NASLOVNAOSOBA TJEDNA

Samozatajna promotorica mladih fotografa

OSOBA TJEDNA – ZLATA MEDAK, PREDSJEDNICA FOTOKLUBA BJELOVAR I OSOBA AFIRMACIJE FOTOGRAFSKOG UMIJEĆA
Samozatajna promotorica mladih fotografa

Bjelovarčanka Zlata Medak umirovljena učiteljica godinama sudjeluje u projektima Hrvatskog Fotosaveza i u svijet fotografije je uvela mnoge mlade nadarene ljubitelje fotografije

03.05.2016. PIŠE: Tugomir Pemper FOTO: Tugomir Pemper PREGLEDA: 1800


Malo je Bjelovarčana kojima je poznato da je njihova sugrađanka Zlata Medak, predsjednica Fotokluba Bjelovar, također i dopredsjednica Hrvatskog fotosaveza i glavna voditeljica programa za mlade i da je dobitnica nagrade »Faust Vrančić«, najprestižnije nagrade koju se u Hrvatskoj može dobiti za promicanje tehničke kulture, a tu je nagradu dobila za svoj doprinos razvoju fotografije. Zlata Medak postala je nezaobilazna u promicanju fotografskog umijeća u Hrvatskoj, a bjelovarski Fotoklub mjesto provjere svih projekata Hrvatskog fotosaveza kada je riječ o mladim fotografima, mjesto odakle takvi projekti odlaze u ostale dijelove Hrvatske. Gotovo da i nema važnijeg fotografskog događanja u Hrvatskoj u kojega nije uključena Zlata Medak. Istovremeno se Fotoklub Bjelovar već prepoznaje kao bjelovarski kulturni brand, posebice kad je riječ o mlađoj generaciji autora.FOTOKLUB BJELOVAR JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH U HRVATSKOJ

U svom radu klub spaja postavke suvremenih pedagoških nastojanja, pedagogiju slobodnog vremena, umjetnost i fototehniku, kažu poznavatelji Fotokluba Bjelovar koji danas okuplja 105 članova, a njihova predsjednica Zlata s osmjehom dodaje:

– Svi koji postanu članovi nikada ne napuštaju klub. Dolaze kao mladi, a ostaju cijeli život i ne prestaju se nikada baviti s fotografijom. Bez obzira kojom se strukom u životu bavili uvijek koriste fotografiju...

Za to je svakako dobrim dijelom  zaslužna i Zlata Medak koja odgovara na pitanje zbog čega je Fotoklub Bjelovar postao jedan od najuspješnijih u Hrvatskoj:

– Fotoklub Bjelovar trudi se okupiti mlade Bjelovarčane na zajedničkom cilju. To je uživanje u druženju i bavljenje fotografijom. K tome posebnu pažnju posvećuje darovitoj djeci i mladeži. Rad kluba organiziran je tako da omogućuje individualan pristup svakom članu, samostalnost u radu i usmjeravanje prema osobnim sklonostima i sposobnostima. Posebice je razvijena suradnja s roditeljima članova kluba koji aktivno sudjeluju u raznim aktivnostima kluba kao što je nabavka sredstava i opreme, sudjelovanje u postavljanju izložbi, sudjelovanje na radionicama i sličnom, objašnjava Zlata Medak.Kvalitetu svoga rada Fotoklub Bjelovar potvrđuje i licencom za stručnu praksu iz područja fotografije te pripremom i polaganjem majstorskih ispita u suradnji s Obrtničkom komorom i Ministarstvom obrazovanja i znanosti.

– Svi majstori fotografije u Hrvatskoj dolaze ovdje polagati majstorski ispit u dogovoru s Obrtničkom komorom. Dolaze iz Poreča, Daruvara, Rijeke, Vinkovaca... da bi polagali stručni ispit. Imamo laboratorij  za crnobijelu fotografiju i ostalu opremu. U Fotoklubu radimo puno toga. Prepoznatljivi smo. Najvažnije je stalno uključivanje mladih iz cijele Hrvatske. Smatram da mladi drugačije vide život oko nas. Nisu zablokirani ni opterećeni, nego su slobodni i koriste fotoaparat da zabilježe sve oko sebe kako to oni vide, na svoj način.POSTIGNUĆA ČLANOVA NA SVJETSKOJ RAZINI

– Kontinuiranim radom, Fotoklub Bjelovar potvrdio se kao jedan od najuspješnijih klubova te vrste u Hrvatskoj. Postignuća članova dosižu i svjetsku razinu. Upravo iz razloga što se brine o kvalitetnom i društveno prihvatljivom provođenju slobodnog vremena djece i mladeži Bjelovara, Fotoklub Bjelovar zaslužio je poziciju prioriteta grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Takav položaj klub redovito opravdava visokim postignućima svojih članova u Hrvatskoj i svijetu.

Tako govori Zlata Medak, a na pitanje gdje je njezino mjesto i uloga u stvaranju ugleda bjelovarskih fotografa u zemlji i svijetu odgovara:

– Cijeli sam se život bavila mladima. Drugi je važan detalj koji je odredio moj životni put je zaljubljenost u prirodu... ali život me okrenuo prema tehnici. Ipak moja ljubav prema prirodi i kretanju ostala je do dana današnjeg.  Kada sam stekla uvjete da ne moram više raditi u školi i otišla u mirovinu, prije petnaestak  godina aktivno sam se uključila u aktivnosti Hrvatskog fotosaveza. Postojali su neki programi Ministarstva prosvjete koje sam prenijela u Hrvatski Fotosavez. Iako nisam fotograf, fotografija je medij u kojem sam našla sebe i u koji sam željela uključiti što više mladih talenata. Fotoklub Bjelovar je moja baza u kojoj propitujem i provjeravam svoje programe, a onda ih realiziram preko Fotosaveza u cijeloj Hrvatskoj.Našu je sugovornicu vrlo teško naći u Bjelovaru i prostorima Fotokluba jer sudjeluje u različitim aktivnostima u mnogim hrvatskim gradovima.

U Hrvatskom fotosavezu ja sam zamjenica predsjednika i  voditelj svih programa na razini cijele Hrvatske kad su u pitanju programi s mladima. Zbog projekata i vlastitog autorskog rada, obilaska đačkih domova, škola... Odradila sam prošle godine u Hrvatskoj 29 fotoradionica. Stalno sam na putu. Hrvatski fotosavez ima četiri baze u Hrvatskoj, jedna je u Lonjskom polju, zatim u Gorskom kotaru i Puli, a naravno i u Fotoklubu Bjelovar.

Čime se i kojim temama najviše posvećujete u fotografiji?

Zanimljivi su projekti u kojima nastaju turističke fotografije. Tu vrstu fotografije posebno njegujemo kod mladih fotografa i postižemo odlične rezultate. Park prirode Lonjsko polje postao je poznat na turističkom tržištu zahvaljujući upravo radovima Hrvatskog fotosaveza. Posebno se bavimo temama poput naše baštine i okoliša, objašnjava Zlata Medak svoja česta putovanja i aktivnosti izvan Bjelovara.

FOTOKLUB BJELOVAR OBILJEŽAVA 70. GODINA RADA

Na kraju spomenimo da je Zlata Medak istraživala i povijest fotografije u Bjelovaru i otkrila da je prvi fotoklub u gradu osnovan 1946. godine kada je osnovana i Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski fotosvez. To znači da će Fotoklub Bjelovar ove godine obilježiti 70 godina, a sve donedavno je korišten podatak da je klub znatno mlađi.Jedna od posljednjih aktivnosti naše sugovornice je postavljanje izložbe suvremene ruske fotografije 21 autora u bjelovarskom Gradskom muzeju i galeriji Fotokluba koja je ocijenjena visokim ocjenama ljubitelja fotografija. Od posljednjih uspjeha spomenimo također nagradu koju je primila od Veleposlanika Republike Češke Martina Košatke u Hrvatskom školskom muzeju početkom ove godine nakon 43. Međunarodne izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva »Lidice 2015«. Izdvojimo također i sudjelovanje na Međunarodnoj izložba fotografija mladih »XIX. međunarodni fotografski doživljaj baštine 2015« gdje je od pregledanih 998 fotografija i 128 autora izabrano 8 fotografija za kolekciju Hrvatskog fotosaveza, a Matko Meštrović, član Fotokluba Bjelovar, dijelom je te kolekcije. Izbor radova za izložbu potpisala je Zlata Medak. Moglo bi se mnogo nabrajati  koje su sve aktivnosti i gdje se sve pojavljuje Zlata Medak jer se u Fotoklubu Bjelovar tijekom cijele godine uz mnoge aktualne događaje održavaju kreativne radionice.

– Slijedeći projekt je Međunarodna  izložba mladih do 21 godine s fotografijama iz svog kraja Stručna komisija odabire najbolje radove s kojima će se predstaviti mladi fotografi u svijetu. Ovaj put nema ograničenog broja sudionika i ta će izložba biti interesantna. Svaka zemlja može pokazati svoje ljepote. Prošli su i radovi mladih Bjelovarčana. Tako promičemo našu baštinu i prirodne ljepote – veseli se novoj izložbi Zlata Medak.


Tagovi: zlata medak, hrvatski fotosavez, fotoklub bjelovar, fotografija

Fotografije baštine – snimci mladih autora iz 30 zemalja

Petra Slobodnjak stvara trokut u koji hvata promatračev pogled

Dok Tihomir Pinter starinskom fotografskom tehnikom otkriva zagonetku željeza, Predrag Kovač dojmljivo prikazuje tragediju rata

Brajković na izložbi »Susret u zavičaju 3« imponira snagom svojih uradaka

Fotkajte i šaljite fotografije zimskih pisaničkih motiva

Lidl Hrvatska objavio natječaj za zapošljavanje mladih

Četvrta osnovna, prva u robotici

U Čazmi opet besplatni udžbenici

Sine, vuče te za nos

Vedea-ne pentru problemele financiare

KREDITI I POZAJMICE

Financijska pomoć i ulaganja u svoje projekte

KRREEDIT 3 ponuda pierrevital.finance990@gmail.com

Kredita i finansijsku pomoć za sve

Argonauti srebrni na Neretvi

Zlatko Pejaković u Novoj Rači

Blagdan Velike Gospe u Novoj Rači

Podržavate li prijedlog Zvona, da se postavi mega replika jedne od najvrjednijih pisanica na svijetu u paviljonu uoči Uskrsa?

Podržavam

Ne podržavam

Klikni na odgovor za koji želiš glasati.
Pogledaj rezultate

Zazvoni!

Pošalji nam vijest ili najavu. Javi što se događa!IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAOGLAŠAVANJESTARO ZVONO