NASLOVNANA SVA ZVONAVIJESTI

I ove godine motoristička prvomajska Budnica budit će Bjelovarčane

BJELOVARSKI PRAZNIČKI URANAK VEĆ PUNO STOLJEĆE NE POČINJE RANOJUTARNJIM KRUŽENJEM LIMENE GLAZBE
I ove godine motoristička prvomajska Budnica budit će Bjelovarčane

Nisu se samo pospani izdrilali na motorističku prvomajsku budnicu, jer ima i onih koji s velikim entuzijazmom nastavljaju tu jedinstvenu jednostoljetnu tradiciju za koju je skoro posve sigurno da je nitko sljedećih desetljeća neće predložiti kao nematerijalnu baštinu po zaštitom UNESCO-a, iako nitko u svijetu 1. maj ne slavi na taj način!

28.04.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 5549


BJELOVAR Svima onima koji bi subotom ili nedjeljom nastavili spavati, ali im to ne daju obližnja crkvena zvona, imat će razumijevanje za Bjelovarčane koji znaju da se jednom godišnje u praznično jutro posve sigurno neće 1. svibnja moći mirno prevrnuti na drugu stranu. Ne zbog limene glazbe, uobičajene u nekim gradovima. Pod bjelovarskim prozorima u cik zore tutnjat će turiranje više stotina motora!

I tako, ove godine 98. put, pa tko to u Bjelovaru ne bi dobro upamtio! Nisu se samo pospani izdrilali na motorističku prvomajsku budnicu, jer ima i onih koji s velikim entuzijazmom nastavljaju tu jedinstvenu jednostoljetnu tradiciju za koju je skoro posve sigurno da je nitko sljedećih desetljeća neće predložiti kao nematerijalnu baštinu po zaštitom UNESCO-a, iako nitko u svijetu 1. maj ne slavi na taj način!

U postjugoslavenskoj povijesti organizacije toga običaja poduzeo se Moto-klub Bjelovar, pa tako i ove godine vlasnicima pastuha na dva kotača najavljuju okupljanje motorista u središtu Bjelovara u 4:30 sati 1. svibnja. Odatle će uz pratnju policije sat vremena kružiti po gradu, da bi se u koloni uputili u Kapelu gdje će, kako piše u pozivu, ohladiti motore i nastaviti druženje.

Na počecima nije bilo baš tako ležerno, a ni jednostavno. Štoviše bilo je desetljećima zabranjivano, ali prkos nitko nije mogao zaustaviti. Prvi su se put motoristi okupili 1920. godine 30. travnja u 22 sata da bi tako dočekali zoru vozeći se sa skinuti prigušivače da bi stvarali nepodnošljivu buku. Tada bi se odvezli do izletišta Planinarac na Kamenitovcu, sedam kilometara od Bjelovara, a već su u šest izjutra bili na poslu kako ne bi dobili otkaz. Nije trebala biti izgovorena nijedna riječ, nije trebao biti istaknut nijedan transparent – sve je bilo jasno!

Za Titove Jugoslavije Budnica nije bila zabranjena, a s vremenom je postala toliko zanimljiva i motoristima izvan Bjelovara, da je malo koji jahač konja na dva kotača koji drži do sebe propuštao takav hepening. Zajedno s pivom koje će ih na odredištu ohlađeno čekati i prije nego se motori ohlade.

KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM I PODJELA GRAHA

Kulturno-umjetnički program na glazbenom paviljonu počinje u 10 sati.

Nastupaju:

– ZAJEDNICA MAĐARA GRADA BJELOVARA

– KUD »BJELOVAR«  BJELOVAR

– ŠPORTSKI PLESNI KLUB »H-8« 

– HORKUD »GOLUB« BJELOVAR

– ČEŠKA OBEC BJELOVAR 

– MATICA UMIROVLJENIKA –  zbor »BJELOVARSKI SLAVUJI«

11 sati – podjela graha, piva, sladoleda i kolača – oko paviljona

NAPOMENA!

U slučaju kiše, proslava se održava na gradskoj tržnici.
Tagovi: bjelovar, budnica, međunarodni praznik rada, motoristi, motori , proslava

Subotnja šetnja Bjelovarom

Subotnja šetnja Terezijanom

Subotnja šetnja Bjelovarom

Subotnja šetnja Bjelovarom

Subotnja šetnja Bjelovarom

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

Praznički četvrtak na grđevačkim bazenima

Prometna nesreća u četvrtak navečer

Miroslav Škoro u Ivanskoj

30.06.2017.Susret u zavičaju 3

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO