Samozatajna promotorica mladih fotografa

NASLOVNAOSOBA TJEDNA

FOTO: Tugomir Pemper

OSOBA TJEDNA – ZLATA MEDAK, PREDSJEDNICA FOTOKLUBA BJELOVAR I OSOBA AFIRMACIJE FOTOGRAFSKOG UMIJEĆA

Samozatajna promotorica mladih fotografa

Bjelovarčanka Zlata Medak umirovljena učiteljica godinama sudjeluje u projektima Hrvatskog Fotosaveza i u svijet fotografije je uvela mnoge mlade nadarene ljubitelje fotografije

3.5.2016. 14:33 | Tugomir Pemper PREGLEDA: 3059

Malo je Bjelovarčana kojima je poznato da je njihova sugrađanka Zlata Medak, predsjednica Fotokluba Bjelovar, također i dopredsjednica Hrvatskog fotosaveza i glavna voditeljica programa za mlade i da je dobitnica nagrade »Faust Vrančić«, najprestižnije nagrade koju se u Hrvatskoj može dobiti za promicanje tehničke kulture, a tu je nagradu dobila za svoj doprinos razvoju fotografije. Zlata Medak postala je nezaobilazna u promicanju fotografskog umijeća u Hrvatskoj, a bjelovarski Fotoklub mjesto provjere svih projekata Hrvatskog fotosaveza kada je riječ o mladim fotografima, mjesto odakle takvi projekti odlaze u ostale dijelove Hrvatske. Gotovo da i nema važnijeg fotografskog događanja u Hrvatskoj u kojega nije uključena Zlata Medak. Istovremeno se Fotoklub Bjelovar već prepoznaje kao bjelovarski kulturni brand, posebice kad je riječ o mlađoj generaciji autora.FOTOKLUB BJELOVAR JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH U HRVATSKOJ

U svom radu klub spaja postavke suvremenih pedagoških nastojanja, pedagogiju slobodnog vremena, umjetnost i fototehniku, kažu poznavatelji Fotokluba Bjelovar koji danas okuplja 105 članova, a njihova predsjednica Zlata s osmjehom dodaje:

– Svi koji postanu članovi nikada ne napuštaju klub. Dolaze kao mladi, a ostaju cijeli život i ne prestaju se nikada baviti s fotografijom. Bez obzira kojom se strukom u životu bavili uvijek koriste fotografiju...

Za to je svakako dobrim dijelom  zaslužna i Zlata Medak koja odgovara na pitanje zbog čega je Fotoklub Bjelovar postao jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj:

– Fotoklub Bjelovar trudi se okupiti mlade Bjelovarčane na zajedničkom cilju. To je uživanje u druženju i bavljenje fotografijom. K tome posebnu pažnju posvećuje darovitoj djeci i mladeži. Rad kluba organiziran je tako da omogućuje individualan pristup svakom članu, samostalnost u radu i usmjeravanje prema osobnim sklonostima i sposobnostima. Posebice je razvijena suradnja s roditeljima članova kluba koji aktivno sudjeluju u raznim aktivnostima kluba kao što je nabavka sredstava i opreme, sudjelovanje u postavljanju izložbi, sudjelovanje na radionicama i sličnom, objašnjava Zlata Medak.Kvalitetu svoga rada Fotoklub Bjelovar potvrđuje i licencom za stručnu praksu iz područja fotografije te pripremom i polaganjem majstorskih ispita u suradnji s Obrtničkom komorom i Ministarstvom obrazovanja i znanosti.

– Svi majstori fotografije u Hrvatskoj dolaze ovdje polagati majstorski ispit u dogovoru s Obrtničkom komorom. Dolaze iz Poreča, Daruvara, Rijeke, Vinkovaca... da bi polagali stručni ispit. Imamo laboratorij  za crnobijelu fotografiju i ostalu opremu. U Fotoklubu radimo puno toga. Prepoznatljivi smo. Najvažnije je stalno uključivanje mladih iz cijele Hrvatske. Smatram da mladi drugačije vide život oko nas. Nisu zablokirani ni opterećeni, nego su slobodni i koriste fotoaparat da zabilježe sve oko sebe kako to oni vide, na svoj način.POSTIGNUĆA ČLANOVA NA SVJETSKOJ RAZINI

– Kontinuiranim radom, Fotoklub Bjelovar potvrdio se kao jedan od najuspješnijih klubova te vrste u Hrvatskoj. Postignuća članova dosižu i svjetsku razinu. Upravo iz razloga što se brine o kvalitetnom i društveno prihvatljivom provođenju slobodnog vremena djece i mladeži Bjelovara, Fotoklub Bjelovar zaslužio je poziciju prioriteta grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Takav položaj klub redovito opravdava visokim postignućima svojih članova u Hrvatskoj i svijetu.

Tako govori Zlata Medak, a na pitanje gdje je njezino mjesto i uloga u stvaranju ugleda bjelovarskih fotografa u zemlji i svijetu odgovara:

– Cijeli sam se život bavila mladima. Drugi je važan detalj koji je odredio moj životni put je zaljubljenost u prirodu... ali život me okrenuo prema tehnici. Ipak moja ljubav prema prirodi i kretanju ostala je do dana današnjeg.  Kada sam stekla uvjete da ne moram više raditi u školi i otišla u mirovinu, prije petnaestak  godina aktivno sam se uključila u aktivnosti Hrvatskog fotosaveza. Postojali su neki programi Ministarstva prosvjete koje sam prenijela u Hrvatski Fotosavez. Iako nisam fotograf, fotografija je medij u kojem sam našla sebe i u koji sam željela uključiti što više mladih talenata. Fotoklub Bjelovar je moja baza u kojoj propitujem i provjeravam svoje programe, a onda ih realiziram preko Fotosaveza u cijeloj Hrvatskoj.Našu je sugovornicu vrlo teško naći u Bjelovaru i prostorima Fotokluba jer sudjeluje u različitim aktivnostima u mnogim hrvatskim gradovima.

U Hrvatskom fotosavezu ja sam zamjenica predsjednika i  voditelj svih programa na razini cijele Hrvatske kad su u pitanju programi s mladima. Zbog projekata i vlastitog autorskog rada, obilaska đačkih domova, škola... Odradila sam prošle godine u Hrvatskoj 29 fotoradionica. Stalno sam na putu. Hrvatski fotosavez ima četiri baze u Hrvatskoj, jedna je u Lonjskom polju, zatim u Gorskom kotaru i Puli, a naravno i u Fotoklubu Bjelovar.

Čime se i kojim temama najviše posvećujete u fotografiji?

Zanimljivi su projekti u kojima nastaju turističke fotografije. Tu vrstu fotografije posebno njegujemo kod mladih fotografa i postižemo odlične rezultate. Park prirode Lonjsko polje postao je poznat na turističkom tržištu zahvaljujući upravo radovima Hrvatskog fotosaveza. Posebno se bavimo temama poput naše baštine i okoliša, objašnjava Zlata Medak svoja česta putovanja i aktivnosti izvan Bjelovara.

FOTOKLUB BJELOVAR OBILJEŽAVA 70. GODINA RADA

Na kraju spomenimo da je Zlata Medak istraživala i povijest fotografije u Bjelovaru i otkrila da je prvi fotoklub u gradu osnovan 1946. godine kada je osnovana i Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski fotosvez. To znači da će Fotoklub Bjelovar ove godine obilježiti 70 godina, a sve donedavno je korišten podatak da je klub znatno mlađi.Jedna od posljednjih aktivnosti naše sugovornice je postavljanje izložbe suvremene ruske fotografije 21 autora u bjelovarskom Gradskom muzeju i galeriji Fotokluba koja je ocijenjena visokim ocjenama ljubitelja fotografija. Od posljednjih uspjeha spomenimo također nagradu koju je primila od Veleposlanika Republike Češke Martina Košatke u Hrvatskom školskom muzeju početkom ove godine nakon 43. Međunarodne izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva »Lidice 2015«. Izdvojimo također i sudjelovanje na Međunarodnoj izložba fotografija mladih »XIX. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2015« gdje je od pregledanih 998 fotografija i 128 autora izabrano 8 fotografija za kolekciju Hrvatskog fotosaveza, a Matko Meštrović, član Fotokluba Bjelovar, dijelom je te kolekcije. Izbor radova za izložbu potpisala je Zlata Medak. Moglo bi se mnogo nabrajati  koje su sve aktivnosti i gdje se sve pojavljuje Zlata Medak jer se u Fotoklubu Bjelovar tijekom cijele godine uz mnoge aktualne događaje održavaju kreativne radionice.

– Slijedeći projekt je Međunarodna  izložba mladih do 21 godine s fotografijama iz svog kraja Stručna komisija odabire najbolje radove s kojima će se predstaviti mladi fotografi u svijetu. Ovaj put nema ograničenog broja sudionika i ta će izložba biti interesantna. Svaka zemlja može pokazati svoje ljepote. Prošli su i radovi mladih Bjelovarčana. Tako promičemo našu baštinu i prirodne ljepote – veseli se novoj izložbi Zlata Medak.Tagovi: zlata medak, hrvatski fotosavez, fotoklub bjelovar, fotografija

Fotoradionica za mališane iz Cicibana
Tekvando klub Fox novu sezonu počeo brojnim aktivnostima
Fotografije baštine – snimci mladih autora iz 30 zemalja
Toni Hnojčik – ime mu zaboravljaju, ali fotografije pamte
Iz povijesti fotografije u Bjelovaru
Petra Slobodnjak stvara trokut u koji hvata promatračev pogled
Dok Tihomir Pinter starinskom fotografskom tehnikom otkriva zagonetku željeza, Predrag Kovač dojmljivo prikazuje tragediju rata
Brajković na izložbi »Susret u zavičaju 3« imponira snagom svojih uradaka
Fotkajte i šaljite fotografije zimskih pisaničkih motiva
Najviše volim fotografirati ljude!
Oaza radosti u turobnom okruženju
NK Šandrovac – NK Skok 2:2
NK Omladinac – NK Bilogorac 2:0
NK BŠK – NK Trnski 1:0
KOLO DOMAĆIH POBJEDA: Bilo uvjerljiv protiv Draganca, BŠK-u minimalna pobjeda protiv Trnskog
Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se
NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1
Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva
Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru
Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća
Grupa San & Vuco u Novoj Rači
Damir Bajs u Krapini na sastanku četvorice župana
Došao sa stabljikom konoplje do Sabora, policija ga odmah uhitila
Prodajom stvari u Policijskoj upravi proračun popunjen za skoro šest tisuća kuna
Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida
Župan Bajs na konferenciji o projektu »Postani društveni poduzetnik«
Župan Bajs na radnom sastanku o likovnoj koloniji
Poginuo motorist u blizini Đurđevca
Zračna dostava kave – dronom – na gradilištu u Grubišnom Polju
Uspješan nastup Mire Gavrana u Gradskom muzeju Bjelovar
Auto udario dvije curice u Štefanju

Pretraži Zvono

48 SATI NA ZVONU

.

NK Šandrovac – NK Skok 2:2

.

NK Omladinac – NK Bilogorac 2:0

.

NK BŠK – NK Trnski 1:0

.

KOLO DOMAĆIH POBJEDA: Bilo uvjerljiv protiv Draganca, BŠK-u minimalna pobjeda protiv Trnskog

.

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

.

NK Bjelovar – HNK Vukovar 1991 0:1

.

Uz 92. rođendan Njezinog Veličanstva

.

Smeće organizirano čišćeno na više lokacija u Bjelovaru

.

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

.

Grupa San & Vuco u Novoj Rači

Subotnja šetnja bjelovarskim sajmom cvijeća

Auto udario dvije curice u Štefanju

Izgubio kontrolu nad BMW-om sletio i prevrnuo se

Pri pretjecanju poginuo motorist, nakon toga pijanac se sudario s policijom tijekom očevida

Bjelovar od države dobio 7 hektara zemljišta za stadion i školu

Aerodrom pokraj Čazme, uz ove ambicije, mogao bi postati troškovna rupa bez dna

Što mislite o potezu Darija Hrebaka s uvođenjem stimulacije do 1000 kn za gradske zaposlenike?

Bacanje para u ovoj krizi

To on svojima daje i kapom i šakom

Pa već dobivaju plaću, to bi im trebalo biti dosta

Da, ali ako budu radili bolje nego dosad

Kad dođem na gradski šalter sve obavim za manje od 20 min, zaslužuju te novce

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJE