O ljudima koji namjerno idu u opasno, nepredvidivo i neizvjesno

NASLOVNAKULTURNO ZVONOFILM

FOTO: Internet

UZ PREMIJERU VRLO USPJEŠNOG KOREJSKOG FILMA »HIMALAJA

O ljudima koji namjerno idu u opasno, nepredvidivo i neizvjesno

Najzanimljivije je što je taj film došao u vrijeme kad se publika već zasitila filmova iz najviših planina kao što je i u nas bio film »Everest«, dokumentarac iz 2014. godine »Himalajska sirena na K2« te »Meru«, koji je bio u užem izboru za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji cjelovečernjeg dokumentarca

28.11.2016. 16:24 | Miroslav Ambruš-Kiš PREGLEDA: 2176

»Himalaja«, korejski pustolovni film koji se kod nas prikazuje od četvrtka, stiže nam s godinu dana zakašnjenja. To za dobar film nije nužno nedostatak, koliki je za neke druge filmove kao što su npr. razglašeni sezonski blokbasteri. S njima se kinodistributeri moraju požuriti, jer ako zakasne, film zbog kojega je promocija učinila sve da publici rastu zazubice do najzagriženijih može doći zaobilaznim i ilegalnim kanalima pa se distributeri grizu zbog štete.

A ovo je film koji se od početka prikazivanja, lanjskog 16. prosinca, za gledatelje prilično uspješno tukao protiv filma »Sila se budi« iz franšize Zvjezdanih ratova i »Sherlocka« s Benedictom Cumberbatchem.

U samoj je Koreji u prva tri vikenda prikazivanja s više od 1,24 milijuna prodanih ulaznica ne samo potukao globalnu konkurenciju, nego je po gledanosti nadmašio i - po mišljenju korejske kritike - najbolji domaći film »Insajderi«, politički triler prepun obrata u mješavini sudskog, gangsterskog i političkog podzemlja, na kojega je gledateljstvo hrlilo i zbog neprilične zasićenosti seksom i ultranasiljem.

»Himalaja« je, dakle, bila über alles. Najzanimljivije je što je taj film došao u vrijeme kad se publika već zasitila filmova iz najviših planina kao što je i u nas bio film »Everest«, dokumentarac iz 2014. godine »Himalajska sirena na K2« te »Meru«, koji je bio u užem izboru za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji cjelovečernjeg dokumentarca.Što je to privuklo publiku u »još jedan od planinarskih filmova katastrofe«?

Korejce je možda privukao slavni redatelj Lee Seok-hoon, i još slavniji korejski glumci Jung Woo, Kim In-kwon i Hwang Jung-min. Možda i to što se u filmu govori o stvarnim događajima koji su potresli Korejce, a u kojima je sudjelovao najslavniji korejski alpinist Um Hong-gil, neka vrsta korejskog pandana našeg Stipe Božića.

Taj je film ipak morao imati nešto više kad je osvojio više nagrada – od redateljskih, preko glumačkih, do nagrade za najbolji filmski plakat ‘(!) u 2016. godini – a ipak takva receptura ne mora biti jamstvo da film neće biti osrednji. Već smo u najavi filma Everest naglasili kako događaji u najvišim gorjima jednostavno nisu filmični, a ne pomažu im ni vratolomije s kamerama i obilje računalnih efekata.

»Himalaja« priča o susretu alpinističke globalne zvijezde s dvojicom himalajskih početnika koji s vrha spuštaju poginuloga kolegu, a veteran se sablažnjava nad njihovim nedostatkom osnovnih vještina i slabim rasuđivanjem. Nekoliko godina poslije Um sastavlja tim penjača kojima je cilj uspon na treći najviši vrh svijeta, 8586 metara visoku Kangčendžungu, najmasivniju planinu svijeta koja dužinom od 120 kilometara razdvaja Nepal i indijsku državu Sikim.

Dvojica šeprtljavih nesretnika iz pretpovijesti preklinju vođu ekspedicije da i njih uvrsti u penjački sastav, a vođa ih podvrgava žestokom treningu. Sam uspon protječe s mnoštvom nevolja u kojima prednjače ultraniske temperature i opaki vjetar, ali dvojica bivših novaka ipak pridonose uspjehu na granici od odustajanja. Par se nastavlja penjati i njihov uspješni niz treba 2004. godine kulminirati usponom na Everest.Bilo bi glupo ispričati kronologiju i ishod, kad je to dio narativa i šarma ovog filma, za koji su mnogo važniji međuljudski odnosi koji se bruse namjernim odlaskom u ambijent koji je smrtonosno opasan. Upravo u te finese kakve je teško doživjeti igdje drugdje osim u ratnim okolnostima ovaj film navodno najbolje izlaže, a filmska se publika, sa svim svojim predrasudama o visokim planinama, od početka lako poistovjeti s dvojicom naivnih studenata »opremljenih« isto takvim brojnim zabludama. I potom, uz sreću u nesreći što sreću najiskusnijeg, polako uviđaju što je stvarnost, a što fikcija.

Kažu da se film prilično slobodno drži stvarnih događaja, iako su likovi i događaji na vremenskoj crti stvarni. Njegova je poanta više u tome »o čemu se tu radi« nego na pomnjivoj rekonstrukciji nečijih biografskih događaja. Tko ga je vidio kaže da je upravo to – filozofi bi rekli »ljudska situacija« – uz suočavanje s nepoznatim, nepredvidivim i neizvjesnim, prava i sočna poanta filma.


Tagovi: himalaja, kangčendžung, nepal, indija, alpinizam

Raspored filmova u bjelovarskom kinu
Međunarodni Dan joge u središnjem bjelovarskom parku
Fascinantna Indija
Poželjeli ponovni uspon!
NK Šandrovac – NK Skok 2:2
NK Omladinac – NK Bilogorac 2:0
NK BŠK – NK Trnski 1:0
KOLO DOMAĆIH POBJEDA: Bilo uvjerljiv protiv Draganca, BŠK-u minimalna pobjeda protiv Trnskog
Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se
NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1
Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva
Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Grupa San & Vuco u Novoj Rači
Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana
Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila
Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna
Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida
Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«
Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji
Poginuo motorist u blizini Đurđevca

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Šandrovac – NK Skok 2:2

.

NK Omladinac – NK Bilogorac 2:0

.

NK BŠK – NK Trnski 1:0

.

KOLO DOMAĆIH POBJEDA: Bilo uvjerljiv protiv Draganca, BŠK-u minimalna pobjeda protiv Trnskog

.

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Auto udario dvije curice u Štefanju

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE