NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

Najgledaniji dokumentarac o Beatlesima na Međunarodnom danu jazza

U KULTURNOM I MULTIMEDIJSKOM CENTRU BJELOVAR
Najgledaniji dokumentarac o Beatlesima na Međunarodnom danu jazza

25.04.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: www.chapter.org PREGLEDA: 933


BJELOVAR U sklopu 6. Međunarodnog dana jazza, u nedjelju 30. travnja bit će održan besplatni koncert bjelovarsko-zagrebačkog benda LES u sastavu: Les (vokal), Marko Dragičević (gitara), Luka Iverac (viola), Mario Radan (bas) i Siniša Vasilić (bubnjevi) i njihovih pet pjesama s albuma »Bronca«.

Uz koncert će u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar biti i projekcija najgledanijeg dokumentarnog filma prošle godine, »Osam dana u tjednu«, u kojem je redatelj Ron Howard prikazao legendarni period Beatlemanije od 1963. do 1966., sa snimcima s brojnih njihovih koncerata uključujući i onaj na njujorškom stadionu Shea 1965., te zadnji koncert koji su održali na stadionu Candlestick Park u San Franciscu 1966. Zvuk Beatlesa uživo je zbog neprekidnog vrištanja pomahnitalih tinejdžerki bilo teško čuti, i za ovaj film ga je posebno nanovo miksao Giles Martin, sin pokojnog sir Georgea Martina, stalnog producenta Beatlesa. Tek sad se može čuti koliko su Beatlesi bili dobar bend uživo – s tadašnjim ozvučenjem uglavnom ni sami sebe nisu mogli čuti, i zbog brojnih organizacijskih problema odlučili su prestati s koncertiranjem. Jedan cinični glazbeni povjesničar rekao je da je moderan način odlaska bendova na turneje smišljen »otprilike petnaest minuta nakon što su Beatlesi 29. kolovoza 1966. sišli s pozornice u Candlestick Parku«.Bend koji je osvojio cijeli svijet i danas se, pored samo niti desetogodišnje karijere i snimljenih desetak sati glazbe smatra najboljom rock grupom svih vremena održao je i prvi stadionski koncert u povijesti, upravo na Shea stadionu (a kad je prije nekoliko godina taj stadion srušen jer je preko puta izgrađen novi, moderniji, zadnji koncert na njemu održao je upravo Paul McCartney). Dokumentarni film nazvan po najvećem hitu s njihovog četvrtog albuma pokazuje kakvo je bilo to čarobno vrijeme kad je najveći bend svirao uživo i svojom glazbom razbijao sve tabue. Prvi su, i pored velikog protivljenja japanskih konzervativnih krugova, održali rock koncert u tokijskoj dvorani Budokan. Smatranoj svetinjom jer je izgrađena za olimpijski turnir u džudu, sportu koji za Japance ima vjersko značenje. A najveće probleme imali su upravo na zadnjoj američkoj turneji, kad je zbog izjave Johna Lennona iz jednog intervjua Londonskim novinama »da su Beatlesi popularniji od Isusa«, na američkom religioznom jugu, tzv. "Bibel beltu" u antibeatlesovskoj histeriji spaljivali njihove ploče i postere. Najveću lomaču ploča Beatlesa organizirala je vjerska radiopostaja KLUE u Wacou u Teksasu 13. kolovoza 1966., a što je Svevišnji mislio o takvoj "zaštiti svoje časti" od "bogohuljenja" najveće rock n'roll grupe, moglo bi se zaključiti po činjenici daje u noći nakon te lomače u dotičnu radiopostaju udario grom – nitko nije poginuo, ali uništena im je sva oprema i morali su prestati s emitiranjem.

NO, dečkima iz Liverpoola bilo je preko glave mučenja na slabo organiziranim turnejama i povukli su se u studio, gdje su i bez »živih svirki« napravili legendarna ostavrenja poput »Sergeant Pepper+s Lonely Hearts Club Band«, »The Beatles« (»bijeli« album), »Abbey Road«.... No, ono vrijeme kad su prašili uživo i uveseljavali publiku makar se ništa nije čulo ostaje uspomena na čaroliju jednog vremena u koje nas vraća Howardov dokumentarac, na kojem su surađivali i Paul McCartney, Ringo Starr i udovice Johna Lennona i Georgea Harrisona.

Tagovi: kmc bjelovar, kino, međunarodni dan jazza, beatles, eight days a week

Legendarni koncert grupe Queen 19. studenoga u bjelovarskom kinu

Stiže nastavak uspješnice »Mamma Mia«

OSIT-ovci i učenici Pete osnovne skupa u kinu

Film »Snjegović« obara sve rekorde

Karta više za dokumentarce – počeo je 12. DOKUart

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Metalni modeli

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

nude kredite između posebice ozbiljan

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Svećenika ošamućenog od pića odvezli na groblje uz lijes

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO