta.

Hitler – Petar Tomić

Brijač – Ivan Cvetkov

Kuhar – Antonio Klauda

Fotograf – Borna PremužićTagovi: bjelovarsko kazalište, pazin, festival hrvatskih kazališnih amatera, hitler

Spremite se za puna dva sata smijeha!

Županijski LiDraNo u Bjelovarskom kazalištu

Gradska Lidrano smotra stvaralaštva srednjoškolaca održana u Bjelovarskom kazalištu

Održana tribina o Bjelovarskom kazalištu, samoniklom izvoru bjelovarske kulture

Komedija fest počinje u petak

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Metalni modeli

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Svećenika ošamućenog od pića odvezli na groblje uz lijes

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO