NASLOVNAKULTURNO ZVONOGLAZBA

Oni u nešto udarati moraju

OTVOREN 14. MEĐUNARODNI UDARALJKAŠKI TJEDAN
Oni u nešto udarati moraju

Rodiš se u Bjelovaru, a dalje je lako – ponovio je svoj, u šali smišljen odgovor na novinarsko pitanje otprije desetak godina: »Kako postati udaraljkaš?«, umjetnički ravnatelj festivala Igor Lešnik

21.01.2017. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 1842


BJELOVAR U četvrtak, 19. siječnja, u Bjelovaru je otpočeo 14. po redu Međunarodni udaraljkaški tjedan (International Perception Ensemble Week – IPEW). Iako se tijekom godina »tjedan« u nazivu manifestacije sveo na  tek četiri dana, kvaliteta programa i odlična organizacija svih ovih godina čine festival prepoznatljivim i daleko izvan granica naše zemlje. Osim glazbenih gostiju iz šest  stranih zemalja (Italija, Francuska, Belgija, Slovenija, Španjolska, Tajvan i Hrvatska) svaki je festival prilika i da se na jednom mjestu okupe brojni bjelovarski udaraljkaši – bivši i sadašnji učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

Bjelovar je odavna poznat po svojim sjajnim glazbenicima među kojima se pak naročito ističu udaraljkaši. Potvrdio je to još prije desetak godina i profesor udaraljki Igor Lešnik, umjetnički ravnatelj festivala svih ovih godina. Naime, na novinarsko pitanje: »Kako postati udaraljkaš?«, Lešnik je, doduše u šali,  jednostavno odgovorio: »Rodiš se u Bjelovaru, a dalje je lako«. Imao je profesor i te kakvo pravo na takav pompozan odgovor prisjetimo li se da je na tim festivalima dirigirao ansamblom Bing Bang, gotovo stopostotno bjelovarskim. Tada samo jedan član sastava nije bio iz Bjelovara.

Ove godine festival je otpočeo četirima koncertima, odnosno cjelovitim tematskim nastupima predstavnika četiriju udaraljkaških ansambala, a do nedjelje će se Bjelovarčanima u Domu kulture predstaviti dva  ansambla po večeri. Glazbenici udaraljkaši ove godine, osim majstorijama na raznim vrstama udaraljki, predstavljaju se bjelovarskoj publici i kao skladatelji jer je sva glazba koju izvode autorska, odnosno kantautorska. 

Hvalevrijedan rad ravnateljice te djelatnika bjelovarske glazbene škole na organizaciji festivala okrunjen angažmanom profesora Igora Lešnika podupire s logističke i financijske strane svih ovih godina Grad Bjelovar.

Tagovi: 14. međunarodni udaraljkaški tjedan, ipew, glazbena škola vatroslava lisinskog, igor lešnik

15. Međunarodni tjedan udaraljkaša od 17. do 20. siječnja u Bjelovaru i Zagrebu

Sviraju udaraljkaši iz Italije, Belgije, Tajvana, Francuske, Slovenije, Španjolske i Hrvatske

Ujutro predavanja, navečer koncerti!

Lorana Radičević i Luka Baranašić prvi na Državnom natjecanju u Zagrebu

Oskari znanja u rukama bjelovarskih glazbenika

Subotnja šetnja Bjelovarom

Jeste li vidjeli sudar u ponedjeljak na križanju Bakačeve i Frankopanske?

Kolegij svih pet gradonačelnika županije

Bajs na potpisivanju ugovora o prometnom masterplanu: »Najbitnije je opslužiti gospodarstvo«

Ponuda kredita za ozbiljni i iskreni ljudi (zeljka.b

Zajam nudi izmedu ozbiljne brzo posebno u 48 sati (ze

Svi oni kojima je potrebna pomoc brzo(zeljka.baletic

Financiranje novac od 5.000 € ima 900.000 €(zeljka.b

Kredit za sumu od 7.000 evra ima 500.000 eura: (zelj

U naletu automobila smrtno stradao biciklist

Dijete školske dobi teško ozlijeđeno u prometnoj nesreći nedaleko Čazme

Iz MUP-a najavljuju pojačani nadzor u prometu

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO