NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Dvoje prijatelja u lovu na avanture

OSOBE TJEDNA – LJUBICA KLJUČARIĆ I VEDRAN CINDRIĆ: OD ŠKOLSKIH KLUPA DO SKROVITIH MJESTA NOVOG ZELANDA
Dvoje prijatelja u lovu na avanture

Ljubica i Vedran predstavit će ovoga petka  u gradskoj knjižnici dosad neprikazane i neobjavljene materijale sa svog posljednjeg putovanja. Dvoje avanturista otkrilo je što je to što ih pokreće na putovanja te zašto nećete požaliti pridružite li im se 17. veljače u na Studijskom odjelu Narodne knjižnice »Petar Preradović« u Bjelovaru.

14.02.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Privatna arhiva PREGLEDA: 7138


Može li se odrediti tren rađanja ljubavi? Ljubica Ključarić nikada nije ni pokušavala dokučiti kada je i kako odlučila veliki dio života posvetiti otkrivanju nepoznatih zemalja. Jednostavno je, kako kaže, krenula. Prvo je s prijateljima upoznala teren domaćeg kontinenta, a potom se odvažila i na put u nepoznato. Sama, mlada, oslonjena na vlastite sposobnosti i bez prevelike materijalne »popudbine«.

– Sama sam proputovala SAD, Kanadu i Brazil, a s prijateljima sam bila u Meksiku i Novom Zelandu – pojašnjava učiteljica razredne nastave zaposlena u međunarodnoj osnovnoj školi Bright Horizons u Zagrebu. Vedran pak iz osnovnoškolskih dana pamti kako je dosadne sate matematike i fizike kratio listajući atlas svijeta te zapisujući gradove i države koje želi posjetiti.

– Onda sam u gimnaziji pročitao brdo putopisnih knjiga i to me je ponijelo. Prvo veće putovanje ostvario sam u 21. godini. Boravio sam u New Yorku tri mjeseca te sam s dvojicom prijatelja odlučio proputovati cijelu Ameriku; od New Yorka do Los Angelesa i San Diega...  – prisjeća se Vedran čije su cipele dosad pregazile dobar dio Južne Amerike, Australije, Solomonskih Otoka, a prije nekoliko se mjeseci vratio iz Vijetnama.

– U nešto manje od mjesec dana prošao sam gotovo cijelu zemlju, od Kambodže do Laosa – dodaje Vedran, svjetski putnik i diplomirani novinar. Iako se poznaju još od školskih dana, ideja o zajedničkom putovanju rodila se tek nedavno.

– Ljubica me je nazvala iz Toronta gdje je tada živjela jer je putem interneta saznala za takozvanu Working Holiday vizu dostupnu i za Hrvate – pojašnjava Vedran. Prvih nekoliko mjeseci živjeli su u Aucklandu, gradu na sjeveru Novog Zelanda te potom s još dvoje prijatelja krenuli na put od najsjevernije do najjužnije točke zemlje.

– Gotovo dva mjeseca proveli smo putujući s kraja na kraj zemlje i gotovo svaku noć proveli spavajući pod vedrim nebom. Zapravo ne postoji način da bolje upoznate ljude i zemlju u kojoj boravite – dodaje Vedran.

Impresivne fotografije nacionalnih parkova, fjordova, glečera, vulkana i ostalih prirodnih ljepota Novog Zelanda dvojac će prvi put pokazati javnosti na predavanju u Narodnoj knjižnici »Petar Preradović« u Bjelovaru u petak, 17. veljače. U zanimljivoj putopisnoj priči prikazat će osobitosti života na zadnje naseljenom kopnu na zemlji, ali i podijeliti s publikom vlastite impresije, razmišljanja i dojmove skupljene na putovanju. Ljubica i Vedran slažu se da ovakva putovanja mijenjaju ljude.

– Kroz putovanja sam naučila puno o sebi i svijetu. Upoznala sam različite načine života; od najsiromašnijih sudbina do vrlo  lagodnog i oholog odnosa prema životu. Radila sam različite poslove – od cateringa na najprestižnijim događanjima, rada na eko farmi, hostelima, organizaciji filmskog festivala u Torontu do predavanja u školi stranih jezika na Novom Zelandu – navodi Ljubica kojoj su sva njezina putovanja jednako draga. Ipak, baš kao ni Vedran, ne zna bi li svima savjetovala odlazak na daleka putovanja.

– Najvažnija je volja i urođena snalažljivost, naročito ako putujete bez mnogo novca – dodaje naša sugovornica.

– Netko uživa u neprestanom lutanju, nekom je najljepše biti kod kuće. I jedno i drugo je dobro ako ti tako odgovara – nadovezuje se na prijateljičine riječi Vedran ističući da sam ne može izdvojiti najdraži segment između pripreme do povratka s putovanja.

– Svaki dio je poseban – od pripremanja kada te puca adrenalin i polijetanja aviona i shvaćanja da više nema nazad pa do upoznavanja novih ljudi. Meni se do sada na svakom putovanju dogodio i barem jedan veći neočekivani događaj. To te kao putnika prvo uplaši i šokira, a kasnije to nosiš sa sobom kao uspomenu koju nećeš nikada zaboraviti – zaključuje Vedran.

Tagovi: novi zeland, avantura, putovanje, svjetski putnici

Ljubica i Vedran o zemlji dugog bijelog oblaka

Učenje i avantura za početak radnog tjedna

Bjelovarčanima prvo mjesto na sportskim igrama šumara

Prskalo treći na 100 s preponama na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Sastanak oko »Elektrometala« u Gradskoj upravi

Proglašena elementarna nepogoda

Prvak svijeta iz Bjelovara!

Obilježavanje Dana državnosti

Komemoracija u Lugu

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

kredit 100 od garanciju privatni od 2.000 eura ima

Praznički četvrtak na grđevačkim bazenima

Prometna nesreća u četvrtak navečer

Miroslav Škoro u Ivanskoj

30.06.2017.Susret u zavičaju 3

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO