NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Blažen među djecom i ženama

MATIJA VNUČEC, ODGAJATELJ PREDŠKOLSKE DJECE
Blažen među djecom i ženama

Meni je najljepše to što imamo priliku promatrati djecu kako rastu i napreduju iz dana u dan. Od prvih dana kada u naručje primamo uplakane bebe koje još ni  ne hodaju, često svjedočimo prvim napravljenim koracima, prvim izgovorenim riječima i slično. A nakon par godina kad te naše »bebe« vidim na ulici kao srednjoškolce, shvatim kako vrijeme ustvari brzo prolazi – kaže Matija

15.05.2017. PIŠE: Maja Geček FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 9471


Matija Vnučec, jedan je od rijetkih muškaraca, odgajatelja predškolske djece. U vrtiću radi  već devet godina, a trenutno je zaposlen u Garešničkom Brestovcu, gdje istinski uživa  u radu s djecom u vrtiću.

Matija, što vas je privuklo ovom zanimanju?

Često me ljudi pitaju to pitanje, no nemam neki osobito zanimljiv odgovor koji većina očekuje. Tijekom mog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja primijetio sam da nemam neko određeno zanimanje koje me privlačilo, ali sam oduvijek znao da želim raditi sa djecom. Moram priznati da sam se na kraju srednje škole dvoumio da li upisati razrednu nastavu ili predškolski odgoj. No nekako je naposljetku prevagnulo ovo drugo i danas sam vrlo zadovoljan što je tako ispalo.

Shvaćate li ovo zanimanje kao svoj poziv?

Da, moglo bi se reći. Ne mogu  zamisliti da u životu  radim išta drugo osim toga.

Recite nam nešto o vrtiću u kojem radite.

Već nekih devet godina radim u Dječjem vrtiću Maslačak u Garešnici, a trenutno sam u područnom objektu u Garešničkom Brestovcu. Tamo su tri skupine, a ja sam ove pedagoške godine u starijoj mješovitoj skupini. Vrtić nije prevelik, manja je sredina, manji protok ljudi, svi se poznaju, pa je ugodnije za raditi.

Kako su u početku reagirala djeca, s obzirom na činjenicu da su i danas,  većinom  žene odgajatelji predškolskog odgoja?

Isprva kad sam počeo raditi, obično bi u skupini nastao muk kad bih se ja pojavio. Za mene su ti trenuci bili vrlo zabavni. No djeca su se brzo privikla na moju pojavu i prihvatila me jednako kao i sve druge tete. Oni ne prave veliku razliku među spolovima kao mi odrasli i ne znaju da u velikoj većini drugih vrtića djeca imaju samo odgajateljice, pa im činjenica da imaju “stričeka” najčešće ne znači previše.

Kako su vas prihvatili roditelji i kolegice?

Ja u svom radnom stažu zaista nisam imao nikakvih negativnih iskustava. Uvijek sam kod roditelja nailazio na pohvale i odobravanje moje odluke da postanem odgajatelj. Još kao studenta na praksi i moje kolegice, koje su nekad prije bile moje tete, vrlo dobro su me prihvatile, pomagale mi i moram reći da sam puno naučio od njih.

Što je za vas najljepše u radu s djecom u vrtiću?

Meni je najljepše to što imamo priliku promatrati djecu kako rastu i napreduju iz dana u dan. Od prvih dana kada u naručje primamo uplakane bebe koje još ni  ne hodaju, često svjedočimo prvim napravljenim koracima, prvim izgovorenim riječima i slično. A nakon par godina kad te naše »bebe« vidim na ulici kao srednjoškolce, shvatim kako vrijeme ustvari brzo prolazi.

Koja vrsta aktivnosti u radu s djecom Vas najviše privlači i zbog čega?

Po prirodi sam kreativac i mislim da bi većina drugih zanimanja bila vrlo ograničavajuća za mene kao osobu. Volim rad s djecom jer je svaki dan nepredvidiv i ne znate u kojem smjeru će vas djeca odvesti. S djecom nikada nije monotono i taman kad mislite da ste ih »prokužili«, oni vas opet uspiju iznenaditi nekom svojom izjavom ili postupkom.

Što mislite o teškoćama u vrtićima,  kao što je prevelik broj djece u  grupama? Kakva su vaša iskustva i koji su po vama najveći problemi s kojima se danas odgajatelji susreću u svom radu?

Da, jedan od većih problema u našem radu je prenapučenost grupa. Roditelji često znaju vršiti pritisak na vrtiće i nije im jasno zašto ne možemo upisati još jedno ili dvoje djece više u skupinu. Ne razumiju da time sami rade štetu svojoj djeci jer se odgajatelj može puno više i kvalitetnije posvetiti djeci kad su grupe manje. Jasno mi je da nema uvjeta za to, ali smatram da bi bilo puno bolje i za djecu i za nas odgajatelje, da u skupinama ima manje djece. Imali bi puno više prilika individualno se posvetiti svakom djetetu, dok je to u brojčano velikim grupama jako teško i nekada se jednostavno ne stigne.

Smatrate li da su odgajatelji predškolske djece, nedovoljno cijenjeni u Hrvatskoj?

Uglavnom je to točno i većina odgajatelja se ponekad tako osjećala. Glavna predrasuda našeg zanimanja je ta da se odgajatelji u vrtićima samo igraju s djecom, no zaboravljaju koliko je to odgovoran i u nekim situacijama naporan posao, kako fizički tako i psihički.

I za kraj, što biste poručili roditeljima, a što svim kolegicama i kolegama?

Ponekad je puno lakše izaći na kraj sa dvadesetero djece, nego sa nekim roditeljem. Ali i to je sastavni dio našeg posla. Bitno je da su roditelji iskreni prema nama i otvoreni za suradnju, jer je to za boljitak njihove djece. A s kolegicama i kolegama bih podijelio nešto što je meni rekla jedna kolegica pred mirovinom, a to je da je naše zanimanje najljepše jer u radu s djecom ti se čini da nikada ne odrasteš.

Tagovi: matija vnučec, odgajatelj, vrtić, garešnički brestovac, djeca

Mališani iz Cicibana izveli priredbu na paviljonu

Večer matematike u Bjelovaru

Halloween u Bubamari

Pri kraju energetska obnova Dječjeg vrtića Bjelovar

Programska verifikacija Ministarstva za vrtić Ciciban

O izradi Programa za mlade u Velikoj vijećnici

Antun Ibriks – 40 godina brinuo o estetskom identitetu Prve osnovne

Jura odvozio svoju zadnju utrku i »objesio volan o klin«

Nakon češkog, uče se i mađarski, albanski....

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Kredit 100 od garanciju za vijesti godine

Neoprezna vozačica oborila starca na Lebovićevom šetalištu

Bjelovarčanin Saša Tklačević, prvi pobjednik Big Brothera, postao švedski poduzetnik

Kolindu Grabar-Kitarović dočekali gradonačelnik Hrebak i župan Bajs sa suradnicima

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO