NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

I ove godine motoristička prvomajska Budnica budit će Bjelovarčane

BJELOVARSKI PRAZNIČKI URANAK VEĆ PUNO STOLJEĆE NE POČINJE RANOJUTARNJIM KRUŽENJEM LIMENE GLAZBE
I ove godine motoristička prvomajska Budnica budit će Bjelovarčane

Nisu se samo pospani izdrilali na motorističku prvomajsku budnicu, jer ima i onih koji s velikim entuzijazmom nastavljaju tu jedinstvenu jednostoljetnu tradiciju za koju je skoro posve sigurno da je nitko sljedećih desetljeća neće predložiti kao nematerijalnu baštinu po zaštitom UNESCO-a, iako nitko u svijetu 1. maj ne slavi na taj način!

28.04.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 5908


BJELOVAR Svima onima koji bi subotom ili nedjeljom nastavili spavati, ali im to ne daju obližnja crkvena zvona, imat će razumijevanje za Bjelovarčane koji znaju da se jednom godišnje u praznično jutro posve sigurno neće 1. svibnja moći mirno prevrnuti na drugu stranu. Ne zbog limene glazbe, uobičajene u nekim gradovima. Pod bjelovarskim prozorima u cik zore tutnjat će turiranje više stotina motora!

I tako, ove godine 98. put, pa tko to u Bjelovaru ne bi dobro upamtio! Nisu se samo pospani izdrilali na motorističku prvomajsku budnicu, jer ima i onih koji s velikim entuzijazmom nastavljaju tu jedinstvenu jednostoljetnu tradiciju za koju je skoro posve sigurno da je nitko sljedećih desetljeća neće predložiti kao nematerijalnu baštinu po zaštitom UNESCO-a, iako nitko u svijetu 1. maj ne slavi na taj način!

U postjugoslavenskoj povijesti organizacije toga običaja poduzeo se Moto-klub Bjelovar, pa tako i ove godine vlasnicima pastuha na dva kotača najavljuju okupljanje motorista u središtu Bjelovara u 4:30 sati 1. svibnja. Odatle će uz pratnju policije sat vremena kružiti po gradu, da bi se u koloni uputili u Kapelu gdje će, kako piše u pozivu, ohladiti motore i nastaviti druženje.

Na počecima nije bilo baš tako ležerno, a ni jednostavno. Štoviše bilo je desetljećima zabranjivano, ali prkos nitko nije mogao zaustaviti. Prvi su se put motoristi okupili 1920. godine 30. travnja u 22 sata da bi tako dočekali zoru vozeći se sa skinuti prigušivače da bi stvarali nepodnošljivu buku. Tada bi se odvezli do izletišta Planinarac na Kamenitovcu, sedam kilometara od Bjelovara, a već su u šest izjutra bili na poslu kako ne bi dobili otkaz. Nije trebala biti izgovorena nijedna riječ, nije trebao biti istaknut nijedan transparent – sve je bilo jasno!

Za Titove Jugoslavije Budnica nije bila zabranjena, a s vremenom je postala toliko zanimljiva i motoristima izvan Bjelovara, da je malo koji jahač konja na dva kotača koji drži do sebe propuštao takav hepening. Zajedno s pivom koje će ih na odredištu ohlađeno čekati i prije nego se motori ohlade.

KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM I PODJELA GRAHA

Kulturno-umjetnički program na glazbenom paviljonu počinje u 10 sati.

Nastupaju:

– ZAJEDNICA MAĐARA GRADA BJELOVARA

– KUD »BJELOVAR«  BJELOVAR

– ŠPORTSKI PLESNI KLUB »H-8« 

– HORKUD »GOLUB« BJELOVAR

– ČEŠKA OBEC BJELOVAR 

– MATICA UMIROVLJENIKA –  zbor »BJELOVARSKI SLAVUJI«

11 sati – podjela graha, piva, sladoleda i kolača – oko paviljona

NAPOMENA!

U slučaju kiše, proslava se održava na gradskoj tržnici.
Tagovi: bjelovar, budnica, međunarodni praznik rada, motoristi, motori , proslava

Rezultati petog košarkaškog turnira M-11

Subotnja šetnja Bjelovarom

KK Vedi – KK Bjelovar 52:69

Prošlog vikenda nastavljen U-8 turnir »Petica«

Subotnja šetnja Bjelovarom

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Nudimo Novčane Pozajmice

Financijska pomoć.

nude kredite između posebice

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO