NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Bilogorski popjevki i plesovi sačuvani za buduće naraštaje

GORDANA MATUNCI PREDSTAVILA KNJIGU »BILOGORA U PJESMI I PLESU«
Bilogorski popjevki i plesovi sačuvani za buduće naraštaje

Zahvaljujući najaktivnijoj bjelovarskoj folkloristici, golem dio nematerijalne kulturne baštine našeg kraja otet je zaboravu. Važan je to doprinos očuvanju tradicijske kulture, ali i nemjerljiv dokaz kulturnog  i povijesnog identiteta.

13.05.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Boris Rogić PREGLEDA: 4239


BJELOVAR Gordana Matunci u bjelovarskoj je Narodnoj knjižnici »Petar Preradović« u četvrtak, 11. svibnja predstavila svoju knjigu »Bilogora u pjesmi i plesu« za koju je godinama pomno skupljala i obrađivala građu. Sanja Sabljak, urednica, lektorica i korektorica knjige, naglasila je da se u knjizi nalaze mnoge, dosad neobjavljene pjesme, odnosno napjevi.

– Za mene je to što Gordana radi ono istinsko domoljublje. Budimo svjesni da bi veliki dio te nematerijalne baštine našeg kraja nepovratno nestao da nema Gordane Matunci – istaknula je Sanja Sabljak, velika zaljubljenica u folkloristiku i etnologiju te nastavnica Hrvatskoga jezika.

Uz Sanju, o knjizi su govorili i knjižničarka Tina Gatalica, domaćica i moderatorica večeri te profesor Tvrtko Zebec s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Gosti nisu zaboravili spomenuti ni značaj bjelovarskog folklorista Zvonimira Lovrenčevića koji je ranije zapisao više od 500 napjeva ovoga kraja, niti važne suradnike na knjizi – Zlatka Subtičanca i Alidu Sokolović, profesore bjelovarske Glazbene škole »Vatroslav Lisinski«. Puna dvorana Studijskog odjela bjelovarske knjižnice dokaz je da je Gordana Matunci, koja je cijeli svoj vijek nesebično i hobistički posvetila folkloru, vrlo cijenjena među svojim sugrađanima. Skromna u nastupu, ali velika entuzijastica u poslu, i ovoga je puta najmanje govorila sama o svojoj knjizi i radu, no zato njezini gosti i suradnici nisu štedjeli riječi pohvale.

Potporu našoj Bjelovarčanki pružili su i njezini folkloraši – članovi KUD-a Veliko Trojstvo te Zbor umirovljenica iz Velikog Trojstva koji su se pobrinuli za glazbeni dio programa.

Tagovi: gordana matunci, bilogora u pjesmi i plesu, narodna knjižnica, petar preradović

Dani piva u Daruvaru

Novi vlakovi do Zagreba

Multitalentirana umjetnica

Tri HDZ-ovca na plakatu sreće

Postao milijunaš i u grob otišao u prnjama

Lidl Hrvatska objavio natječaj za zapošljavanje mladih

Četvrta osnovna, prva u robotici

U Čazmi opet besplatni udžbenici

Sine, vuče te za nos

Ponuda KRRDITA Dostupan carineevoisier3@gmail.com

Ponuda KRRDITA Dostupan carineevoisier3@gmail.com

Ponuda KRRDITA Dostupan carineevoisier3@gmail.com

Ponuda KRRDITA Dostupan carineevoisier3@gmail.com

Ponuda KRRDITA Dostupan carineevoisier3@gmail.com

Blagdan Velike Gospe u Novoj Rači

Zlatko Pejaković u Novoj Rači

Lidl Hrvatska objavio natječaj za zapošljavanje mladih

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO