U pet godina jeftini svemirski internet brzine mreže u uredu!

NASLOVNANA SVA ZVONAZNANOST I TEHNO

FOTO: Internet

SVEMIRSKA TVRTKA ELONA MUSKA SPACEX NAMJERAVA ZEMLJU POKRITI KVALITETNIM I BRZIM INTERNETSKIM SIGNALOM

U pet godina jeftini svemirski internet brzine mreže u uredu!

Bit će podjednako dostupan praktično svakom pojedinačnom korisniku na cijeloj Zemljinoj površini, u planinama, na oceanima, u pustinji ili polarnim područjima

20.11.2016. 12:17 | Miroslav Ambruš-Kiš PREGLEDA: 1575

Svemirska tvrtka Elona Muska SpaceX u utorak, 15. studenoga, američkoj upravi za telekomunikacije poznate po kratici FCC uputila je zahtjev, formalno zaprimljen dva dana poslije, u četvrtak, za dozvolom da lansira jato od ukupno 4425 telekomunikacijskih satelita. Namjera je te operacije da se na visinama između 1150 i 1270 kilometara postave sateliti, svaki mase 386 kilograma, koji bi Zemlju pokrili iznimno kvalitetnim i brzim internetskim signalom. Kvalitetnim, zato jer bi sateliti bili na razmjerno maloj visini pa bi, osim same brzine protoka podataka, bila i iznimno mala brzina odziva (latencije) same mreže.

Tim bi sustavom internet fantastične brzine do jednoga gigabita u sekundi postao podjednako dostupan praktično svakom pojedinačnom korisniku na cijeloj Zemljinoj površini. Za usporedbu, tolika je brzina prijenosa u danas najbržoj uredskoj lokalnoj računalnoj mreži u kojoj su računala međusobno povezana kabelom.

Svaki od serijski proizvedenih satelita emitirat će signalni snop pod kutom od otprilike 40 stupnjeva pokrivajući tlo u obliku elipse čija je duža os veća od 2000 kilometara, a uža oko 1060 kilometara. Životni vijek satelita procjenjuje se na pet do sedam godina, a kako bi koji dotrajao kontrolirano bi bio spaljen spuštanjem kroz atmosferu, zamijenio bi se novim.

O toj zamisli Elon Musk i drugi iz SpaceX-a javno govore još od lani. Spominje se i da bi svemirski internet prvim korisnicima mogao biti dostupan u samo pet godina. Samorazumljivo je da bi za proizvodnju, umrežavanje i održavanje tih satelita najprije mora biti utemeljena cijela nova industrija!One koje zanimaju tehnički detalji njihovog internetskog signala trebaju znati da će on biti u pojasima Ka i Ku, na frekvencijama 12-18 i 26,6-40 gigaherca.

Taj podatak, također, znači da signali širokopojasnog interneta iz orbite ne bi ometali nijedan drugi komunikacijski kanal, a jednako tako ne bi bilo ni opasnosti od sudara s postojećim satelitima, jer će biti znatno više od niske Zemljine orbite (na kojoj na 400 kilometara kruži ISS te neki drugi istraživački sateliti) te znatno niže od navigacijskih, telekomunikacijskih i geostacionarnih satelita raznih namjena koji su na visinama od 20 do 40 tisuća kilometara. Bit će također smješteni izvan unutarnjeg i vanjskog pojasa pojačanog svemirskog zračenja poznatih kao Van Allenovi pojasi, u kojima Zemljin magnetizam zadržava nabijene čestice svemirskog zračenja.

Sustav je zamišljen tako da sateliti mogu preusmjeravati snopove kako bi se u stvarnom vremenu optimizirala pokrivenost signalom. Elon Musk, čini se, doista pokazuje odlučnost da postavi sustav svemirskoga interneta. Čak je i Google, čini se, odustao od svoje slične inicijative da internetski signal širi putem stratosferskih balona, pa su Larry Page i Sergej Brin u Muskov projekt još lani uložili vlastitu milijardu dolara.

SpaceX je, čini se, pronašao procjep u orbitama u kojemu bi smjestio svoje satelitsko jato koje će biti brojnije od ukupnog broja aktivnih (1419) i postojećih neaktivnih satelita (otprilike 2600) u svim orbitama oko Zemlje. U prvom bi valu SpaceX lansirao 800 satelita koji bi pokrili Amerike, a njih bi se ubrzo dopunilo jatom s dodatnih 800. Sustav bi se na kraju kompletirao s posljednjim valom od 2825 satelita. Time bi se na uporabu dala komunikacijska infrastruktura kojom bi se jednako mogle služiti vlade i korporacije, ali se ponajprije mislilo na pojedince u zabačenim krajevima u koja čak ni bogati nemaju računicu da dovedu internet kablovima. Muska osobito zanimaju one 4,2 milijarde stanovnika koji nemaju pristup internetu, ali i svi oni kojima je internet dostupan, a današnja mu je prosječna brzina od samo 5,1 megabajt u sekundi. Za pojedinačni prijem bit će dovoljna mala i jednostavna ravna antena postavljena na krov ili zid, koju je u zeljama nesklonima internetskoj otvorenosti lako maskirati i sakriti.

U većini slučajeva pojedinci se ne bi trebli zamarati većim ulaganjima jer je ipak vjerojatnije da će lokalni poduzetnici s primopredajnicima većih kapaciteta u zabačenim predjelima organizirati lokalnu distribuciju signala. Samostalno bi se snalazili samo oni u na mjestima zabačenima poput polarnih istraživača, na brodovima ili u raspršenim pojedinačnim naseljima na otočićima, planinama ili u pustinjama. Naravno, i u zemljama u kojima država želi zadržati kontrolu nad internetskim sadržajima. Sam Musk vidi da bi kroz tu novu satelitsku mrežu pojedinačni korisnici činili tek desetak posto ukupnog prometa, a preostali kapacitet sposlužio bi za razmjenu podataka između velikih internetskih cjelina i velikih korporacija te rasteretio već danas preopterećene magistralne kablove ispod oceana.

Sustav je projektiran ponajprije s mišlju da korisnicima ponudi čim povoljniju cijenu, konkurentnu vezama koje su nude kroz kabel. To znači da bi - ne uspiju li se hitno modernizirati - današnje satelitske internetske kompanije bile istisnute s tržišta. Ponajprije jer su skupe. A i astronauti u niskoj Zemljinoj orbiti imat će internet brži nego sada, oslobađajući komunikacijske kanale nacionalnih svemirskih agencija.Ne valja s uma smetnuti da dvije trećine površine Zemlje čine oceani, pa će posebno na dobitku biti pomorci i pomorske kompanije, jer će vrlo brzo napustiti skupe komercijalne satelitske telekomunikacijske sustave koje se bave uglavnom telefonijom kao što su Iridium i InmarSat. Također će biti i probijene zabrane korištenja satelitske telefonije kakve i danas još propisuju Burma, Kina, Kuba, Rusija, Sjeverna Koreja i dijelom Indija, a da se i ne spominju države koje danas svojim stanovnicima povremeno ili stalno uskraćuju probrane ili sve internetske sadržaje i usluge poput Kine, Irana, Turske i drugih. To je također gotovo smrtna presuda telekomima koji se oslanjaju na telefoniju, fiksnu ili mobilnu, kad se svakome otvori mogućnost internetske komunikacije videom. Telefonija kakvu znamo, s roamingom i ostalim načinima naplate svakoga koračića, morat će postati banalno jeftina ili besplatna. U protivnom će nestati.

Da Musk misli ozbiljno ne svjedoči samo ovaj zahtjev za dozvolom, jer je to veliki korak naprijed prema posljednjem takvom zahtjevu, za dozvolu lansiranja pokusnih platformi za testiranje inženjerskih koncepata i projektiranoga hardvera. Njega je SpaceX predao u siječnju prošle godine.

Ne treba imati iluzija kako uspjeh i brzina ostvarenja ove ideje ovisi samo o prikupljenim investicijama, napretku u tehnološkom razvoju i birokraciji u Washingtonu. Mnogi u ovoj igri gube, a među njima ima prilično moćnih željnih da tome pruže sav mogući otpor, financijski i politički.Tagovi: spacex, elon musk, internet, satelit

Tehnologija ne vrijedi ako se njome ne znamo koristiti
Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada
Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira
Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači
Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile
ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi
U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice
MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare
Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru
Bojana Hribljan na potpisivanju ugovora za radove na obnovi škole u Predavcu
I župan Damir Bajs podržao program STEM
Bajs otvorio novoasfaltiranu cestu u Srijedskoj
Župan Bajs s češkom delegacijom u Češkoj osnovnoj školi u Končanici
Šest pobjeda bjelovarskih atletičara u Varaždinu
Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji
Najstariji nogometni turnir u spomen braniteljima odigran u Dragancu
Kamion prikolicom »počešao« auto na raskrižju
Dva finala za dječake NK Bjelovara na 16. memorijalnom turniru Dr. Anđelko Višić
Domaćini iz VRK Bjelovar pobjednici drugog Bjelovarskog cepelina
U Iloku 29. i 30. lipnja jedinstven DunavArt Festival
Znanstveni sajam održan u Kulturnom i multimedijskom centru
Kuhar pobijedio predrasude
Učiteljice na Terezijani
Najveća živa legenda popularne glazbe danas slavi 76. rođendan

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

Dokumentarni film o bjelovarskim braniteljima dogodine na Dan Grada

.

Bjelovarski Česi ispekli najbolje palačinke od krumpira

.

Bajs obišao radove na područnoj školi u Međurači

.

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

.

ALL STAR: Među odabranim igračima i trojica iz bjelovarskog KK Vedi

.

U subotu u Galovcu održan jahački seminar istaknute engleske trenerice

.

MOJA PATROLA: Aplikacija koja upozorava na policijske prometne ophodnje i radare

.

Novi album Nebojše Buhina predstavljen u Kulturnom i multimedijskom centru

Halid Bešlić na Terezijani

Zbog previsokih cijena goriva vozači ponovo zaustavili automobile

Sudar na križanju Đurđevačke i Matačićeve

Tekst o uvjetima rada na bjelovarskoj pedijatriji

Učiteljice na Terezijani

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Hoćete ići gledati nogometno SP na velikom ekranu u centru grada?

Da, sve utakmice, makar sjekire padale

Samo utakmice kad igra Hrvatska

Ne, radije gledam doma, udobnije je

Nisam u Bjelovaru, putujem u Rusiju, imam uplaćen aranžman

Kakav ekran? kakvo SP?

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE