NASLOVNAKULTURNO ZVONOTV

Čovjek koji je od TV Zagreb stvorio uglednu medijsku kuću

PREMINUO DUGOGODIŠNJI DIREKTOR RADIOTELEVIZIJE ZAGREB BRANKO PUHARIĆ
Čovjek koji je od TV Zagreb stvorio uglednu medijsku kuću

06.04.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: HRT PREGLEDA: 1241


U Zagrebu je u 76. godini umro 5. travnja političar i medijski djelatnik te dugogodišnji glavni direktor Radiotelevizije Zagreb Branko Puharić.

Diplomirao je na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Radioteleviziji Zagreb bio je zaposlen od 1972. do 1986. godine, uz prekid od 1978. do 1981. godine. Pod njegovim je vodstvom Televizija Zagreb od 1973. do 1978. godine znatno povećala proizvodnju vlastita programa i postala jedna od vodećih medijskih kuća u bivšoj Jugoslaviji i među članicama Europske radiodifuzijske unije (EBU).

U tome je razdoblju nastao niz kapitalnih programskih i produkcijskih djela, Drugi program Televizije Zagreb prešao je iz eksperimentalnoga u redovito emitiranje, a financijska ulaganja u kulturu Radiotelevizije Zagreb prvi su put nadmašila proračunska ulaganja.

Branko Puharić među kolegama i suradnicima ostat će zapamćen po izjavi da se televizijska godina ne pamti po političarima nego po kvalitetnim televizijskim serijama. Za njegova je mandata nastao niz kultnih televizijskih serija, koje su postale dijelom medijske i kulturne baštine, poput televizijskih serija Kiklop, Velo misto, U registraturi, Kapelski kresovi, Nikola Tesla, Anno Domini 1573, Gruntovčani, Smogovci i brojnih drugih.

Među brojnim je ostvarenim programskim projektima tijekom Puharićeva mandata ostalo posebno zapaženo i praćenje konferencije predsjednika država i vlada članica Pokreta nesvrstanih u Colombu 1976. godine na Cejlonu, današnjoj Šri Lanki, što je bio dotad najsloženiji programsko-tehnički projekt Televizije Zagreb. Konferenciju je svjetska javnost mogla pratiti zahvaljujući Televiziji Zagreb koja je za potrebe toga događaja izgradila prvi televizijski studio u toj državi.

Branko Puharić ostavio je nemjerljiv trag i na drugim područjima važnima za funkcioniranje današnje Hrvatske radiotelevizije. Za svojega je mandata potaknuo obnovu privremenoga produkcijsko-emisijskog centra Radiotelevizije Zagreb na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a kao glavni direktor Radiotelevizije Zagreb od 1982. do 1986. godine osigurao je financiranje dovršenja gradnje prve faze današnjega kompleksa Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju.

Bio je članom užega rukovodstva Saveza komunista Hrvatske od 1978. do 1981. godine, jugoslavenski veleposlanik u Poljskoj od 1986. do 1990. godine te zastupnik u prvome sazivu Hrvatskoga sabora od 1990. do 1992. godine.

Komemoracija za Branka Puharića bila je predviđena za 6. travnja u velikoj dvorani Krematorija na zagrebačkome groblju Mirogoju, a pokop će biti organiziran naknadno u Makarskoj.


Tagovi: radiotelevizija zagreb, branko puharić, hrt

U četvrtom izdanju »Volim Hrvatsku« prva pobjeda za Gorana Navojeca

Bojan Navojec i njegov tim odnijeli pobjedu i u trećoj ovosezonskoj emisiji Volim Hrvatsku

Povijest pred milijunima gledatelja

Središnji događaj svijeta zabave

Umro književnik i dugogodišnji urednik i scenarist na HRT-u Mladen Bjažić

KREDIT PONUDA 100 GARANCIJU U 4 SATI

Kredit Ponuda 100 od Garancija

Nabavite brzi krediiit ovdje

Nabavite brzi krediiit ovdje

Nabavite brzi krediiit ovdje

Pomozimo Jelici da ponovno vidi

Obitelj i brojni Bjelovarčani ispratili Albina Vidovića na posljednji počinak

Rukometašice dovele Bjelovar na vrh hrvatskog rukometa

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO