NASLOVNAZVONIMO ZA VASŽIVOT

Rastura računalo i uči nordijske jezike

IAKO JE ZA PUNO TOGA USKRAĆENA, AUTISTIČNA ANA (11) OSTAVLJA BEZ DAHA NEKIM DRUGIM SPOSOBNOSTIMA
Rastura računalo i uči nordijske jezike

Svjesni smo da naša Anči nikada neće moći živjeti sama i da moramo razmišljati što će biti s njom kada nas jednom ne bude. Jedina sigurnost je inkluzija za koju u Hrvatskoj gotovo i ne postoje uvjeti, kažu roditelji Mario i Kristina

22.12.2016. PIŠE: Bjelovarski list FOTO: Štefan Brajković PREGLEDA: 5569


BJELOVAR Svi mi kroz svoj život putujemo kako najbolje znamo i umijemo. Odrastajući shvaćamo do kojih granica možemo i obično se njima prilagođavamo. No, oko nas žive i oni kojima su granice strani pojam, a na život oko sebe gledaju drukčijim očima. Jedanaestogodišnja Ana Milašinović iz Bjelovara, naša je junakinja i jedna je od takvih, posebnih ljudi. No, za razliku od drugih autističnih osoba, Ana dopušta drugima da ulaze u njezinu svakodnevicu i rado sudjeluje u nekim aktivnostima.– Ne mogu izreći koliko su nam pomogli roditelji i djeca u Aninom 4.a. Kada smo ju s osam godina odlučili uključiti u redovno školsko obrazovanje strepili smo, ali smo imali tu sreću da smo naišli na krasne ljude i njihovu djecu koji su našoj Ani pravi prijatelji. Nikada ju nisu omalovažavali ili se je ismijavali, čak se pristaju uključiti i u njezine neobične igre – sretan je tata Mario. Presudan je bio prvi roditeljski.

SKOK SU RUBA

– Nacrtao sam im dvije okomite crte. S jedne strane je ponor, a na rubu je moja Ana, vaša su djeca s ove strane i o njima ovisi hoće li ju gurnuti u ponor ili povući za sobom – na svoj ih je način Mario zamolio za pomoć. Svjestan je, kaže, da Anin život nikada neće ni izbliza ličiti životu njezinih vršnjakinja, ali se zato veseli i svakom, ma koliko se nama drugima činilo, malom pomaku.– Upravo smo doživjeli da je naša djevojčica napravila selfie s kolegicama. Vjerujte, to je za autističnu djecu veliki uspjeh. Ona od malena odlično barata kompjutorom. I supruga i ja smo računalno obrazovani, ali njezine sposobnosti daleko nadilaze naše. Siguran sam, kada bi naše društvo bilo drukčije i omogućilo im svima inkluziju, da bi svatko od njih sigurno na svoj način itekako bio koristan. Neki kažu da se tješim, pa dobro ako je i to istina, ali mi znamo da naša Anči nikada neće moći živjeti sama i da moramo razmišljati što će biti s njom  kada nas jednom ne bude, a jedina sigurnost je inkluzija. No, nažalost u Hrvatskoj su tako skromni uvjeti za inkluziju osoba s autizmom da nas to sve plaši – priča Mario. Dok razgovaramo s Mariom i Kristinom, Ana je, kako kažu, u svome svijetu. Sa slušalicama na ušima, sjedi na svom omiljenom stolcu ispred kompjutora. Ovih se dana odlučila ponovo vratiti Teletabisima, ali ih ona ne želi gledati na hrvatskom, već engleskom jeziku. Osim tog, Ana odlično upotrebljava i neke druge strane jezike, u što smo se i sami uvjerili. Do nedavno, kažu nam roditelji, zanimao ju je španjolski, a ovih dana posvetila se sjevernoeuropskim jezicima.SUZE BEZ ODGOVORA

– Pogledaj, ovo su ovčice – odjednom nam se obraća Ana, pokazujući na ekranu životinjsku farmu napravljenu od dječjih igračaka. Bez problema se i pristala fotografirati za naš list, a doznajemo kako i rado ide u školu. U svom 4.a uz pomoć asistenta uspijeva na svom mjestu biti sve školske sate, a ključna je stalna, osobna animacija. No, na ulicu ne može sama jer jednostavno ne shvaća ništa i nikoga kao moguću opasnost. Anu u njezinom Bjelovaru mnogi već poznaju i po svojoj izravnosti. Na ulici nikada neće proći pokraj nepoznate osobe da ju ne pozdravi. I ako s druge strane odgovor izostane, uporna je. I to je znak da njezin autizam nije uobičajen. No, što se sve događa u njezinom svijetu gotovo je nemoguće dokučiti, čak i njezinim roditeljima.– Uspjeli smo shvatiti tek jednu njezinu traumu, odsutnost nekoga od nas dvoje. S obzirom na moj posao vatrogasca i rada u smjenama, normalno je da me nekada nema cijeli dan. Ali kada idem na teren i kući ne dolazim više dana, počinju komplikacije i to ozbiljne. U jednoj takvoj situaciji dobila je tikove. Ona jednostavno ne percipira da je tata vatrogasac i da je na terenu – priča Mario.  Kristina kaže kako je problem i što je kod autistične djece nemoguće dokučiti zašto plaču, zašto se smiju ili viču i negoduju. U svemu tome, kaže, najbolnije za roditelja kada ih takva stanja zateknu na ulici pa začuju dobacivanja o tome kako je nekulturna i neodgojena. Između ostalog, i zbog toga je važno i na ovaj način uvijek iznova skretati pažnju na posebne ljude koji su uvijek vrijedni naše pažnje, pogotovo kada nam ne znaju reći koliko im je to važno.

Bjelovarska Udruga kao veliki oslonac

Obitelj Milašinović tek je jedna od 15 bjelovarskih koje su odlučile bolje sutra za svoju djecu s autizmom potražiti udruživanjem. Nakon što su se osnovali i nekoliko mjeseci već dolaze u dodijeljeni im gradski prostor na Matoševom trgu, poznati su po brojnim aktivnostima. Jedni drugima su velika potpora, a kako prenosi Mario Milašinović, voljeli bi što prije osvijestiti još neke bjelovarske roditelje i pomoći im da na vrijeme shvate kako se s autizmom može nositi i na drukčije načine, a ne potiskujući ga i skrivajući se iza raznih opravdanja.

– Puno bi nam pomoglo kada bi s našom djecom radili stručnjaci, poput logopeda. Nadamo se da ćemo im jednog dana i to moći priuštiti u našem gradu, a ne da za sve moramo odlaziti u Zagreb. Uz ranu uspostavu dijagnoze, to je jedini jamac napretku – siguran je Milašinović. 


Tagovi: autizam, ana milašinović, autistična osoba

Promicanje prava autistične djece

U subotu se gasi javna rasvjeta

Hrebak najavio manifestaciju »Pisanicom do Uskrsa« i holografsku projekciju

Preminuo omiljeni profesor

Župan Bajs na konferenciji predstavio projekt »Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije«

Na današnji dan prije godinu dana preminuo je legendarni pionir rock gitare

Bajs u Varaždinu potpisao sporazum o suradnji pet županija

Župan Bajs potpisao Pismo namjere za novi školski smjer u Čazmi

Zamjenica gradonačelnika na obilježavanju Dana Grada Pakraca

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dobio sam KREDITA / carineevoisier3@gmail.com

Dario Hrebak: »Svi samo pričaju o problemima, mi smo ih odlučili rješavati!«

Koving – dva desetljeća uspjeha

Preminuo omiljeni profesor

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO