NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Dvoje prijatelja u lovu na avanture

OSOBE TJEDNA – LJUBICA KLJUČARIĆ I VEDRAN CINDRIĆ: OD ŠKOLSKIH KLUPA DO SKROVITIH MJESTA NOVOG ZELANDA
Dvoje prijatelja u lovu na avanture

Ljubica i Vedran predstavit će ovoga petka  u gradskoj knjižnici dosad neprikazane i neobjavljene materijale sa svog posljednjeg putovanja. Dvoje avanturista otkrilo je što je to što ih pokreće na putovanja te zašto nećete požaliti pridružite li im se 17. veljače u na Studijskom odjelu Narodne knjižnice »Petar Preradović« u Bjelovaru.

14.02.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Privatna arhiva PREGLEDA: 7710


Može li se odrediti tren rađanja ljubavi? Ljubica Ključarić nikada nije ni pokušavala dokučiti kada je i kako odlučila veliki dio života posvetiti otkrivanju nepoznatih zemalja. Jednostavno je, kako kaže, krenula. Prvo je s prijateljima upoznala teren domaćeg kontinenta, a potom se odvažila i na put u nepoznato. Sama, mlada, oslonjena na vlastite sposobnosti i bez prevelike materijalne »popudbine«.

– Sama sam proputovala SAD, Kanadu i Brazil, a s prijateljima sam bila u Meksiku i Novom Zelandu – pojašnjava učiteljica razredne nastave zaposlena u međunarodnoj osnovnoj školi Bright Horizons u Zagrebu. Vedran pak iz osnovnoškolskih dana pamti kako je dosadne sate matematike i fizike kratio listajući atlas svijeta te zapisujući gradove i države koje želi posjetiti.

– Onda sam u gimnaziji pročitao brdo putopisnih knjiga i to me je ponijelo. Prvo veće putovanje ostvario sam u 21. godini. Boravio sam u New Yorku tri mjeseca te sam s dvojicom prijatelja odlučio proputovati cijelu Ameriku; od New Yorka do Los Angelesa i San Diega...  – prisjeća se Vedran čije su cipele dosad pregazile dobar dio Južne Amerike, Australije, Solomonskih Otoka, a prije nekoliko se mjeseci vratio iz Vijetnama.

– U nešto manje od mjesec dana prošao sam gotovo cijelu zemlju, od Kambodže do Laosa – dodaje Vedran, svjetski putnik i diplomirani novinar. Iako se poznaju još od školskih dana, ideja o zajedničkom putovanju rodila se tek nedavno.

– Ljubica me je nazvala iz Toronta gdje je tada živjela jer je putem interneta saznala za takozvanu Working Holiday vizu dostupnu i za Hrvate – pojašnjava Vedran. Prvih nekoliko mjeseci živjeli su u Aucklandu, gradu na sjeveru Novog Zelanda te potom s još dvoje prijatelja krenuli na put od najsjevernije do najjužnije točke zemlje.

– Gotovo dva mjeseca proveli smo putujući s kraja na kraj zemlje i gotovo svaku noć proveli spavajući pod vedrim nebom. Zapravo ne postoji način da bolje upoznate ljude i zemlju u kojoj boravite – dodaje Vedran.

Impresivne fotografije nacionalnih parkova, fjordova, glečera, vulkana i ostalih prirodnih ljepota Novog Zelanda dvojac će prvi put pokazati javnosti na predavanju u Narodnoj knjižnici »Petar Preradović« u Bjelovaru u petak, 17. veljače. U zanimljivoj putopisnoj priči prikazat će osobitosti života na zadnje naseljenom kopnu na zemlji, ali i podijeliti s publikom vlastite impresije, razmišljanja i dojmove skupljene na putovanju. Ljubica i Vedran slažu se da ovakva putovanja mijenjaju ljude.

– Kroz putovanja sam naučila puno o sebi i svijetu. Upoznala sam različite načine života; od najsiromašnijih sudbina do vrlo  lagodnog i oholog odnosa prema životu. Radila sam različite poslove – od cateringa na najprestižnijim događanjima, rada na eko farmi, hostelima, organizaciji filmskog festivala u Torontu do predavanja u školi stranih jezika na Novom Zelandu – navodi Ljubica kojoj su sva njezina putovanja jednako draga. Ipak, baš kao ni Vedran, ne zna bi li svima savjetovala odlazak na daleka putovanja.

– Najvažnija je volja i urođena snalažljivost, naročito ako putujete bez mnogo novca – dodaje naša sugovornica.

– Netko uživa u neprestanom lutanju, nekom je najljepše biti kod kuće. I jedno i drugo je dobro ako ti tako odgovara – nadovezuje se na prijateljičine riječi Vedran ističući da sam ne može izdvojiti najdraži segment između pripreme do povratka s putovanja.

– Svaki dio je poseban – od pripremanja kada te puca adrenalin i polijetanja aviona i shvaćanja da više nema nazad pa do upoznavanja novih ljudi. Meni se do sada na svakom putovanju dogodio i barem jedan veći neočekivani događaj. To te kao putnika prvo uplaši i šokira, a kasnije to nosiš sa sobom kao uspomenu koju nećeš nikada zaboraviti – zaključuje Vedran.

Tagovi: novi zeland, avantura, putovanje, svjetski putnici

Ljubica i Vedran o zemlji dugog bijelog oblaka

Učenje i avantura za početak radnog tjedna

Marić obećao Tomincu da će pitanje zemljišta budućeg stadiona biti uskoro riješeno

Veliki rezultat u malom nogometu

Župan Damir Bajs najavio dvadeset četvrte Dane hrvatskog pučkog teatra

Damir Bajs u radnom posjetu Daruvaru

Župan Bajs na radionici o održivom razvoju

Hrebak na bazenu s vrtićkom djecom

Gradonačelnik Hrebak najavit će gradski natječaj za najbolju start-up tvrtku

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

BRZE KREDIT i POZAJMICE.

Nudimo Novčane Pozajmice

Financijska pomoć.

nude kredite između posebice

Kombi sletio u šumu, vozač u bolnici

Peugeot se zaletio u Audija u Frankopanskoj

Subotnja šetnja Bjelovarom

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO