NASLOVNAZVONIMO ZA VASZANIMLJIVOSTI

BOŽIĆ U BJELOVARU: Ne propustite bjelovarska božićna svjetla

ČAROLIJA SVJETLEĆIH LAMPIONA
BOŽIĆ U BJELOVARU: Ne propustite bjelovarska božićna svjetla

U petak, 16. te subotu, 17. prosinca od 20 sati u središnjem gradskom parku uživajte u nesvakidašnjoj vizualnoj senzaciji – puštanju svjetlećih lampiona.

15.12.2016. PIŠE: Zvono.eu FOTO: Facebook PREGLEDA: 10340


BJELOVAR Pogled na zimsko noćno nebo put posuto lelujavim lampionima u kojima tinja plamen svijeće u Kini je potpuno uobičajena novogodišnja praksa. Ipak, i danas se tom ritualu posvećuje mnogo pažnje jer je riječ o jednom od najdojmljivijih javnih događaja u godini. Vremenom se kineska svjetleća atrakcija proširila i na zapad, a oni koji su je imali prilike vidjeti uživo, slažu se da je riječ o nezaboravnom događaju. Ove godine, prvi put, šareni lampioni zasvijetlit će i nad Bjelovarom. Za to su zaslužne studentice Akademije likovnih umjetnosti u zagrebu Bianka Garčević, Mia Maraković, petra Šabić i Anđela Zanki.

Djevojke vas očekuju na štandu u središnjem gradskom parku (Trg Eugena Kvaternika) u petak i subotu. Lampione možete kupiti na štandu od 18 sati.  Manji lampioni dostupni su u šest boja: žutoj, zelenoj, crvenoj, plavoj, ružičastoj i ljubičastoj. Cijena je 20 kuna.

Veći lampioni imaju oblik srca i bijele su boje. Njihova je cijena 25 kuna.

U 20 sati službeno će započeti zajedničko puštanje lampiona.

Detalje možete pogledati na facebook stranici.

Kratka legenda o svjetleći lampionima

Prema legendi, kineski general Liang je puštanje svjetlećih lampiona koristio kao vojnu signalizaciju. U Kini se još nazivaju »nebeskim svijećama« ili »vatrenim balonima«, a prema kineskom običaju se prije puštanja lampiona zamisli (ili zapiše na lampion) želja koja će se potom ostvariti pri dolasku u raj. Svjetleći lampioni se u Kini i danas puštaju tijekom proslave Kineske nove godine i time održavaju tradiciju staru više od 2000 godina. Izvan Kine, mnogi su svjetski festivali poprimili ovu praksu stoga danas postoji nebrojeno mnogo festivala posvećenih isključivo puštanju svjetlećih lampiona. Vjerovanje, između ostalog, i govori kako se lampioni puštaju u zrak kako bi i ljudske brige odletjele s njima.
Tagovi: svjetleći lampion, božić u bjelovaru

Gradonačelnik Hrebak za »Božić u Bjelovaru« najavljuje klizalište

BOŽIĆ U BJELOVARU: Flashback

BOŽIĆ U BJELOVARU: Big Band VLG Predavac

BOŽIĆ U BJELOVARU: Vox Feminae

BOŽIĆ U BJELOVARU: Neki Novi Klinci – Balašević tribute band

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Klik do Kredit i Pozajmice

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Prijavite se za vaš brzi kredit danas

Od prekjučer se u Bjelovaru nudi prava, izvorna pizza

Troje liječnika bjelovarske bolnice na sudu zbog nesavjesnog liječenje

Roberta igra tenis na Floridi

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO