NASLOVNAKULTURNO ZVONOKULTURA

Paljenjem krijesa otpočelo dvodnevno obilježavanje Jurjeva na Bilogori

JOŠ STIGNETE NA DRUGI DIO BOGATOG DVODNEVNOG PROGRAMA U VELIKOM TROJSTVU
Paljenjem krijesa otpočelo dvodnevno obilježavanje Jurjeva na Bilogori

22.04.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 3315


VELIKO TROJSTVO U organizaciji Općine Veliko Trojstvo i Udruge Bilogorski turistički put u subotu, 22. travnja, počeo je dvodnevni program naziva »Đurđevo u Bilogori« u Velikom Trojstvu. Cilj je manifestacije oživjeti dio nekadašnjih običaja vezanih uz blagdan svetog Jurja.

»Prošel je, prošel, pisani Vuzem / Došel je, došel, zeleni Juraj« početak je napjeva zapisanog još u 19. stoljeću kojim se prigodno nagoviještao kraj uskrsnih blagdana te početak vanjskih poljoprivrednih radova. Blagdan svetog Jurja stoljećima je raznoliko obilježavan među gotovo svim slavenskim narodima, a s obzirom na geografski i vremenski odmak, mijenjali su se izvedbeni oblici samog običaja. Ipak, najzastupljeniji u našim krajevima bio je ophod jurjaša (najčešće djeca, op.a) od kojih jedan nosi veliku zelenu granu ili ima »kostim« sačinjen od mladih prolistalih grana. On je »Zeleni Juraj« od čijeg »kostima« domaćice otkidaju po jednu zelenu grančicu i unose ju u kuću, a zauzvrat daruju jurjaše. Ovaj običaj već godinama na svim prostorima polako gubi svoju nekadašnju ulogu te je njegovo očuvanje prepušteno folklornim i turističkim zajednicama. Važnost očuvanja nekadašnjih običaja prepoznala je i Općina Veliko Trojstvo koja godinama ulaže u promociju tradicijske kulture svog kraja. »Đurđevo u Bilogori« ove godine otpočelo je promocijom knjige poznate bjelovarske folkloristice Gordane Matunci »Bilogora u pjesmi i plesu« u zgradi Općine te rekonstrukcijom običaja čijanja, odnosno »Troščanske čijane« nakon čega je prigodno zapaljen jurjevski krijes za koji se prije vjerovalo da ima magičnu moć zaštite od bolesti.

U nedjelju, 23. travnja posjetitelje i stanovnike Velikog Trojstva  očekuje nastavak bogatog programa uz tradicionalnu jurjevsku posvetu konja u 13:30 kod vidikovca u Velikom Trojstvu. Svečano otvorenje sutrašnje manifestacije predviđeno je na vidikovcu u 12 sati nakon svete mise u Velikom Trojstvu i Martincu, a detaljan program kulturnih, sportskih i ostalih događanja u sklopu manifestacije »Đurđevo na Bilogori« potražite na mrežnim stranicama Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.Tagovi: krijes, bilogora, jurjevo, veliko trojstvo, turistička zajednica bjelovarsko-bilogorske županije

Bajs primio zapovjednika vojarne »Bilogora«

Župan Damir Bajs primio organizatore kiparske radionice »Svijetle pruge 2017.«

Bilogora Challenge 2017.

Prvi Susret folklorne mladeži u Štefanju

3. Proljetna bilogorska biciklijada – Bjelovar – Jabučeta

Amerikanka iz Velike Pisanice u potrazi za svojim korijenima

Juniorke Bjelovara prvakinje HALS-a

U četvrtom izdanju »Volim Hrvatsku« prva pobjeda za Gorana Navojeca

Daruvar dobio Coca-Colinu aktivnu zonu

Pozajmice do 500.000 eur cfinancials11@gmail.com

KREDIT PONUDA 3

Jeste li u potrebi za krediiit

KREDIT PONUDA 100 GARANCIJU U 3 SATI

Pozajmice do 1,000.000 EURO

Opet pomama za Majburgerom

Subotnja šetnja Bjelovarom

Bjelovar dobio i Bjelovarsko pivo – zasad točeno, uskoro i u boci

22.10.2017.Prva službena domaća utakmica Malonogometnog kluba Bjelovar

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO