Sukob oca i kćeri na suprotnim stranama Sile

NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

FOTO: Internet

PROSINAČKI HIT: »ROGUE ONE: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA«, FILM SNIMAN I U DUBROVNIKU

Sukob oca i kćeri na suprotnim stranama Sile

Što možemo očekivati od osmog kinematografskog komada iz franšize Star Warsa?

8.2.2017. 16:18 | Miroslav Ambruš-Kiš PREGLEDA: 1617

Iako je bjelovarska ponoćna pretpremijera (srijeda, 14. 12. 2016. u 00:01) već bila gotova stvar, naknadnom je pameću utvrđeno kako to ove godine, zbog istodnevne večernje projekcije na Dubai Film Festivalu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, neće biti izvedivo. Preostala je, dakle, »samo« obična pretpremijera u 19 sati, istodobno kada i u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj i Tajvanu.

Pa, što možemo očekivati od sedmog kinematografskog komada iz franšize Star Warsa?

Takozvani pravovjerni ljubitelji Zvjezdanih ratova, oni još od 1977. godine, koji su u svjetove Georgea Lucasa uveli i svoju djecu, a mnogi i unuke, skeptično su 2012. vrtjeli glavom na vijest da je Disney otkupio od Lucasa sve u vezi sa Zvjezdanim ratovima za 4,06 milijardi dolara. Plašili su se prvenstveno najave kako će, umjesto »kad budu dovršeni«, filmovi toga serijala izlaziti svake godine o prosincu, za sada sve do 2020. godine.Vatreni pratitelji svega što je o Star Warsima ikada objavljeno, u kinofilmovima, animacijama, televizijskim serijama i jednokratnim specijalima, romanima i stripovima, jako cijene svoje vrijeme provedeno s Lucasovim junacima i svjetovima jer su puno puta »utvrđivali gradivo« pa osim glavne crte svih priča i junaka koji se u njima pojavljuju, poznaju i sve epizodiste, rukavce priče i njihove protagoniste, sve letjelice i druge naprave, vrlo su skeptični prema nekonzistentnosti. Jako dobro razlikuju »autentične filmove« od »apokrifa«, neovisno o tome dolaze li iz samoga Lucasfilma, ovlaštenih eksploatatora ili su samostalna fanovska djela.

Ne računajući iskorištavanje rekvizita i kostima čupavih patuljaka Ewoka, jedan od najkritiziranjih »apokrifa« bio je upravo Lucasov novogodišnji specijal, mjuzikl koji je išao 1978. godine, upravo u ovo doba, a u kojemu se pojavljuju svi junaci: Luke Skywalker, C-3PO, R2-D2, Darth Vader, princeza Leia, Han Solo i drugi maskirani stvorovi… U njemu se čak u svijet Zvjezdanih ratova uvodi Boba Fetta, lovca na ucijenjene, a ne nedostaju ni minute u kojima svemirom fijuču X-wing, Millenium Falcon i Imperijin zvjezdani razarač. U njemu je i animirani dio. Ne nedostaje ni poznata, izvrsna glazba Johna Williamsa... Pa, ipak, ta se epizoda svejedno doživljava kao sramotna. Dovoljno je reći da je to shvatio i sam Lucas pa taj specijal više nikada nije repriziran niti je izišao na videokasetama ili DVD-u.Najzagriženiji među njima, pak, tvrde kako su samo tri najstarija nastavka originali, a da je kasnije snimljena prethodeća trilogija, pogotovo u vizualnom smislu, zapravo sprdnja. Možete onda zamisliti što tek ekstremni tvrde o lanjskoj akcijadi pod naslovom »Sila se budi«...

U novom filmu »Rogue One - Priča iz Ratova zvijezda« posve je sigurno kako se neće riješiti zagonetka s kraja filma »Sila se budi«, kada se Mark Hamill pojavljuje kao ostarjeli, čupavi i bradati Luke Skywalker. Priča je smještena negdje pred sami početak radnje prvog snimljenog filma iz serije Star Wars »Nova nada«, kao što se vidi iz pomno razrađene sheme vremenske crte.¸To je razdoblje kada se formira Galaktičko Carstvo pogonjeno tamnom stranom Sile, a organizira mu se otpor tada još slabašnog, ali odlučnog, Pobunjeničkog saveza. Prije premijernog prikazivanja Lucas najradoznalije muči informacijama na kapaljku, ne otkrivajući skoro ništa, puštajući ih da analiziraju pomno puštane foršpane: u kakvoj je ulozi novouvedeni lik, na čijoj je strani, kakva je ona nova naprava… U ovogodišnjem nastavku uvodi se mnogo nepoznatih likova. Glavni su Jyn Erso, koju glumi Felicity Jones, i Cassian Andor, kojega glumi Diego Luna. Njima Pobunjenički savez stavlja u zadatak da ukradu nacrte za novo superoružje - Zvijezdu smrti.Ben Mendelsohn pojavljuje se u ulozi Orsona Krennica, direktora Imeprijina istraživanja istraživačkog centra za napredna oružja, Donnie Yen, kao spiritualni ratnik Chirrut Îmwe, danska zvijezda Mads Mikkelsen u ulozi otuđenog oca Jyn Erso čiju poruku o testiranju Zvijezde smrti presreću pobunjenici. Nova je i robotska igračka K-2SO podrijetlom iz Carstva, ali koju su pobunjenici oteli, a Cassian Andor ga je preprogramirao. Baze Malbus, kojega glumi Jiang Wen, plaćeni je ubojica koji se Pobunjenicima pridružuje nakon što Imperija porobljuje njegov svijet. Kao veteran ratova klonova Saw Gerrera pojavljuje se i slavni Forest Whitaker, lik koji je već potvrđen u usporednim animiranim epizodama i u romanu »Star Wars: Krvna linija«

Ukratko, pojavljuje se šaroliko društvance novih i »podgrijanih« likova, čiju je stvarnu ulogu u glavnoj radnji teško odrediti. Film u trajanju 133 minute zacijelo nije samo »kreativni predah« prije filma o Hanu Solu najavljen za svibanj sljedeće godine, nego je to priča koja pokušava davati koheziju među događajima originalnih epizoda, ali i testiranje: bi li neki uvedeni likovi mogli postati uspješni za daljnje grananje svjetova Zvjezdanih ratova. Vidljivo je i naglašeno naknadno uvođenje azijskog tipa likova, vjerojatno iz komercijalnih razloga. Slično je bilo i s prethodnim uvođenjem afroameričkih glumaca u sagu koja je izvorno bila kombinacija bijelaca i egzotičnih fiktivnih stvorova.Sigurno je jedino da će u filmu Rogue One, kao i u prošlom, biti više akcije, a Chirrut Îmwe je zasigurno dar onima koje više zanima svojevrsna »duhovnost« Star Warsa. Dovoljno je reći kako u priči važnu ulogu ima i Darth Vader, čiji kostim navlači nekolicina glumaca, a glas mu pozajmljuje James Earl Jones. Dakle, bit će posla za one koji će u kino odlaziti s notesima da si naprave bilješke kako bi film mogli »na miru« pogledati još nekoliko puta i, naravno, otkriti još poneko skriveno iznenađenje kao što su cameo pojavljivanja bivših redatelja i producenata u ulogama za koje se inače angažiraju statisti. Filmofili će vjerojatno svoje poznavanje Zvjezdanih ratova testirati gledanjem filma i uspoređujući dovršeni proizvod s tračevima koje je za vrijeme njegove produkcije provaljivala specijalizirana štampa. Jedno od takvih zločestih očekivanja je i lik koji glumi Forest Whitaker, koji je glumačkom postavu pridodan razmjerno nedavno, lanjskoga lipnja. Čuje se da padaju oklade je li, s obzirom na to, njegova uloga uopće važna (i perspektivna za sljedeće nastavke), ili je on angažiran samo zato da podeblja zvjezdanu prašinu kojom ti filmovi zrače – i ništa više.Međutim, ključna zagonetka ostaje sam naslov filma Rogue One. Tko je, ili što je to? Za ovdašnju kino publiku stvar s naslovom je još zagonetnija – jer nije preveden. U rječnicima postoji sijaset značenja i teško je razabrati na koje se značenje naslov oslanja. Rogue znači i bitanga, i nestaško, i nevaljalac, i ono što u slengu na sjeverozapadu Hrvatske zovu »niškoristi«, ali je i epitet za slona koji se odmetnuo od krda, pa se u engleskom jeziku sve češće koristi i za odmetnike. Naslov nije preveden ni u Bugarskom. ali je u podnaslovu preveden kao »Buntovnici«, a nije preveden u njemačkom, katalonskom, španjolskom, portugalskom… Nije preveden čak ni u izrazito cjepidlački raspoloženom francuskom. Na poljskom glasi »Lotr jeden«, što znači »lopov«, a na ruskom »Изгой-один« u značenju »razbojnik«. Zanimljivo!


Tagovi: rogue one, star wars, ratovi zvijezda, kino, kulturni i multimedijski centar bjelovar

Danas 86. rođendan slavi veliki maestro, nenadmašni majstor filmske glazbe John Williams
Tko se posljednji jedi, najslađe se jedi
Prvi pogled na novu epizodu »Ratova zvijezda« – »Posljednji jedi«
Stiže nastavak uspješnice »Mamma Mia«
OSIT-ovci i učenici Pete osnovne skupa u kinu
Legendarni koncert grupe Queen 19. studenoga u bjelovarskom kinu
Film »Snjegović« obara sve rekorde
Karta više za dokumentarce – počeo je 12. DOKUart
12. DOKUart od 30. rujna do 6. listopada
Stotinjak bjelovarskih gledatelja uživalo u spektaklu Davida Gilmoura
David Gilmour u Pompejima – samo jednu večer u kinima širom svijeta
I u bjelovarskom kinu filmovi na srebrnom platnu
Diklić: Sretan sam što me moj grad voli. Ljubav je uzajamna.
Najgledaniji dokumentarac o Beatlesima na Međunarodnom danu jazza
Raspored filmova u bjelovarskom kinu
Raspored filmova u bjelovarskom kinu
Raspored filmova u bjelovarskom kinu
Raspored filmova u bjelovarskom kinu
Raspored filmova u bjelovarskom kinu
NK Šandrovac – NK Skok 2:2
NK Omladinac – NK Bilogorac 2:0
NK BŠK – NK Trnski 1:0
KOLO DOMAĆIH POBJEDA: Bilo uvjerljiv protiv Draganca, BŠK-u minimalna pobjeda protiv Trnskog
Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se
NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1
Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva
Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Grupa San & Vuco u Novoj Rači
Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana
Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila
Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna
Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida
Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Šandrovac – NK Skok 2:2

.

NK Omladinac – NK Bilogorac 2:0

.

NK BŠK – NK Trnski 1:0

.

KOLO DOMAĆIH POBJEDA: Bilo uvjerljiv protiv Draganca, BŠK-u minimalna pobjeda protiv Trnskog

.

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Auto udario dvije curice u Štefanju

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE